Irak’ta tehlikeli gelişme! Peşmerge 6 yıl sonra Kerkük’e dönüyor!
Irak’ta 2017'deki korsan referandum sonrası Kerkük’ten çekilen Peşmerge güçlerinin çekildiği bölgelere yeniden döneceği belirtildi. Kerkük’e Peşmerge’nin dönmeye başlaması ile tüm Türkmeneli'nin büyük bir tehditle karşı karşıya kalacağı endişesi yaşanıyor. Peşmerge’nin 6 sene ardından Kerkük’e dönme kararı sonrası Arap ve Türkmen gruplar protestolar düzenliyor.
MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER
Irak’ın kanayan yarası Türkmen şehri Kerkük’de yine tehlikeli gelişmeler yaşanıyor.Bu tehlikeli gelişmenin de Irak’ta 2017'deki korsan referandum sonrası Kerkük’ten çekilen Peşmerge güçlerinin çekildiği bölgelere yeniden döneceği olduğu ifade ediliyor.
PEŞMERGENİN DÖNÜŞÜ İÇİN ÖN AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTI!
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Yardımcısı Rewend Mele Mahmud, bundan bir süre önce yaptığı açıklamada Amerikalıların peşmergenin Kerkük’e dönmesini arzu ettiğini ifade ederek, “IŞİD’in yeniden toparlanarak büyüdüğünü görüyorlar.Bu yüzden Bağdat’da peşmergenin dönmesini iyi görüyor. Peşmergenin kendi yerlerine geri dönmesi için bu iyi bir yol” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
“IŞİD SADECE BAHANE AMAÇ KERKÜK’Ü KÜRTLEŞTİRMEK!”
Öte yandan Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Kürtlerin 80 yıldır Kerkük'ü ele geçirme planı yaptığını söyledi. Sarıkahya, "Kürtler 1946'dan bu yana Kerkük'ü ele geçirme hayali kuruyor. ABD işgali sonrası doğan boşluktan faydalandılar ve kadim Türkmen şehrinin demografisi ile oynadılar. Türkmenler zorla göç ettirilirken binlerce Kürt Kerkük'e taşındı. Barzani referandumu sonrası çıkarıldıkları alana geri dönüş hazırlığı konusunda uzun süredir Bağdat ile pazarlık halinde. Ancak Kerkük'ün Erbil'e bağlanması fikri korkunç bir hata olur, buna müsaade etmeyiz" şeklinde konuşmuştu.
IRAK TÜRKMEN CEPHESİNDEN BÜYÜK TEPKİ!
Peşmerge güçlerinin yeniden Kerkük’e geleceğinin anlaşılması üzerine, Kerkük'teki Arap koalisyonunun listesi ve Birleşik Irak Türkmen Cephesi listesi sert bir açıklama yaptı. Açıklama da, ”2017 yılında yasanın yürürlüğe girmesi süreci, Kerkük vilayetindeki güvenlik durumunun iyileştirilmesinde bir etki yarattı ve bu da yaşamın tüm yönlerine ve vilayette barış içinde bir arada yaşamanın desteklenmesine olumlu yansıdı. Hassas ulusal sorunlardan biri olan Kerkük meselesi, sürdürülebilir çözümlere ve uzlaşıya dayalı bir vizyona ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, Kerkük'ün bileşenleri, Birleşmiş Milletler Misyonu'nun kolaylaştırdığı derinlemesine diyaloglara ve federal hükümetin onayıyla, tüm sorunları ele almak üzere harekete geçmiştir.”denildi.
KERKÜK’DE TOPLUMSAL HUZURSUZLUK BAŞLAYACAK!
Açıklamanın devamında da ''Kerkük bileşenlerinin toplantılarında gündeme gelen konular arasında, tüm partilerin siyasi çalışmalarını partiler kanununa uygun olarak yapmaları da yer aldı ve hiçbir parti, kayıtlı partilerin faaliyetlerini kanuna göre yürütmek üzere geri dönmelerine itiraz etmedi. Tarafların genel merkezlerinde daha önce kendilerine devredilen hukuki bağlamlar. Müşterek Harekat Komutanlığı'nın Kerkük vilayetindeki karargâhı, hukuk operasyonunun sembolünü temsil ediyor ve partizan partiler, binanın sahibi olduğunu hukuki olarak kanıtlamadan önce bu karargâhın boşaltılması, valiliğin bileşenlerine olumsuz bir mesaj gönderiyor ve durumu yükseltiyor. Binanın devlete ait arazi üzerine kurulduğunu ve yerel yönetim tarafından Müşterek Harekat Komutanlığı tarafından işgal edilmek üzere restore edilerek güvenlik durumunun yeniden istikrarsızlaştırılacağından korktuklarını kaydetti.
Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığını bu konuda herhangi bir karar almamaya, konunun hukuka uygun şekilde çözülmesi için yetkili mahkemelere intikal etmeye, bu sürecin zamanlamasının yaklaşan il seçimleriyle birlikte yapılmasına çağrıda bulunuyoruz. Kerkük Valiliği'nde toplumsal huzurun bozulmasına yol açacağını belirtirken, ayrıca tüm milli güçleri bu konunun önünde durmaya ve bu konudaki tutumlarını belirtmeye çağırıyoruz. Bu tehlikelidir.” yazılarak, bu durumdan Kerkük başta olmak üzere tüm Türkmeneli'nin de etkilendiğini ifade edildi.
SALİHİ: KERKÜK’ÜN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ASLA TAVİZ VERİLMEZ!”
Peşmerge’nin Kerkük’e IŞİD bahane edilerek yeniden yerleştirilmesine Irak Türkmen Cephesi eski Başkanı Erşat Salihi’de bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Salihi, ''Kerkük’ün güvenliği konusunda asla taviz verilmez. Peşmerge adı altında Kerkük’e getirilmek istenen güçler, Bağdat-Erbil arasındaki kirli anlaşmaların sonucudur ve bu durum da Kerkük halkını ciddi bir şekilde rahatsız edecektir. Kerkük’ten taviz verilmeyeceğini ilgili makamlara resmî bir şekilde bildirmiştik. Buradan da sizlere bildiriyoruz ki; görüşümüz nettir, Kerkük ve Türkmeneli meselesi tartışmaya kapalıdır.” şeklinde görüşlerini açıkladı.