İSO’dan iyi haber! Türkiye İhracat İklimi Endeksi Eylül’de arttı

Parasal sıkılaştırma nedeniyle sanayide çarklar yavaşlarken ihracat siparişleri can simidi olacak gibi görünüyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde 50,5 oldu ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. Öte yandan, endeks ağustostaki 51,3’lük seviyesine kıyasla gerileyerek söz konusu iyileşme sürecinin en düşük değerini aldı. İşte detaylar...

Eylül ayında, Türk imalatçılarının en büyük on ihracat pazarı içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü. Birleşik Krallık ve ABD'de de üretim artışı güçlü olmasına rağmen, bir önceki aya kıyasla ivme kaybetti. Türk imalat sanayi sektörünün en büyük on ihracat pazarından altısında ekonomik aktivite yılın üçüncü çeyreğini daralma ile kapattı. Söz konusu ekonomiler, toplam ihracat pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin, Eylül 2024 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50,0’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. İstanbul Sanayi Odası

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, eylülde 50,5 olarak gerçekleşti ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında aylık bazda ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. Öte yandan, endeks ağustostaki 51,3’lük seviyesine kıyasla gerileyerek söz konusu iyileşme sürecinin en düşük değerini aldı.

EN BÜYÜK 10 İHRACAT PAZARININ 6’SINDA DARALMA GÖRÜLDÜ 

Eylül ayında, Türk imalatçılarının en büyük on ihracat pazarı içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü. Bu ülkede büyüme belirgin olmakla beraber son üç yılın en düşük hızında ölçüldü. Birleşik Krallık ve ABD'de de üretim artışı güçlü olmasına rağmen, bir önceki aya kıyasla ivme kaybetti. İspanya'da ise eylül ayında büyüme hızlandı ve üretimdeki güçlü artış mayıstan bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Türk imalat sanayi sektörünün en büyük on ihracat pazarından altısında ekonomik aktivite yılın üçüncü çeyreğini daralma ile kapattı. Söz konusu ekonomiler, toplam ihracat pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturuyor. Almanya'da ekonomik aktivite üst üste dördüncü ay gerileme kaydetti. Söz konusu gerileme güçlü düzeyde ve son altı ayın en yüksek hızında gerçekleşti. Benzer şekilde, Romanya da Eylül ayında daha hızlı bir küçülme sergilerken, Hollanda’da ise daralma hafifledi.

EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE SUUDİ ARABİSTAN 

Fransa, İtalya ve Rusya'da ekonomik aktivite yönünü yeniden aşağı çevirdi. Fransa ve İtalya’daki daralma, ağustos ayıyla sınırlı kalan tek seferlik iyileşmeyi takip etti. Rusya'da ise ekonomik aktivite, haziran ayından bu yana ilk kez geriledi ve bu gerileme Aralık 2022'den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Eylül ayında en hızlı büyüyen ülke, aynı zamanda son üç ayın en güçlü performansına ulaşan Suudi Arabistan oldu. Hindistan, Singapur ve Uganda’da da hızlı üretim artışları kaydedildi. Büyüme skalasının diğer ucunda ise üretimin keskin bir şekilde daralmaya devam ettiği Myanmar yer aldı. Avusturya ve Zambiya’da da sert küçülmeler yaşandı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Eylül ayında Türk imalatçılarının başlıca ihracat pazarlarında karmaşık bir tablo ortaya çıktı. Bazı ülkelerde gerçekleşen büyüme sayesinde genel talep koşullarında ılımlı iyileşme eğilimi devam etse de en büyük 19 ihracat pazarından altısı, yılın üçüncü çeyreğini üretim daralması ile kapattı. Dolayısıyla, imalat sektörü adına yılın son çeyreğinde küresel ekonomik büyümenin yeniden canlanmasını umduğumuz bir dönüm noktasındayız.”

TURKCELL İŞTECELL Mustafa Sandal Özgür Özel'i hedef aldı: "Muhalefet liderinin derdi ne" MasterChef'ten elenen Ayşe'nin başına talih kuşu kondu!
Sonraki Haber