İsrail, Lübnan'ı yasaklı bomba ile vuruyor: Ülkenin güneyi ateş aldı!
İşgali büyütmek isteyen katil İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekatına başladı. İsrail unsurlarının, tank ve topçu atışlarıyla birlikte Lübnan sınırına doğru ilerlediği bildiriliyor. Bununla birlikte, işgalci İsrail ordusu Güney Lübnan'ı fosfor bombaları ile vuruyor. O anlar kameralara böyle yansıdı.
İşgali büyütmek isteyen katil İsrail, Lübnan'a yönelik kara harekatına başladı.
İsrail unsurlarının, tank ve topçu atışlarıyla birlikte Lübnan sınırına doğru ilerlediği bildiriliyor.
Bununla birlikte, işgalci İsrail ordusu Güney Lübnan'ı fosfor bombaları ile vuruyor. O anlar kameralara böyle yansıdı.
LÜBNAN ORDUSU GERİ ÇEKİLİYOR
Lübnan ordusunun İsrail sınırına yakın noktalardaki pozisyonlarını bırakarak sınırdan en az 5 kilometre geriye çekildiği bildirildi.
Konuyla ilgili Lübnan ordusundan henüz bir açıklama gelmedi.
BEYAZ FOSFOR BOMBASININ ETKİLERİ
Uluslararası hukuka göre yoğun sivil nüfusun bulunduğu bölgelerde kullanımı yasak olan beyaz fosforun dumanı, teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabiliyor.
Ciltte ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabilen beyaz fosfor, oksijenle temas ettiği anda kolayca alev alıyor, bomba olarak kullanıldığında da patlayıcı etkisinin yanı sıra yangınlara yol açıyor.
Beyaz fosfor bombası nedeniyle çıkan yangınlar geniş alanlara yayılabiliyor ve alandaki fosfor tükenene kadar bu yangınlar devam ediyor.
Solunum yoluyla, temas ya da sindirim yoluyla vücuda alınan, birçok yüzeye yapışarak bulaşan beyaz fosfora maruz kalanların tedavisi maddenin bulaşıcılığı nedeniyle oldukça zor. Bombanın neden olduğu yaralanmaları tedavi eden kişilerin de bu yüzden kendilerini korumak için özel eğitim almaları gerekiyor.
Söz konusu maddeye belli aralıklarla maruz kalmanın, çene kemiğinin ileri düzeyde deformasyonuna yol açarak kırılmasına neden olabildiği ifade ediliyor.
BEYAZ FOSFOR BOMBASI ULUSLARARASI HUHUKA GÖRE YASAK
Birleşmiş Milletler (BM) Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) uyarınca sivil bölgelerde havadan yangın çıkarıcı silah saldırıları yasak.
Beyaz fosforun yaydığı dumanın açık alanlarda askeri birliklerin kamufle edilmesi gibi amaçlarla kullanılmasının önünde ise herhangi bir hukuki engel bulunmuyor.
Öte yandan, beyaz fosforun kullanıldığı anda insanların üzerinde yarattığı etki ve zarar nedeniyle savaş suçu kapsamında görülmesine ilişkin tartışmalar sürüyor.