Instagram’ın günlük zararı ne kadar?
Türkiye’nin son günlerde en önemli tartışma konusu olan Instagram’ın Türkiye’nin şartlarını kabul etmemekteki ısrarı kendisine pahalıya patlıyor. Türk şirketleri alternatif pazarlama kanalları bularak yoluna devam ediyor ama Instagram dünyada en çok kullanıcıya Türkiye’de sahip yani onlar için vazgeçilmez pazar Türkiye...
İnstagram etkileşim konusunda da Türkiye dünyada ilk 3 ülke arasında. Durum böyle olunca şirketin kazandığı reklam geliri dudak uçuklatıyor. Yani erişime kapalı kaldığı her gün büyük zarar ediyor. Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, Türkiye’de 2023 yılında toplam dijital reklam harcamasının 86.5 milyar gibi devasa bir rakam olduğunu söyledi. Aylık 7 milyar gibi dev bir bütçeye denk gelen bu harcamada Instagram’ın aylık reklam geliri yaklaşık 2 milyar TL. Yani günlük, 60-70 milyonluk reklam bütçesine karşılık geliyor. Instagram, 2 Ağustos’ta kapatıldı. Bu da şirketin 7 günde yaklaşık 500 milyon liralık zarar ettiği anlamına geliyor.
Yasin Kaplan, Instagram’ın Türkiye’de aylık 51 milyon ziyaretçisi olduğunu ve dijital reklam pastasından aldığı payın yüzde 33 seviyelerinde olduğunu söyledi. Buraya en çok reklam veren sektörler arasında e-ticaret, kişisel bakım ürünleri ve turizm öne çıkıyor. Özellikle yaz sezonu olduğu için turizm sektörü bu durumdan daha çok etkilenir oldu. Ancak onlar da yeni kanallar bulmaya başladı. Kaplan, “Erişimin kısıtlanmasıyla birlikte, özellikle X platformunda yoğun bir hareketlilik yaşandı. Birçok marka önceki stratejilerine devam ederken, bazıları sıfırdan içerik üreterek platforma katıldı. Bu dönemde, e-ticaret sektörünün dönüşü yüksek olan Google ve TikTok reklamlarına yönelmesi büyük önem taşıyor. Turizm sektöründe ise display ve video reklamcılık ön planda bulunuyor. Geçmiş yıllarda YouTube’un da belirli bir süre kapandığı ve reklam verenlerin farklı stratejiler izlediği hatırlanmalıdır. Bu tür durumlar zaman zaman yaşanabilir ve bu tür durumlara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Dijital reklam stratejilerinde yaşanabilecek değişimlere hızlı bir şekilde adapte olabilmek, markaların rekabetçi kalmalarını ve hedef kitlelerine etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlayacaktır. Eğitimler ve sürekli trend takibi, bu süreçte markalara yardımcı olabilir ve dijital pazarlama stratejilerini optimize etmelerine olanak tanır” dedi.
YERLİ RAKİPLERİ GELİYOR
Sosyal medyanın reklam gelirleri ve etkinliği arttıkça bu alana yerli start-up’ların ilgisi ve çalışması da artıyor. Yasin Kaplan, kendisinin de mentörlük yaptığı bazı girişimcilerin bu alanda çalışmaya başladığını belirtti. Kaplan, “Bizim ülke olarak yüksek potansiyelimiz var. Bu tür platformların yerli üretimini yapmamız lazım. Bu alanda birçok proje başladı” diye konuştu.