İstanbul'da pistten çıkan uçak üç parçaya bölündü!

Sabiha Gökçen'de İzmir-İstanbul seferini yapan içinde 183 yolcu bulunan uçak pistten çıkarak düşüp üçe bölündü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Uçak kazasında 3 vatandaşımız hayatını kaybetti, 3 kişi yoğun bakımda tedavi görüyor. 179 yaralı var." ifadelerini kullandı. Öte yandan kaza sonrası Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın kapanan pisti saat 04:00 itibarıyla tüm uçuşlara açıldığı bildirildi. Vali Yerlikaya, kazaya ilişkin geniş çaplı soruşturma başlatıldığını kaydetti.

İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait uçak, inişten sonra Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıktı. Pistten çıkarak düşen uçak üçe bölündü. Uçakta 175 yolcu, 2 bebek, 6 mürettebat olmak üzere toplam 183 yolcu bulunuyordu.

BAKAN KOCA ÜZÜCÜ HABERİ VAN'DAN DUYURDU: 3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ 179 YARALI VAR


Bakan Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile çığ düşmesinden sonra çıkarılıp Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ın da aralarında bulunduğu yaralıları ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Bakan Koca, ziyaretlerin ardından hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Van'da yaşanan çığ felaketi dolayısıyla Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yatışı yapılan ve takip edilen hastaları ziyaret ettiklerini söyledi.

Koca, İstanbul'da Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçağa da değinerek, şunları kaydetti:

"İstanbul'da hastanelerimize başvuran hasta sayısı 179 kişi oldu. Maalesef hayatını kaybeden 3 vatandaşımız var. Yoğun bakımlarda takip edilen hasta sayımız ise 3 kişi. Bir hastamızın ameliyatı yapıldı, genel durumunun iyi olduğunu söyleyebilirim. Hastanelerimizde takip edilen hastaların genel durumlarının iyi olduğunu, durumu kritik, ciddi ya da ağır bulunan herhangi bir hastamızın şu anda bulunmadığını söyleyebilirim. Ayrıca yine İstanbul'da Pendik'te metroda bir inşaat kazasıyla 4 vatandaşımızın yaralandığını, birinin genel durumunun orta düzeyde olduğunu, genel olarak 4 hastanın kritik durumunun olmadığını da ifade etmek istiyorum."

VALİ YERLİKAYA: 30-40 METRE YÜKSEKLİKTEN DÜŞTÜ


İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, “Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır" dedi.

Vali Ali Yerlikaya basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “PC 2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkmıştır. Olayın hemen akabinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Başkanlığında Sabiha Gökçen Havalimanı Kriz Merkezi çalışmaya başlamıştır. Meydana gelen kazada; uçakta bulunan 175 yolcu, 2 bebek, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi mürettebatın oluşan toplam 183 kazazedenin güvenli bir şekilde tahliyesi için 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye AFAD ve HEAŞ ekiplerimizce anında müdahale edilmiştir. Havayolu şirketi tarafından uçakta 12 ülkeden, 22 yabancı uyruklu yabancı uyruklu yolcu bulunduğu bildirilmiştir. Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir. Tedavi altındaki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak isteyen yolcu yakınları, SABİM ALO 184 telefon hattını arayarak bilgi alabilirler. Havalimanı pisti saat 04.00'ten itibaren kullanıma açılacaktır. Olayın meydana geliş nedenlerinin tespiti için geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır. Milletçe hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz”

UÇAĞIN PİSTTEN ÇIKIP DÜŞTÜĞÜ AN KAMERADA


Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkıp 30 metre yükseklikten düşen uçağın görüntüleri ortaya çıktı.

PEGASUS'TAN AÇIKLAMA


Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda pistten çıkan uçak nedeniyle can kaybı bulunmadığını, yaralı yolcuların hastanelere sevk edildiğini bildirdi.

Pegasus Hava Yolları'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. Gelişmelerle ilgili bilgi verilmeye devam edilecektir." ifadelerine yer verildi.

