İstanbulkart nedir? Nerelerde kullanılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehir genelindeki toplu ulaşımda kullanılan İstanbulkart ile ilgili açıklama yaptı. Milyonlarca İstanbullunun her gün kullandığı İstanbulkart nedir? Nerelerde kullanılır? Ayrıntılı bilgiler bu haberde...

İstanbul'daki toplu taşıma sisteminde bir değişikliğe gidildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbulkart ile ilgili değişikliğin duyurusunu yaptı. İstanbulkart nedir? Nerelerde kullanılır? konuyla ilgili bilgiler ve son düzenlemeleri haberimizde derledik.


İSTANBULKART SİSTEMİ
İstanbul'da merkezi toplum ulaşımda olduğu gibi bundan böyle Silivri, Çatalca, Pendik ve Tuzla seferlerini yapan bölgesel hatlarda da sadece İstanbulkart ile seyahat edileceği açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bugün itibarıyla kent genelinde olduğu gibi Silivri, Çatalca, Pendik ve Tuzla seferlerini yapan bölgesel hatlarda da yalnızca İstanbulkart ile yolculuk edilebilecek. İETT Genel Müdürlüğü'nün aldığı karar doğrultusunda, toplu ulaşımda sadece İstanbulkart kullanılacak.

Buna göre, Silivri, Çatalca, Şile, Pendik ve Tuzla'ya yönelik bölgesel seferler yapan 139T, 133AK, 133GP, 133KT, 133, 134, 134CK, 134GK, 134YK, 336H, 400A, 401, 402, 401T, 403, 404, 418, 429, 448, 458 numaralı hatlarda da artık sadece İstanbulkart geçerli olacak. Yolcuların bu hatlarda seyahat edebilmesi için bu kartı edinmeleri edinmeleri gerekecek.

İstanbulkart'ı olmayan veya bakiyesi yetersiz olan vatandaşlar, yolcular tarafından kullanılması için şoförde bulunan İstanbulkart'ı ücreti karşılığında kullanabilecek. Yolculuk ücreti verilmesi halinde şoför, yolcu adına mutlaka İstanbulkart'ı okutacak. Ücreti verilen yolculuk karşılığında İstanbulkart'ı okutmayan şoförler, kural ihlali yapmış sayılacak. Vatandaşlar, bu hatlarda kural ihlali yapan şoförleri; hat numarası, tarih ve saat bilgisi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa 153 veya İETT'ye bildirebilecek.

139T, 336H, 401, 402, 401T, 403, 404, 418, 418, 429, 448, 458 numaralı hatlarda mesafe bazlı (kırılımlı) ücret tarifesi uygulandığı için yolcuların mesafeye göre ücret ödemek için kartı okutmadan önce ineceği durağı şoföre söylemesi gerekecek. Şoför validatör ayarını yaptıktan sonra kart okutulduğunda inilecek durağa göre ödeme yapılmış olacak.

İSTANBULKART NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?
İstanbulkart farklı elektronik para uygulamalarıyla çeşitli iş modelleri geliştirmeye müsait, örnek bir şehir kartı olarak tasarlanmıştır. ‘istanbulkart’ ile kullanıcıların elektronik para sistemine dâhil olan her noktada kolay, hızlı ve güvenli ödeme altyapısını kullanarak ödeme yapabilme imkânına sahip olabilmesi amaçlanmıştır.

istanbulkart’ın Genel Özellikleri:
Kartın temassız çalışma özelliği, kişiye kullanım kolaylığı sağlar.
Yolcu; kartını, cüzdanında taşıyabilir ve cüzdanından çıkartmadan kullanabilir.
Geniş bellek kapasitesi ve genişletilebilir yapısı sayesinde çoklu uygulamalara imkân tanır.
Aktarma, indirim, ücretsiz vb. şekilde 23 farklı çeşidi bulunmaktadır.
İstanbulkart şu an ;
6.252 otobüs, 118 metro istasyonu, 51 metrobüs istasyonu, 64 deniz taşımacılığı istasyonu, 3 teleferik istasyonu, 58 tramvay istasyonu, 163 şehir tuvaleti, 469 İSPARK Otoparkı (57 kapalı, 161 açık, 251 yol üstü), 130 BELTUR noktası (114 büfe ve 16 köşk) olmak üzere toplam 17.000'i aşkın noktada, 29 üye işyerinde elektronik para kartı olarak kullanılmaktadır.
istanbulkart, uluslararası standartlara (ISO 7816 ve ISO 14443) uygun olarak üretilmiştir.
istanbulkart, TPE tarafından onaylanmış Belbim A.Ş. adına 45 sınıfta tescilli bir markadır.

istanbulkart Temini ve Bakiye Yüklemesi:
İstanbul’un 2.700 farklı noktasında bulunan Özel Temsilciler, İETT Gişeleri ve Biletmatik (insansız dolum makinasından) cihazlarından kolaylıkla istanbulkart temini yapılabilir.
istanbulkart’lara istenilen miktarda bakiye dolumu, insanlı dolum cihazlarından (AKDOM/POS cihazı bulunan temsilciler) veya herhangi bir insansız dolum makinasından (Biletmatik) yapılabilir.

