İnsanoğlu 'TERMINATOR'ünü mü yaratıyor?
Elon Musk, yapay zeka asistanları üzerine yaptığı bir açıklamada şimdilik tehlikenin olmadığını dile getirmişti. Musk’a "asıl tehlike, yapay zekanın insan duygularını okuyup, onları taklit etmeye başladığı zaman ortaya çıkacak" demişti. Peki bu yazılım sinirlendiğinde ya da öfkelendiğinde onu durdurmak mümkün olabilecek mi? Bu şimdilik bilinmeyen sorular. Bilinen şey ise Huawei tarafından yürütülen yapay zeka çalışmalarının sonuç vermeye başlamış olması.
Son dönemde yapay zeka alanında oldukça önemli atılımlar yapıldı. Hatta bu alanda kat edilen ilerleme, Elon Musk ve Stephen Hawking gibi önemli isimlerinde tepkisine neden olmuştu. Şu anki yapay zeka genel itibari ile “robotik” olarak isimlendirilen bir sistemden oluşuyor. Fakat konunun uzmanlarına göre bu durum çok uzun sürmeyecek.
Zira çok da uzak olmayan bir gelecekte, yapay zekaya sahip asistanların, insanların duygularına göre hareket edeceği belirtiliyor. Zira edinilen bilgiye göre, Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, bu konuda oldukça yol kat etmiş durumda.
Duygularınızı saklayamazsınız
Çinli akıllı telefon üreticisi yapay zeka üzerine önemli yatırımlar yaptı. Dünyanın harici yapay zeka çipine sahip ilk yonga seti de (Kirin 970) Huawei’den gelmişti. Şirket 2013 yılında kendi yapay zeka asistanını Çin’de kullanıma sunmuş ve 110 milyon kullanıcıya erişmişti.
Şimdi ise bu yapay zekanın insan duygularını okuması üzerine çalışmalar yürütülüyor. Yani yapay zeka sizin sinirli, öfkeyli, hüzünlü ya da mutlu olduğunuzu yüz ifadenizden ya da sesinizden anlayabilecek. Buna göre size bazı tavsiyelerde bulunacak.
Henüz Huawei’nin duygusal yapay zeka asistanı tam anlamıyla hazır değil. Bakalım tam anlamıyla kullanıma hazır olduğunda ortaya nasıl bir şey çıkacak? Keza bu yapay zekanın pek çok alanda verimli bir şekilde kullanılabileceği belirtiliyor.
Sürdüğünüz araç, kontrolünüzden çıkabilir
Duyguları okuyabilen bu yapay zekanın kullanılacağı alanlardan birisi de otomotiv sanayisi. Şu aralar akıllı otomobiller üzerine önemli çalışmalar yürütülüyor. Elbette mevcut şartlardan ötürü henüz ortaya ahım şahım birşey çıkmış değil.
Fakat perde arkasında yürütülen bazı çalışmalar, geleceğin oldukça farklı bir konsepte sahip olacağını gösteriyor. Keza insan duygusunu okuyabilen yapay zeka asistanlarının otomobillerde önemli bir role sahip olması beklenmekte. Nasıl mı?
Aslında durum oldukça basit. Diyelim ki trafikte birisi sizi sinirlendirdi. Doğal olarak bu sinir vücut fonksiyonlarınıza yansıyacak. Bir anda bağırıp çağırmaya başlayacaksınız. Kalp atışlarınız hızlanacak. Bu durumun farkına varan yapay zeka, siz normale dönene kadar aracın kontrolünü sizden devralacak. Böylece sinirden ötürü ortaya çıkacak olan olası trafik kazalarının da önüne geçilmiş olacak. Elbette, kim aracının kontrolünü yapay zekanın ele geçirmesini hoş karşılar orası da ayrı bir soru işareti.
Gelecek, çok hızlı geçecek
Huawei tarafından sürdürülen bu çalışmaların oldukça geniş bir kullanım alanı bulunuyor. Elbette öncelik akıllı telefonlarda olacak. Sonrasında ise akıllı televizyonlar ve akıllı hoparlörler geliyor. Örneğin hüzünlü olduğunuz bir anda, yapay zeka bunu anlayarak size komik bir TV programı önerebilecek.
Aslına bakılırsa bu durum yapay zekanın hayatımıza doğrudan karışması anlamına da geliyor olabilir. Bu kimi kesimler tarafından hoş karşılansa da geniş bir kitle bu durumdan pek fazla haz etmeyecektir. Fakat şu gerçeği de artı görmezden gelmememiz gerekiyor.
Kabul edelim ya da etmeyelim. Yapay zeka önümüzdeki dönemde hayatımızda fazlasıyla yer kaplayacak. Görünen o ki bazı önemli isimlerin bu konudaki çalışmaları durdurma çabası da yeterli olmayacak.