SABİHA GÖKÇEN PİSTİ SAAT 04.00'DA AÇILDI


Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kazanın ardından 2 saat hava trafiğine kapatıldı. Tüm uçuşlar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi. Öte yandan yaklaşık 10 saatin ardından saat 04.00'da pistin açılmasıyla Sabiha Gökçen'e uçak iniş ve kalkışlar başladı. Uçuşlarını bekleyen yolcular bilet işlemlerini tamamlamak için check-in işlemlerine başlayarak bagajlarını teslim etmeye başladı.

TÜRK HAVA YOLLARI'NDAN AÇIKLAMA


Türk Hava Yolları, yaşanan kaza nedeniyle bugünkü Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı tüm seferlerini iptal etti.

Türk Hava Yolları Basın Müsaviri Yahya Üstün'ün yaptığı açıklamada, "Uçuş trafiğinin durdurulması nedeniyle 5 Şubat tarihli Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı tüm seferlerimiz iptal edilmiştir. Misafirlerimiz uçuşları ile ilgili durumu web sitemiz ya da çağrı merkezimiz aracılığıyla öğrenebilirler" denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

HAVACILIK UZMANI UĞUR CEBECİ YORUMLADI: UÇAK NEDEN ÜÇE BÖLÜNDÜ?


İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait yolcu uçağı, deniz üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaparken piste tutunamadı. Uçak kayarak yola savrulup üçe bölündü.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen uçak kazasının ardından Hürriyet yazarı, havacılık uzmanı Uğur Cebeci şu yorumu yaptı:

“İlk olarak rüzgâr kırılması yaşanmış olabilir. Yüksek arka rüzgârla da uçağın sürati artmış. Eğer bu esnada pilot da gaz kesmişse uçak kontrolden çıkıyor. Bu durumda pilotlara göre yapılması gereken en doğru yol pisti pas geçmektir. Rüzgâr kırılması ile ilgili dünyanın önemli havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen’de bu cihaz yok. İstanbul Havalimanı’nda ise rüzgâr kırılması ile ilgili uyarı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Bunun dışında pistlerde, uzun süreli olmasa da aşırı yağmurlarda kısa süreli tabakalar oluşabilir. Böyle olunca da pist ile uçak bütünleşmesi tam olarak sağlanamayabilir. Bu durumu bir arabanın suya girdiğinde savrulması gibi tanımlayabiliriz. Böylece uçak savrulmasının güçlenme ihtimali var.

UÇAK NEDEN 3’E AYRILDI?

Uçak pistten çıktıktan sonra da aşırı yağmurdan yumuşamış olan toprağa gidiyor. Burada uçağın iniş takımları toprağa saplanıyor. Ancak uçağın motorları güç üretmeye devam ediyor. Bu da uçağı ileri itiyor. Yaşanan bu durum sebebiyle uçağın imalat şemasındaki gibi uçak 3’e ayrılıyor. Kokpit kısmı ters dönüyor, orta gövde ve kuyruk kısmı da ayrılıyor. Bu kazada ise 3’e ayrılan uçaklarda görülmeyen bir dağılma yaşanıyor. Uçağın kara kutularının çözümü ve kulenin konuşmaları tam olarak ortaya çıkmadan bu kazanın tam olarak gerçek nedenine ulaşmak zordur.”


ÇUKURA DÜŞTÜ

Kaza sonrası yaşananlar kule ile görevlilerin telsiz konuşmalarına şöyle yansıdı.

- İnişi müteakiben pist başından rampadan aşağı indi. Şu an göremiyoruz...

- Anlaşıldı, şu an göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz...

- Anlaşıldı bütün ekipler 2-4’teki çukurun oraya, bütün ekipler oraya...

EMEKLİ HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ YEŞİLGÜL: PİLOT DA KULE DE YÜZDE YÜZ HATALIDIR


Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül, Sabiha Gökçen'de pistten çıkan Pegasus Havayollarına aiti uçağa ilişkin değerlendirmesinde hem aldığı kuyruk rüzgarı bilgisine rağmen iniş yapan pilotun hem de bu bilgiyi aktarmasına rağmen inişe izin veren kulenin yüzde yüz hatalı olduğunu söyledi.