istanbulkart’ın Kullanım Şekli:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şehircilik uygulamalarının geçerli olduğu okuyucularda; bakiye yüklemesi, bakiye kontrolü, harcama gibi vb. işlemleri gerçekleştirebilmek için ilgili okuyucuya 0-8 cm istanbulkart’ımızı yaklaştırmamız yeterli olacaktır.
Yapılacak işlem türüne göre ilgili okuyucu, istanbulkart kullanıcısını sesli ve görüntülü olarak yönlendirecektir.
MASAK kuralları gereği, istanbulkart’a 1 ay içerisine en fazla 750 ₺ dolum/harcama yapılabilmektedir.

istanbulkart Ne Zaman Kullanılmaya Başlanıldı?
İlk defa İstanbul’un toplu ulaşımında uygulanan “Elektronik Ücret Toplama Sistemi”, AKBİL ile kullanılmaya başlanmış zaman içerisinde sisteme, kartlı sistemin de ilave edilmesi ile toplu ulaşımda kartlı işlemler mümkün hale gelmiştir.
Farklı şehircilik uygulamalarında da aktif olarak kullanılmaya başlanan istanbulkart, şehir hayatının ve toplu ulaşımın daha etkili ve verimli olması için, şehrin anahtarı olması yolundaki çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.
Akıllı kartlar, yaşamı kolaylaştırması ve yeterli güvenlik düzeyine erişmesinden dolayı yaygın olarak tercih edilmektedir.
2010 yılından itibaren 24 milyondan fazla istanbulkart, İstanbullular tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

“Elektronik Ücret Toplama Sistemi”:
Kullanıcının; ilgili okuyucu cihaza, elektronik medyasını yaklaştırılıp okutması ile ödeme imkânı bulmasını ve hizmet alma hakkı kazanmasını sağlayan, güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bir bilgi yönetim sistemidir.

istanbulkart’ın Güvenirliği ve Denetimi:
istanbulkart, kopyalanma ve olası sahtekârlık risklerine karşı, yüksek güvenlik standartlarına sahiptir.
Yüksek güvenlikli, ileri kart teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.
Kartın üzerinde benzersiz bir kart seri numarası bulunmaktadır.
Darbelere karşı, “anti-collision” desteği vardır.
Ücretlendirme için yeterli bakiyenin olmaması durumunda, “Yetersiz Bakiye” mesajı ile sesli ve görüntülü olarak görevli ve kullanıcı bilgilendirilir.
Sahte veya kaçak kartlara sistem sesli ve görüntülü uyarı verir. Bu şüpheli kartlara görevlinin el koyma yetkisi bulunmaktadır.

Çeşitleri
ANONİM istanbulkart
MAVİ Kart (Abonman)
Öğrenci Kartı
Öğretmen Kartı
60 Yaş İndirimli Kartı
65 Yaş Kartı
Belediye Zabıta Kartı
Harcırah Kartı
Engelli Kartı
Gazi Kartı
Gazi Ailesi Kartı
EHS Kartı
Sarı Basın Kartı
Şehit Eşleri ve Ailesi Kartı
TÜİK Kartı
Milli Sporcu Kartı
PTT Kartı
Vazife Malülü Kartı
Vazife Malülü Eşi Kartı
SINIRLI KULLANIMLI Kartlar


NERELERDE KULLANILIR?
RAYLI SİSTEM İŞLETMELERİ
- TCDD
- METRO İSTANBUL A.Ş.
DENİZ ULAŞIMI İŞLETMELERİ
- İDO A.Ş.
- TURYOL S.S.TURİZM&YOLCU DENİZ TAŞIYICILAR KOOP.
- DENTUR AVRASYA-AVRASYA DENİZ TAŞ.TUR.HİZ.İNŞ.SAN.TİC.A.Ş.
- S.S. MAVİ MARMARA DEN. YOL TURZ. MOT. TAŞIY.KOOP.
- İBB TOPLU ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ (ŞEHİR HATLARI)
OTOBÜS İŞLETMELERİ
- İETT
- OTOBÜS A.Ş.
- ÖZULAŞ TOPLU TAŞIMA. VE TİC. A.Ş.
- ÖZTAŞ ULAŞIM İNŞ. PETROL TURİZM SAN.TİC.A.Ş.
- KENTİÇİ İSTANBUL KATLI ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ TAŞIMA HİZMETLERİ A.Ş.
- İSTANBUL HALK ULAŞIM SAN.TİC. A.Ş.
- YENİ İSTANBUL HALK OTOBÜSLERİ A.Ş.
- İSTANBUL ÇİFT KATLI ÖZEL HALK OTOB.YARD.VE DAY. DERN.İKT.İŞL.
- MAVİ MARMARA ULAŞ.TUR.PETR.OTOMOTİV A.Ş.
- ÖZEL OTOBÜS İŞLETMECİLERİ
- ALİ ÖZACAR
- DURSUN VELİOĞLU
- KASIM KURNAZ VE ORTAĞI FEZİYE ŞAHİN
- MEHMET ŞİRİN VARIŞLI
- NECMİ ÇATALKAYA
- ÖZGÜN OTOMOTİV TURİZM VE TAŞIMACILIK LTD.ŞTİ.
- REMZİYE DEMİREL
- ÇINAR TAŞ PET. İNŞ. GIDA DAN. TİC. LTD.ŞTİ.
- GÜNAYDIN ÇİMEN ADİ ORTAKLIĞI
İSPARK A.Ş. (otoparklarda)
SAĞLIK A.Ş. (tuvaletlerde)

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber