Irak ile İran'dan sürpriz anlaşma! Türkiye'ye rakip oldu...
İran ve Irak, Kerkük petrolü konusunda anlaşmaya vardı. Açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Cabbar el-Laibi, Kerkük petrolünün İran'a taşınması konusunda gerekli imzaların atıldığını belirtti.
Anlaşma, Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ile İran tarafı arasında Bağdat’ta imzalandı. İki ülke arasında imzalanan önemli anlaşmayla ilgili Cabbar el-Laibi Cumartesi günü yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada “Kerkük’ten günde 30 ila 60 bin varil petrolün İran’a ihraç edilmesi için iki ülke arasında anlaşma imzalandı” dedi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, anlaşma, ham petrolün tankerlerle Kirmanşah’taki sınır kapısına taşınmasını ve burada İranlı şirketler tarafından teslim alınmasını öngörüyor. Bölgede bir rafinerisi olan İran da aynı miktarda işlenmiş petrolü Basra Körfezi üzerinden Irak’ın güney kıyılarındaki limanlara gönderecek.
“KERKÜK-YUMURTALIK HATTININ YERİNİ ALABİLİR”
Irak ve İran, Kerkük petrolünün taşınması için bir boru hattı inşa etmeyi de planlıyor. Reuters haber ajansı, bu boru hattının Kerkük-Yumurtalık boru hattının yerini alabileceğini bildirdi.
“EKONOMİK İLİŞKİLER PEKİŞECEK”
El-Laibi, İran’a petrol ihracının yakında başlayacağını vurgulayarak, “Bu anlaşma, Irak için Kerkük petrolünün pazarlanmasına katkı sağlayacak ve Irak için ekonomik faydalar sunacak. Ayrıca komşu ülkelerle ekonomik ilişkiler pekiştirilecek” ifadelerini kullandı.
KOMŞU ÜLKELER İÇİN YENİ PROJELER
Irak Petrol Bakanlığı ise Türkiye, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Suriye gibi komşu ülkelerle ekonomik işbirliğini geliştirmek için yeni petrol projeleri planlandığını da açıkladı. Petrol Bakanı Cabbar el-Laibi geçen ay yaptığı açıklamada ise Kerkük’teki rafinerilerinde petrol üretimini günde 500 binden 1 milyon varile çıkarmayı planladıklarını söylemişti.
PETROL İHRACI ASKIDAYDI
Irak ordusu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası iki ay önce Şii milis güçleriyle birlikte düzenlediği bir operasyonla Kerkük vilayetinin tamamını geri almıştı. Kerkük’ten petrol ihracı dönemden bu yana askıdaydı.