İSKİ skandalının başrolü Ergün Göknel hayatını kaybetti

1990'lı yılların başlarında tarihinin en susuz dönemini yaşayan İstanbul'un içme suyu temin etmekle görevli kurumu İSKİ'nin Genel Müdürü Ergun Göknel hayatını kaybetti. Göknel'in, kurumun ihalelerini paravan olarak kurduğu şirketlere verdiği ve bu ihalelerde büyük yolsuzluklar yaptığı ortaya çıkmıştı. İşte detaylar...

1990'lu yıllarda yolsuzluklarla gündeme gelen İSKİ Genel Müdürü Ergün Göknel hayatını kaybetti. Haberi o dönem mesai arkaşı Celal Kodamanoğlu sosyal medya hesabından paylaştı.

Kodamanoğlu yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Herkese günaydın demek isterdim, ama aldığım telefon beni üzdü, bir zamanlar İSKİ de birlikte çalıştığımız, Genel Müdürümüz ERGUN GÖKNEL maalesef vefat ederek aramızdan ayrılmış, cenazesi  bugün öğle namazını müteakip Zincirlukuyu Camiinden kaldırılacakmış, İstanbul dışındayım, yoksa gitmek isterdim...

Belki sizler onu geçmişteki basından laberlerinden farklı tanırdınız ama dıştan bakmak ile  aynı çatı altında yaşamak  farklıdır... üzüldüm  Allah rahmet eylesin”

İSKİ YOLSUZLUK SKANDALI NEYDİ?

1990'lı yılların başlarında tarihinin en susuz dönemini yaşayan İstanbul'un içme suyu temin etmekle görevli kurumu İSKİ'nin Genel Müdürü Ergun Göknel'in, kurumun ihalelerini paravan olarak kurduğu şirketlere verdiği ve bu ihalelerde büyük yolsuzluklar yaptığı ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkması ise Göknel'in eşi ile olan ilişkisinin bozulmasına dayanıyor.

Zira bir akşam vakti Ergun Göknel, işten eve dönmüş ve eşi Nurdan Erbuğ'la beraber akşam yemeğine oturmuştu. Tam bu sırada eşine boşanmayı teklif etti ve böylece Türkiye genelinde SHP ve sosyal demokratların imajını çok şiddetli sarsan skandalın fitili böylece ateşlenmiş oldu. Bu teklifi duyan eşi de yaşadığı şok karşısında düşüp bayılmıştır. Bu boşanma teklifinin nedeni, Göknel'in İSKİ'de sekreterliğini yapan ve kendisinden 29 yaş küçük olan Feray Karvar ile aşk ilişkisi yaşamaya başlamış olmasıydı.

Göknel, eşi Erbuğ'a, boşanmak için de 1 milyon dolara yaklaşan bir tazminat ödemeyi de kabul etmiş, ancak "herhangi bir açıklama yapmadan sessiz sedasız boşanmak" şartını koşmuştu. Bu tazminat değeri, Göknel'in genel müdürlükten aldığı maaşın hayli üzerindeydi. Dolayısıyla Göknel'in bu parayı nereden bulduğu sorgulanmaya başlandı. Göknel'in koyduğu şartlardan hoşnut olmayan Nurdan Erbuğ, eski eşi Ergun Göknel'in yaptığı yolsuzlukları ortaya çıkardı.

Olaylar kısa sürede medyanın ilgisini mıknatıs gibi çekti. Dönemin belediye başkanı Nurettin Sözen de iddiaların araştırılması için Ergun Göknel'i İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti.

Sanıklar ilk olarak 25 Ekim 1993'te satın alınan klorun bedelinin yüksek gösterilerek yolsuzluk yapıldığı suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. 6 Aralık 1993'te davanın tutuklu zanlılarında Ergun Göknel'in İsviçre'de bulunan Amerikan Discon Bank'ta 30 bin Amerikan doları ve 670 bin Alman Markı bulunduğu saptandı. Göknel'in tüm hesaplarına el konulurken, İsviçre'deki paranın da iadesi de istendi. Ayrıca "Eşiyle yaptığı sözlü boşanma protokolüne uymadığı" gerekçesiyle Göknel tarafından Erbuğ'a ödenen 1 milyon dolara yaklaşan tazminata da Mali Şube aracılığıyla el kondu.

Murat Karayalçın, Nurettin Sözen ve Yüksel Çengel, İSKİ davasında beraat etmiştir.

Ergun Göknel skandaldan hemen sonra görevden alındı. Ancak hem bu olay hem de İstanbul'da baş gösteren ve çözülemeyen diğer sorunlar sosyal demokratların ve SHP'nin imajını büyük ölçüde sarstı. SHP'nin düşüşü en çok o yıllar yükseliş trendini yakalayan Refah Partisi'ne yaradı.

O döneme kadar sosyal demokratların neredeyse hiçbirinin adı yolsuzlukla anılmıyordu. SHP'nin büyük bir zaferle ayrıldığı 1989 Türkiye yerel seçimleri sonrası başta Nurettin Sözen ve Murat Karayalçın olmak üzere birçok SHP'li belediye başkanı ve bürokrat "namus sembolü" olarak görülmekteydi. Nurettin Sözen 1994 yerel seçimlerinde aday olmazken İstanbul belediyesi SHP'den Refah Parti'li Recep Tayyip Erdoğan'a geçti. 1989 yerel seçimlerinde %35,95 olan SHP'nin oy oranı 1994'teki yerel seçimlerde %20,30'a düşmüştür. Üstelik bu düşüş sadece İstanbul'la sınırlı kalmadı. Bu skandal, SHP'li diğer belediyelerde de benzer olayların yaşanmış olabileceği iddiasını ortaya çıkardı.

1989 Türkiye yerel seçimlerinde başta 3 büyük şehir olmak üzere birçok şehri kazanan sosyal demokratlar, gelişen diğer siyasi olayların da etkisiyle 1994'teki yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara gibi birçok büyük şehri kaybetti.

2025 emekli maaşında sıfır zam riski Rize'de Atmaca Güzellik Yarışması Savunma Sanayi ihracatında yüzde 61 artış!
Sonraki Haber