İstanbul'a cumartesi kısıtlaması mı geliyor?

Türkiye şubat ayı itibariyle yerinden karar dönemine geçti. Her hafta 100 bin nüfusa göre vaka ve 4 renkle tanımlanan risk haritası yayımlanmaya başladı. Risk haritası baz alınarak birçok ilde kısmi normalleşme kararları alındı. Bu iller arasında yüksek riskli iller kategorisindeki İstanbul'da cumartesi günleri kısıtlama uygulanmamaya başlandı. Yine restoran, lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmeler açıldı, yüz yüze eğitim tüm sınıflarda başladı. Ancak bu tersine dönebilir. Sebebi haberimizde.

Türkiye mart ayının başında yeni normalleşme dönemine girdi.

Ancak bu kısmi normalleşme adımları her ilde uygulanamadı. Sebebi ise bu illerdeki çok yüksek riskti. 

Bu riskin belirlenmesinde ise ilk olarak 81 ilde 100 bin nüfusa düşen vaka sayısıydı. İkinci kriter illerdeki aşılama oranı, üçüncü ve dördüncü kriterler ise hastaneye başvuru ile yoğun bakım yatış oranlarıydı. 

İstanbul ilk harita açıklandığında 100 bin nüfusa göre 60'lar civarında vakaya sahipken bugün 251'e ulaşmış durumda.

Peki bu ne anlama geliyor?

İstanbul'un nüfusu 15 milyon 462 bin 452 olduğuna göre. Sorunun cevabı nüfus / 100 bin x 251 = 38.810 toplam vaka anlamına geliyor. Yani İstanbul'da aslında yaklaşık 39 bin aktif vaka bulunuyor. 

Peki bu durum Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı en yüksek vaka artışı yaşanan 5 ilden biri olan İstanbul için yeniden kapanma anlamına gelir mi?

Yani İstanbul kırmızı ile işaretlenen çok yüksek riskli iller kategorisine yükselir mi?

Aslında tek başına riskin büyüklüğünü gösterse de mavi, sarı, turuncu ve kırmızı ile simgelenen risk oranlarının belirlenmesinde tek kriter bu değil. 

Şöyle ki; o ilin aşılama oranı, yoğun bakım ve hastane başvuru oranları da kriterin belirlenmesinde çok etkili. 

Türkiye genelinde yapılan 13 milyon 777 bin toplam aşının yaklaşık 6'da biri İstanbul'da yapılmış durumda. 

İstanbul'da haber yayına hazırlandığı an yapılmış 2 milyon 147 bin 767 doz aşının 1 milyon 248 bin 84'ü birinci, 899 bin 683'ü ise ikinci doz aşı oldu. Yani İstanbul'daki toplam nüfusun yaklaşık yüzde 9'u aşılanmış durumda. 

Türkiye'de en çok hastane bulunan şehir ise herkesce bilindiği gibi İstanbul. Yoğun bakımla yatağı sayısında da açık ara İstanbul ilk sırada. Hal böyle olunca İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı ile hastaneye başvurusu sayıları da kritik seviyede bulunmuyor.

Örneğin dün İstanbul'da bin 557 yeni vaka tespit edildi. Bir önceki güne göre 196 kişi daha fazla vaka görüldü. Yüzde 14,4'lük vaka artışı yaşanırken hastaneye yatan kişi sayısı ise 159'da kaldı. Bu bir önceki güne yüzde 6,7'lik bir artışı gösterirken, aynı gün 137 hasta ise taburcu edildi. İyileşen hasta sayısı ise önceki güne göre yüzde 17,1 artış gösterdi. 

İSTANBUL KIRMIZI OLUR MU?

İstanbul'un kırmızı ile tanımlanan çok yüksek riskli iller arasına girip girmeyeceğini şimdiden söylemek zor. Ama risk var mı? Önümüzdeki günlerde yaşanacak vaka artışına bağlı olarak hastane başvurusu ile yoğun bakım talebi yükselirse bu büyük bir risk olarak İstanbul'un karşısına çıkacak. Ancak yeni harita açıklanıncaya kadar İstanbul'un rengi turuncu olarak kalacak. 

İstanbul ve onunla birlikte vaka sayılarında 100 ortalamanın üzerine çıkan 22 il için kırmızı kategoriye çıkma ihtimali hiç de hafife alınacak bir durum değil. 

Harita aynen aşağıdakine dönebilir!

Tabi bu noktada kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategoriler için yeni oran belirlenmesi de gündemde. 

Örneğin çok yüksek risk için baz alınan 100 vaka sayısı 200'e çekilebilir.  

Bu haritanın gerçekleşmesi halinde ise 39 il için birçok açıdan yeni kısıtlamalar ve kapanmalar gündeme gelecek. 

Bunların başında da cumartesi sokağa çıkma kısıtlamasının yeniden gelecek olması. 

Eğer İstanbul, İzmir ve Ankara bu haritada olduğu gibi kırmızıya yani çok yüksek riskli iller kategorisine yükselirse sadece cumartesi özgürlüğünden mahrum kalmayacak aynı zamanda müşteri kabul etmeye başlayan restoran, lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmeler de yeniden kapanmak ve sadece paket servis yapmak zorunda kalacak. 

Yine her sınıf düzeyinde yüz yüze eğitime geçilen bu illerde yeniden uzaktan eğitime başlanacak.

65 yaş ve üzeri ile gençlere toplu taşıma ve birçok alanda uygulanan yasaklar da yeniden devreye girecek. 

Tabi tüm bu beklentiler önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısı ile şekillenecek. Kabinede alınacak kararlar doğrultusunda aralarında İstanbul'un da olduğu çok sayıda şehir kırmızı kategoriye çıkıp, yukarıdaki kısıtlamalarla karşılaşabilecek. 

Cenazeye giden midibüs devrildi! Ölü ve yaralılar var... Otobüsler küle döndü! Kundaklama şüphesi... Gözler bugün Beştepe'de: İşte AK Parti kulislerinde konuşulan rakam!
Sonraki Haber