İstanbul Sanayi Odası Türkiye imalat gösterge endeksi Ekim’de ayında 51,2 ölçüldü

Ekim ayında 51,2 ile üst üste beşinci ay eşik değer 50’nin üzerinde hesaplanan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Eylül ayındaki 52,5 değerinden düşüş gösterdi. İmalattaki yavaşlama belirtileri özellikle üretim ve yeni siparişler ile ilgili gözlemler ile öne çıktı.

İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Türkiye'de imalat satın alma yöneticileri endeksi Ekim'de 51,2 puan olarak belirlendi. Eylül ayında endeks 52,5 olan endekste 50 değerinin üstü büyüme, altındaki seviyeler ise daralma yönünde gidişata işaret ediyor. İSO’nun endeks üzerine aktardığına göre imalat sektöründeki yavaşlama belirtileri özellikle üretim ve yeni siparişlere ilişkin göstergelerde kendini belli ediyor. İki gösterge de yılın son çeyreğinin başlangıcı Eylül ayından bu yana önceki çeyreğe göre hız kaybetti.

Yapılan bilgilendirmeye göre girdi temininde yaşanan zorluklar ve döviz kurlarındaki olumsuz dalgalanmalar faaliyetleri sınırlandırıp ve üretim hacmini son beş ayda ilk kez azalttı. Bu gelişmeler yeni siparişlerin de bir nebze yavaşlamasına sebep oldu. Şirketler yeni siparişleri kısıtlayan faktörler arasında özellikle elektronik parça tedarikindeki yetersizlikleri vurguladı.

Yeni siparişlerdeki görünümün aksine yeni ihracat siparişlerinde bir süredir devam eden yükselme eğilimi Ekim ayında da sürdü. Teslimat süreleri ise gözlemlenen tedarik zincirlerindeki gecikmelerin Ekim ayında sektörde yaygın olarak gözlemlenmesi ile Eylül ayına kıyasla daha yüksek oranda arttı.

GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSELMESİ İLE BERABER STOKLAR ARTTI

Malzeme temininde yaşanan zorluklar, nakliye sıkıntılarının ve mal ithalatında yaşanan sorunların da tedarikçilerin sağladığı bilgiye göre teslimat sürelerinin artmasında pay sahibi oldu. Arz yetersizliği, talep ve üretimi kısıtlamanın yanı sıra fiyat artışlarına da yol açtı. Artan girdi maliyetleri son üç ay için en yüksek oranda ölçümlendi. Kurdaki dalgalanmalar da girdi maliyetinin yükselmesinde önemli bir etken oldu.

Gelecekte olası fiyat artışlarına ve ham madde arz sıkıntılarına önlem olarak, girdi stokları aylık bazda üst üste üçüncü kez arttı. Ekim ayında gözlemlenen stok artış oranı, Eylül’de kaydedilen 45 aylık rekor düzeyinin hemen altında ölçümlendi.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber