İran, ülke genelinde seyahat yasağı getirdi

İran'da koronavirüs salgını sebebiyle ölü sayısının her geçen gün durdurulamaz seviyede artmasından dolayı ülke genelinde ''seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı'' uygulanmaya başladı.

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 157 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısının 2 bin 234'e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 2 bin 389 artarak 29 bin 406'ya ulaştığını aktardı.

Cihanpur, 10 bin 457 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

VİRÜSLE MÜCADELE İÇİN 1 MİLYAR DOLARLIK FON

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Ekonomi Komisyonu toplantısında konuştu. Ruhani, "Bugün daha sıkı önlemler uygulamaya başlandı. Virüsün yayılma zincirini kırma amacıyla 8 Nisan'a kadar, 2 haftalık sosyal mesafe uygulanmasını dikkate aldık" dedi.

Ülkede gıda sorununun yaşanmadığını ve marketlerde halkın her türlü ihtiyacını karşılayacak ürünün bulunduğunu dile getiren Ruhani, Ulusal Kalkınma Sandığından, Sağlık Bakanlığı ve İşsizlik Sigorta Sandığı’na 1 milyar dolarlık fon aktarmayı planladıklarını belirtti.

ÜLKE GENELİNDE SEYAHAT YASAĞI

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Zülfikari ise "ülke genelinde seyahat ve eyaletlerden çıkış yasağı" uygulanmaya başladığını duyurdu.

"Yolculuğa çıkmak isteyen kişiler, derhal seyahatlerini kesip evlerine dönmelidir" diyen Zülfikari, "Yasağı ihlal eden araçlar 1 ay alıkonulacak ve sürücülere 500 bin tümen para cezası kesilecek" dedi.

Toplu taşımaya yönelik kısıtlamalara da değinen Zülfikari, "Demiryolları, havayolları, ve otobüs terminalleri için uygulanan kısıtlamalar da devam edecek" ifadelerini kullandı.

''MECLİS TOPLANMASIN'' TALEBİ

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki ise meclisteki faaliyetlerin 2 hafta durdurulmasını istedi. Meclis Başkanı Ali Laricani'ye hitaben bir mektup yazan Nemeki, "Mecliste gelecek iki hafta boyunca açık ve kapalı oturumlar düzenlenmesinden kaçınılmalıdır. Fiziki mevcudiyet gerektirmeyen video konferans gibi yöntemlerden faydalanılabileceği açıktır" ifadelerini kullandı.

İran'da Kovid-19'a yönelik önlemler kapsamında 17 Mart'taki Meclis oturumu, video konferans aracılığıyla elektronik ortamda gerçekleştirilmişti.

Ülkede 2 binden fazla kişinin ölümüne yol açan salgında bazı milletvekillerine de Kovid-19 teşhisi konulmuştu. Tahran Milletvekili Fatma Rehber ise 7 Mart'ta Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.

ÇİN'DEKİ VİRÜSLE İRAN'DAKİ AYNI

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Rıza Reisi, ülke lideri Ali Hamaney'in "İranlıların genetiğine uygun olarak virüsün bir bölümü İranlılar için üretilmiş" iddiasını yalanladı.

Video konferans aracılığıyla Fars Haber Ajansına konuşan Reisi, "Koronavirüs İran'a Çin'den geldi. Ülkedeki bazı medya organları Kovid-19'u iki kısım olarak göstermeye çalışıyor. İran'daki Kovid-19'la diğer ülkelerdeki Kovid-19 farklıymış gibi. Bu Kovid-19 Çin'de de İran'da da aynı" ifadelerini kullandı.

Hamaney, 22 Mart Pazar günü İran devlet televizyonunda yayınlanan Nevruz konuşmasında, "Söylendiğine göre İranlıların genetiğine uygun olarak virüsün bir bölümü İranlılar için üretilmiş" iddiasını ortaya arttı.

Agrot hisse yorum ve grafik analiz 26 Kasım Salı Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip "Yaşar Güler salonu terk etti" iddiası!
Sonraki Haber