Sabiha Gökçen'de pistten çıkarak parçalanan Pegasus Havayolları'na ait İzmir-İstanbul seferi yapan uçağa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hava Kuvvetlerinden Emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül kazada hem kulenin hem de pilotun hatası olduğunu söyledi.

Uçak ile kule arasındaki telsiz görüşmesinin ne anlama geldiğini anlatarak değerlendirmelerine başlayan Yeşilgül, "Kule uçuş talimatı aldıktan sonra batıdan 270 dereceden 22 Knot rüzgarın olduğunu, hamlesinin de 34 Knot olduğunu açıklıyor. Kilometre olarak da 270 derece batıdan 40 kilometre, hamlesinin de 62 kilometre olduğunu pilota bildiriyor. Ve pilota 06 pistine yani yanlış piste iniş veriyor." dedi.

Uçakların inerken ve kalkarken mutlaka rüzgarı önden alması gerektiğini ifade eden Zafer Yeşilgül burada iki büyük hata yapıldığını işaret ederek şunları söylüyor:

"Hiçbir tereddüt olmaksızın uçak inerken rüzgarı karşısından almak zorunda frenlemede kullanacak, kalkışta da rüzgarı karşısından alacak hava yastığı şeklinde kalkışını tamamlayacak. Burada iki büyük hata var. Birincisi uçuş kulesinin, pilotu arka rüzgarlan hamlesi 62 kilometre olan bir rüzgar vermesine rağmen, pilota bant kayıtlarında dinlediğimiz şekilde 'sizden önceki uçak tailwindi yani kuyruk rüzgarını 37 knot verdi demesine rağmen ve yine pilota bir önceki uçak pas geçti demesine rağmen, uçağı arka rüzgarla indirmesi kabul edilemez yüzde yüzlük bir hatadır. Bir diğer hata pilotun, böyle bir arka rüzgarı öğrenmesine rağmen 'anlaşıldı efendim' diyerek inişe devam etmesi ki pistin ıslak olması ve artı saatte 62 kilometrelik bir arka rüzgara rağmen iniş yapması kabul edilebilir bir hata değildir."

Bir uçağın iniş limitleri olduğunun altını çizen ve bunlardan birinin de rüzgarı karşıdan almak olduğunu hatırlatan Yeşilgül, "Ancak acil durumda 15 knot bu uçağın arka rüzgar limiti. 25 kilometre maksimum. 1 knot 1.852 metreye denk gelir yaklaşık olarak 1.9 kilometre ile çarpacaksınız verdi knotu. 23 yıllık hava kontrolcü ve yaklaşmacı olarak tereddüdsüz söylüyorum. Kulenin vermiş olduğu rüzgara rağmen pisti değiştirmemesi yüzde yüz bir hata, pilotun almış olduğu arka rüzgar bilgilerine rağmen inişe gelmesi de yüzde yüz bir hatadır." ifadesini kullandı.

Zafer Yeşilgül uçakların neden rüzgarı önden almak zorunda olduklarını ise bir örnekle açıkladı:

"Hatırlarsanız inişte pilotlar pistin ortasına gelinceye kadar frene basmazlar. Flap koyar. Kanat uçlarında aşağı doğru indirdikleri kanatçıklara flap denir. Bu flaplar aşağıya inince karşı rüzgar o flapları frenleme, buna da airodinamik yani uçağın gövdesini kullanarak frenleme deriz. Pilot yavaşladıktan sonra da ön burnu tam koyar ve frene basar. Burada 60 kilometrelik bir arka rüzgar olduğu için pilotun 160 knot süratle yaklaşması gerekirken, arka rüzgarı düşünerek 190-195 knotluk bir süratle yaklaşıyor. Net bir bilgi veriyorum. Uluslararası Hava Trafik Örgütü kuralları, Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa hava trafiği kuralları gereği tüm uçaklar iniş ve kalkışta karşı rüzgar almak zorundadır."

TJK paylaştı! İşte 22 Kasım 2024 at yarışı koşu sonuçları Kim Milyoner Olmak İster Pulp Fiction sorusu Kim Milyoner Olmak İster 200 bin liralık Tosun Paşa sorusu
Sonraki Haber