İsrail Lübnan'da ne planlıyor? Beyrut kasabı Şaron'la bağlantısı ne? 71 yıllık plan yeniden devrede!

Filistin halkına yönelik soykırımlarını sürdüren İsrail gözünü Lübnan'a dikti. Bölgede saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'in hedefinde Litani Nehri'nin güneyi var. Soykırım devleti İsrail, işgal planı çerçevesinde Litani Nehri'nde su güvenliği alanının kontrolünü amaçlıyor. Peki Beyrut kasabı Şaron'un olayla ilgisi ne? Sabra ve Şatilla katliamları da İsrail'in bu hedefinin sonucu mu? İşte dikkat çeken analiz...

İsrail ordusu Gazze'ye bombardımanlarını 354 gündür sürdürüyor.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda son 10 günde 285 kişi hayatını kaybetti, 641 kişi yaralandı.

Filistin halkına yönelik soykırımlarını sürdüren İsrail yönetiminin, gözünü bu sefer de Lübnan'a dikti. 

İsrail ordusunun Pazartesi günü Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine yönelik başlattığı son yılların en kapsamlı hava saldırısı iki gündür devam ediyor. 550'den fazla kişi hayatını kaybederken, ülkenin güneyinde on binlerce kişi evlerini terk etti. 

Peki saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'in hedefinde ne var? 

Soykırım devleti İsrail, işgal planı çerçevesinde Litani Nehri'nin kontrol edilerek, su güvenliği alanının kontrolünü amaçlıyor.

İLK LİTANİ PLANI 1953 YILINDA 

İsrail'in hedefinde olan Litani Suları'na ilişkin ilk plan, 1953 yılında ABD Başkanı Eisenhower'ın özel temsilcisi Eric Johnston tarafından rapor haline getirildi.

Johnston, Araplar ile İsrail arasında arabuluculuk yapmak ve kaynakların paylaşımı için bölgeye hareket ederken beklenen anlaşma bir türlü sağlanamadı.

Litani Nehrinin uzunluğu 170 kilometre, nehir havzası ise 2 bin 290 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Yıllık akış miktarı ortalama 700 milyon metreküp ile 1 milyar metreküp arasında değişirken, Lübnan, tarımsal su ihtiyacını Litani Nehri’nden karşılamaya çalışıyor

İSRAİL'DEN YENİ AÇIKLAMA: HİZBULLAH LİTANİ NEHRİ'NİN GERİSİNE ÇEKİLMELİ

İsrail'in Hükümet Sözcüsü David Mencer, Zoom üzerinden dün basın toplantısı düzenledi.

Hizbullah'ın Litani Nehri'nin gerisine çekilmesi ve İsrail'in kuzey sınırının güvence altına alınması gerektiğini ifade eden Mencer, şu anda yaşananların da tam olarak bu olduğunu dile getirdi.

"DÜNYA SAĞLAMAZSA NE GEREKİYORSA YAPARIZ"

İsrail'in her zaman müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşmayı tercih ettiğini, ancak bunun on bir buçuk aydır meyve vermediğini savunan Mencer, Tel Aviv'in "kuzey sınırının güvenliğini sağlamak için diplomasi veya askeri yollarla ne gerekiyorsa yapacağını" aktardı.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da önceki gün "Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesini dünya sağlayamazsa bunu kendilerinin yapacaklarını" söylemişti.

1980'LERDE LİTANİ PLANI İÇİN KASAP ŞARON DEVREDEYDİ

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta (Litani Nehri'nin güneyi) İsrail ordusunun himayesinde aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milisler Sabra ve Şatilla katliamı gerçekleştirerek 3 binden fazla savunmasız insanın canına kıydı. 

SABRA VE ŞATİLLA KATLİAMLARINDA DA AMAÇ AYNI...

Ariel Şaron komutasındaki İsrail ordusu “uluslararası sözleşme ile koruma altına alınmış” Sabra ve Şatilla kamplarını kuşatma altına alarak kamplardaki Filistinlilerin kaçmalarına engel oldu.

Lübnanlı Falanjistler ise kendi denetimleri altındaki Sabra-Şatilla’da bulunan çocuk, kadın veyaşlılardan oluşan kampın önce İsrail askerleri tarafından kuşatma altına alınmasına daha sonra ise İsrail yanlısı aşırı sağcı Hıristiyan Falanjist milisler tarafından kamp sakinlerinin katledilmesine göz yumdu.

Dönemin İsrail Savunma Bakanı Ariel Şaron 1982 yılında gerçekleştirdiği bu katliamın ardından  “Beyrut kasabı” olarak anılmaya başlandı.

İSRAİL, LİTANİ NEHRİ'NİN GÜNEYİ İÇİN GÖZÜNÜ KARARTTI

Litani Nehri'nin güneyinde gerçekleşen Sabra ve Şatilla katliamları, İsrail'in yıllardır Litani Nehri'nin güneyinin işgalini istediğini ve bu uğurda yapabileceklerinin sınırının olmadığının kanıtı.

BM'de büyük riyakarlık: Lübnan'da tansiyonun düşmesi için çalışıyoruz Biden katliama 'fırsat' dedi: Topyekün bir savaş mümkün Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı! İşte son hava durumu tahminleri
Sonraki Haber