İstanbul'da su alarmı!

İstanbul'da barajlardaki su seviyesi son 5 yılın en kritik seviyesine indi. Barajlar tam anlamıyla alarm verirken, İSKİ'nin son verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 30.63'e kadar düşmüş durumda. En dikkat çeken düşüş ise Alibeyköy Barajı'nda yaşandı. Barajdaki su seviyesi yüzde 22,55'e geriledi. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul için yağmur hasadı yapılmasını önerdi.

This browser does not support the video element.

İSKİ verilerine göre bugün itibariyle İstanbul'daki barajlardaki doluluk oranı yüzde 30,63'e geriledi. Başka bir anlamda İstanbul barajlarının yüzde 69,37 boşalmış durumda. 

SON 5 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Barajlardaki doluluk oranının son 5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Barajlara baktığımız zaman son 5 yılın en düşük seviyesinde. 2020 yılına baktığımız zaman Ekim ayı neredeyse bitmek üzere, güneşli bir havadayız ve hala sonbahar yağışlarını almadık. Eylül, Ekim ayı kurak geçti ve barajlardaki su seviyesi hızla düşmeye devam ediyor. İstanbul Eylül ayında yüzde 8, Ekim ayında yüzde 12 oranında yağış alıyordu, bu yağışları almadı. Baraja su yeterince gelmedi. Yağan yağmurların toprak tarafından emilmesi gerekiyordu, bu yağmurlar daha çok toprağın kendi ihtiyacını karşılayacak miktarda yağdı" diye konuştu.

KALDIRIMLARA HAPSEDİLEN AĞAÇLARIN ETRAFI AÇILSIN

Gün geçtikçe barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle yağmur sularının verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Toros, kaldırımlara hapsedilen ağaçların çevrelerinin açılarak yağmur sularını emebilecek hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Toros, "Özellikle yol kenarlarında ağaçlara bir yağmur yağdığı zaman ağaç yağmur suyundan istifade etmesin diye etrafı kapatılmış şekilde dikiliyor. Bu şekilde olduğu zaman yağan yağmur doğrudan caddeye gidiyor. Eğer bu ağaçların etrafı açık olsa, hatta biraz çukur ve eğimli olsa yağan yağmurlar ağacın dibinde birikecek hem ağaç sulanmış olacak hem yer altı suyu desteklenmiş olacak hem de cadde selleri önlemiş olacak. Bunlara hapsedilen ağaçlar diyebiliriz. Maalesef ağaçları yağmur suyundan, doğal sudan bu şekilde mahrum bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

METEOROLOJİK, HİDROLOJİK VE ZİRAİ KURAKLIK YAŞANIYOR

İstanbul'da meteorolojik, hidrolojik ve zirai kuraklık yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Toros, "İstanbul'da ekim ayında yüzde 12 oranında yağmur yağması gerekiyordu bu yağışlar olmadı. Bu meteorolojik olarak kurak geçirdiğimizin işareti. Hidrolojik kuraklık ise su kaynaklarını su ihtiyacının karşılanamaması, barajların havzaların yeterince beslenememesi. Şu an İstanbul'da üç kuralık türünü de yaşıyoruz. Buna göre çözümler yapılması gerekiyor. Özellikle yağmur hasadı herkes için ortak çözüm olabilir. Yani yağmur sularının biriktirilmesi gerekiyor. Yağan yağmurun suyunu mümkünse yer altında büyük depolarda biriktirebiliriz. Araziniz varsa bir kısmını kullanmak için ayırabilirsiniz. Apartmanlarda, büyük sitelerde depolar yapıp, park ve bahçelerde su ihtiyacını planlayarak yine depolama yöntemi ile saklayabiliriz" dedi.

ALİBEYKÖY BARAJI'NDA ELEKTRİK DİREKLERİ SU YÜZÜNE ÇIKTI

İSKİ verilerine göre su seviyerinin düşüşü bakımından en dikkat çeken yer Alibeyköy barajı oldu. Barajdaki su seviyesi yüzde 22,55 gerilerken, baraj havzasında bulunan eski elektrik direkleri yeniden su yüzüne çıktı. Yine aynı şekilde barajın Gaziosmanpaşa tarafında bulunan tahliye kapakları de su seviyesinden metrelerce yukarıda kaldı. Havadan çekilen görüntülerde yaşanan büyük düşüş kenarlardaki eski su izlerinden de belli oldu. 

3 BARAJ YÜZDE 10'NUN ALTINDA

İstanbul'un barajlarında en düşük doluluk oranı yüzde 4 ile Kazandere Barajı'nda ölçülürken, Sazlıdere Barajı'nda doluluk oranı yüzde 6,73, Papuçdere Barajı'nda ise 8,22 oldu. İstanbul'da su seviyesinin en yüksek olduğu Baraj olan Darlık'taki doluluk oranı ise yüzde 61,35.

İstanbul'un barajlarının 27 Ekim 2020 itibariyle doluluk oranları ise Ömerli Barajı'nda yüzde 42,99, Papuçdere Barajı'nda yüzde 08,22, Sazlıdere Barajı'nda yüzde 06,73, Büyükçekmece Barajı'nda yüzde 16,37, Alibeyköy Barajı'nda yüzde 22,55, Terkos'ta yüzde 31,68, Kazandere Barajı'nda yüzde 4, Elmalı Barajı'nda yüzde 28, 34, Darlık Barajı'nda yüzde 61,35, Istırancalar'da yüzde 21,14 olarak belirlendi.

Aksaray’da eski eş dehşeti: 13 yerden bıçakladı! Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi! Tesla Cybertruck ve Tofaş Kartal aynı çekicide! İşte o anlar... Aşiret düğününde ilginç takı töreni... Makinistin refleksi felaketi önledi! Kaldırımda yürüyen adama çarptı! Hayatını kaybetti...