Türkiye F-16'larını güçlendiriyor

Türkiye'nin envanterinde yer alan F-16 savaş uçaklarının yapısal ömrü uzuyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ''Uçaklarımızın yapısal ömrünü 12 bin saate çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.

This browser does not support the video element.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yapılan açıklamada, "F-16 Blok 30 uçaklarının yapısal iyileştirmeleri sürüyor.

Uçak başına 1200-1500 adet yapısal parçanın yenileme ve revizyonlarıyla ilgili mühendislik çalışmaları yapılan projede, gerekli yerlerde tamir ve değişim ile gövde güçlendirme uygulamaları gerçekleştiriliyor.

12 BİN SAATE ÇIKACAK

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen projeyle, hava kuvvetlerimizin ana vurucu unsuru F-16 uçaklarımızın yapısal ömrünü 8000 saatten 12000 saate çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

F-16'NIN ÖZELLİKLERİ

F-16 uçağı 1970’lerin sonlarına doğru üretilmiş olan, 4. nesil tek motorlu, yüksek performanslı fakat bununla birlikte oldukça ekonomik, muadillerine göre nispeten daha küçük boyutlu bir avcı uçağıdır.

Sonradan geçirdiği modernizasyonlar sayesinde kara hedeflerine karşı da oldukça tehlikeli bir teknoloji harikası haline gelmiştir. F-16 şu ana kadar yapılmış uçaklar arasında fiyat/performans oranı konusunda ciddi anlamda en iyi uçaklardan bir tanesidir. Geçirdiği modernizasyonlar sayesinde mühimmat yelpazesi oldukça geniş olup, güçlü motoru sayesinde neredeyse çift motorlu uçaklar kadar yüksek performans vermektedir.

İLK F-16 İLE SON F-16 ARASINDAKİ FARKLAR

Yapılmış olduğu dönemde teknolojisinin yanında manevra kabiliyeti ile de oldukça öne çıkmıştır. Şuanda bile dünya üzerindeki en çevik uçaklardan bir tanesidir. Blok modeli olarak adlandırılan farklı versiyonları vardır yani 1970’deki uçak ile günümüzdeki uçak birbirinden çok çok farklıdır.

TÜRKİYE C VE D SERİSİ F-16 KULLANIYOR

Türk Hava Kuvvetleri'nde C ve D serisi kullanılmaktadır. C serisi tamamen av ve bombardıman görevleri için imal edilmiştir. D serisi ise av ve bombardıman görevleri yanında eğitim amacıyla da kullanılmaktadır.

Türkiye'nin F-16 macerası 1980'lerin başında Hava Kuvvetleri'nde bulunan av/önleme görevlerinde kullanılan Lockheed F-104 Starfighter ve Northrop F-5 Freedom Fighter'ların değiştirilmesi amacıyla başlamış ve günümüzde de devam etmektedir.

Dönemin hükümeti Eylül 1983'te Peace Onyx I (Öncel Barış I) Programı kapsamında Amerika'dan Foreign Military Sales (Yurtdışı Askerî Satış) yöntemiyle General Dynamics tasarımı F-16 alınacağını duyurmuştu.

Bu F-16'lardan 8 tanesi (bunlardan 6'sı F-16D Block 30 2 tanesi F-16C Block 30) Birleşik Devletler'de bulunan General Dynamics'in Fort Worth tesislerinde üretilecekti.

Sosyal medyayı sallayan karşılaştırma Şerif Issı'yı deli eden kadınla ChatGPT de baş edemedi! Tarihi anlar böyle görüntülendi! "KAAN'ı F-16'larla kıyaslamak, arabayla uçağı kıyaslamak gibi!" "İleri teknolojilerin merkezi haline gelmeyi hedefliyoruz" 120 bin TL'lik telefon için geceden kuyruğa girdiler