İstanbul Havacılık eğitimleri nelerdir? Pilot eğitimi nasıl alınır?

Türkiye’nin ilk pilot yetiştirme kurslarından birisi olan İstanbul Havacılık Kulübü, 30 yılı aşan tecrübesiyle sivil havacılık sektörünün lider markaları arasındadır. Vermiş oldukları Modüler ATPL, PPL (A), Gece Uçuşu Eğitimi, PIC ve Lisans Yenileme ile kuruluşundan bugüne kadar nitelikli pilotlar yetiştirmeyi amaçlamıştır.

2020 yılı itibari ile havacılığa daha kapsamlı bir hizmet sağlayabilmek adına şirketleşerek kurumsal bir oluşumun içerisine girerek “İstanbul Havacılık” adını almıştır. İstanbul Havacılık, tüm kursiyerlerine uluslararası standartlarda, kaliteli ve evrensel bir içerikte eğitim sunmaktadır. 1986 yılından bugüne havacılığa yüzlerce pilot kazandırmış olan İstanbul Havacılık’ta, güvenilirliği ve tecrübesi ile kendini ispatlamış, deneyimli eğitmenler hizmet vermektedir.

Mevcut filosuna katılacak yeni uçaklarla ve genç filosuyla hizmet veren İstanbul Havacılık, ticarî pilotluk lisansı olarak tanımlanan ATPL (Airline Transport Pilot Licence) ve hususi pilotluk lisans eğitimi PPL (Private Pilot Licence) vermektedir.

Modüler ATPL

Modüler kurs, adından da anlaşılacağı üzere aşama aşama modül bazında verilen, PPL lisansına sahip veya aşağıdaki modüllerden biri veya birkaçında eğitimini tamamlamış, ticari pilot lisansı almak isteyen pilot adaylarının, başvurdukları bir eğitim modelidir. ATPL modüler kursu, PPL teorik ve uçuş eğitimi ile başlar ve ATPL Frozen aşamasına kadar devam eder.

Katılım Şartları

• Minimum 18 yaşını doldurmuş olmak

Not: SHGM son uçuş kontrol (Check Flight) uygulamalı sınava girdiği tarih itibarı ile 21 yaşından gün almış olmak

• Lise veya dengi okul mezunu olmak

• “Upper Intermediate” ICAO Level 4 havacılık İngilizce bilgisine sahip olmak

• SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşlarından alınmış, geçerli 1’nci sınıf sağlık raporu almak (Yetkilendirilmiş hastaneler için tıklayınız.)

• Uygun adli sicil kaydına sahip olmak

ATPL Ne Kadar Sürer?

ATPL modüler kursu yeni başlayan öğrenciler için 18-24 ay, PPL sahipleri için ise 14-18 ay sürmektedir.

Videonun tamamı için tıklayınız

PPL (A)

Havacılık tutkunlarının pilotluk hayalleri için ilk adımı attıkları, 4-8 ay arası süren bir eğitim türüdür. İstanbul Havacılık olarak amacımız bu adaylara kaliteli bir eğitim sunmak ve adayların emniyetle uçuş yapabilmesini sağlamak için, uluslararası standartlarda eğitim vermektir. PPL lisansına sahip olan bireyler, isterlerse ticari olmayan uçuşlarda tek motorlu (5700 kg ve altı) uçakların pilotu olarak uçabilirler.

Ancak ticari uçuşlarda pilot veya yardımcı pilot olmak isteyen bireyler ise eğitimin devamı niteliğinde olan ATPL (Ticari Uçuş Lisansı) eğitimini almak zorundadırlar.
Katılım Şartları

• Sağlık Raporu (SHGM tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden son üç ay içerisinde alınmış olmalı)

• Adli Sicil Kaydı

• Nüfus Cüzdan Fotokopisi (Önlü Arkalı)

• İkametgâh Senedi

• Diploma Fotokopisi

• 12 Adet Vesikalık Fotoğraf

PPL Lisans Eğitimi Ne Kadar Sürer?

• 105 saat teorik bilgi eğitimi,

• 46,5 saat uçuş eğitimi olmak üzere, toplam 151,5 saat eğitim verilmektedir.

Teorik Bilgi Eğitimi

Teorik bilgi eğitimi, ortalama 6-8 hafta arasında sürmektedir. Öğrencilerimiz teorik bilgi eğitimini tamamladıktan sonra, çoktan seçmeli teorik bilgi sınavına girerler. Sınavda öğrencilere her ders için en fazla 100 soru sorulmaktadır. Sınav geçme notu ise 75’tir.

Uçuş Eğitimi

Uçuş eğitimi 45 saat sürmektedir. Uçuş eğitimi sonrasında öğrenciler 1,30 saat Uçuş Kontrol Sınavı’na girerler. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan pilot adaylarımız, PPL (Hususi Pilot) Lisansı almaya hak kazanırlar.

Dip Not: PPL Lisansına sahip pilotlar, okulumuz filosundaki uçakları saat bazında kiralayarak uçuş yapma imkanına sahiptirler.

Gece Uçuşu Eğitimi

Gece uçuşu eğitimi, Avrupa’da Hususi Pilot Lisansı EASA – Private Pilot License – PPL(A) aldıktan sonra ticari pilotluk eğitimi için gerekli olan bir sınıflandırma (RATE) eğitimidir.

• Teorik bilgi eğitim süresi, 02:00 saattir.

• Gece uçuş eğitim süresi, 05:00 saattir.

PIC

PPL lisansına sahip kişilerin uçuş deneyimlerini arttırmak amacıyla yaptıkları uçuşlardır.

Neden Gereklidir?

CPL Kontrol Sınavı’na girmeden önce, belirli bir uçuş saatini tamamlamanız gerekmektedir. Bu saat tamamlama şekli, PIC eğitimi olarak adlandırılmaktadır.

Lisans Yenileme

Lisans süresi biten pilotların, uçuşları tazelenerek lisans tarihlerinin uzatılmasıdır.

En düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL oldu Kemanın usta ismi Ayla Erduran hayatını kaybetti Ayla Erduran kimdir ve neden öldü?
Sonraki Haber