İşe alım anketinde Türkiye Avrupa’nın lideri

Türk patronlar güçlü işe alım yapacak

Uluslararası iş geliştirme ve danışmanlık şirketi Manpower’ın dünya genelinde yaptığı işe alım anketinde, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da en çok işe alım yapacağını açıklayan şirketler Türkler oldu.

40 binden fazla işverenin katıldığı anket sonuçları Türkiye’deki işverenlerin 4. çeyrekte harekete geçeceğini ve güçlü bir işe alım yaşanacağını ortaya koydu.

41 ülke ve bölgede 40 binden fazla işverenle yapılan anketten dikkat çeken sonuçlar çıktı. Türkiye’deki şirketler gelecek çeyrekte yüzde 27’lik Net İstihdam Görünümü (NİG) ile güçlü bir işe alım piyasası bekliyor.

Türkiye’deki işe alım beklentilerinde görülen 3 aylık artış, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde bildirilen en yüksek 3 aylık artış olurken, bölgenin 3 aylık artış ortalamasını ise 16 puan geride bıraktı.

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre, 2022’nin 4. çeyreği için NİG 30 puan oldu. Bu, geçen çeyrekten bu yana işe alım beklentilerinde hafif bir düşüşe eksi 3 puan işaret etse de beklentiler hala geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek 6 puan.
Global konjonktürde artan enflasyon, yüksek hayat pahalılığı ve gıda kıtlığı gibi zorluklar bu çeyrek sonuçlarına etki eden faktörler oldu. Bu nedenle, 2022 yılının 4. çeyreğine ilişkin anket bulguları, bazı ülkelerde bu tür zorluklardan kaynaklanan ve devam etmekte olan ekonomik bozulmayı da yansıttı.

İŞSİZLİĞİ YOK EDECEK GÜÇLÜ İŞE ALIM PİYASASI

Türkiye’den ankete katılan 1025 işveren ise gelecek çeyrekte ülkemizde yüzde 27 puanlık NİG ile güçlü bir işe alım piyasası bekliyor. Türkiye’deki işe alım beklentileri, EMEA Bölgesi ortalamasının 6 puan üzerine çıkarak listenin üst yarısında yer aldı. Ayrıca NİG’nin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 13 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9 puan artması bekleniyor.

Türkiye’de 11 sektörden 9’u gelecek çeyrekte çalışan sayısında artış beklerken 2 sektör değişiklik beklemiyor. Türkiye’nin en rekabetçi sektörü, 46 NİG puanı ile toptan ve perakende ticaret oldu. Hatta bu puan, sektörün 2011’in ilk çeyreğinden bu yana kaydettiği en yüksek NİG puanı oldu. Sektörle ilgili beklentiler, geçen çeyrekten bu yana 11 puan, 2021’in 4. çeyreğinden bu yana ise 28 yüzde puan arttı.

Tüm sektörlerin NİG puanları şu şekilde;

Toptan ve Perakende Ticaret (46), BT, Teknoloji, Telekomünikasyon, İletişim ve Medya (34), İmalat (31), Eğitim, Sağlık, Sosyal Hizmet ve Kamu (25), Bankacılık, Finans, Sigorta ve Emlak (21), İnşaat (21), Diğer Hizmetler (13), Restoranlar ve Oteller (11) ve Birincil Üretim (8)
Türkiye’nin 7 bölgesinden 6’sındaki şirketler 2022’nin dördüncü çeyreğinde personel seviyelerinde artış beklerken Ege Bölgesi’nde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

Türkiye’nin en rekabetçi bölgeleri her ikisi de yüzde 26 NİG puanına sahip Marmara ve İç Anadolu bölgeleri oldu. İç Anadolu’da beklentiler, geçen çeyrekten bu yana 5 puanlık, geçen yılın bu döneminden bu yana ise 8 puanlık bir yükseliş kaydetti. Marmara Bölgesi’nde ise geçen çeyrekten bu yana 5 puanlık, geçen yılın aynı çeyreğinden bu yana 9 puanlık bir yükseliş görüldü.

Bir önceki çeyrekten bu yana en büyük düşüşün yaşandığı bölge ise yüzde 7 NİG puanı ile Karadeniz oldu. Bu sonuç geçen çeyrekten bu yana yüzde 29 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu puan, 2020’nin birinci çeyreğinden bu yana Karadeniz’de görülen en düşük NİG puanı oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye’deki işe alım beklentilerinde görülen 3 aylık artış, EMEA bölgesinde bildirilen en yüksek 3 aylık artış olup bölgenin 3 aylık artış ortalamasını 16 puan geride bıraktığını belirtti. Narlı, şunları kaydetti: “Özellikle toptan perakende ticaret, imalat ve teknoloji sektörlerindeki hareketlilik bu artışı destekleyen önemli parametrelerden biri oldu. Kurumların işe alım beklentilerini pozitif anlamda etkiledi. Bununla birlikte finans sektörü de Avrupa’yı saran huzursuzluk ortamı nedeniyle daha önemli hale gelen Orta Doğu pazarlarıyla mevcut ilişkilerden faydalanmış görünüyor.

Diğer yandan bir önceki çeyrekte, Rusya-Ukrayna krizine rağmen, hem Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi hem de sezonsallığın katkısıyla turizm sektörünün hareketlendiğini gözlemledik. Bu çeyrekte ise turizm sektöründe mevsimsellikten kaynaklı negatif etki görmekteyiz.

Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor? Zamanhan Can Kimdir? Nereli? Can Holding'in Sahibi Kim?
Sonraki Haber