İstanbul'u bekleyen büyük tehlike...Orman yangınları...

Eski Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, İstanbul'daki çam ormanlarının barut fıçısı gibi çok büyük yangın riski taşıdıklarını belirtti.

Eski Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi, İstanbul'daki çam ormanlarının barut fıçısı gibi çok büyük yangın riski taşıdıklarını belirtti.

Çebi geçmişte Beykoz, Burgaz Ada ve Aydos'ta meydana gelen büyük yangınları anımsatarak şu şekilde devam etti;

İstanbul’un % 47’sini (2.400.000 dekar) oluşturan ormanların % 16’sı (400.000 dekar) hazine arazilerine sahip çıkmak amacıyla ağaçlandırma yoluyla sonradan kazanılmış ibreli ormanlardır. Özellikle 1960–1980 yılları arasında İstanbul’daki hazine arazilerinin büyük bir kısmı “arazi mafyası” tarafından gecekondu mahallelerine dönüşürken, önemli bir kısmı da orman teşkilatının cansiperane çalışmalarıyla ormana dönüşmüştür. İbreli ormanları oluşturan çam ağaçlarının o yıllardaki sadece devlete ait olan “üniformalı ağaç” algısı, söz konusu ağaçlandırmaların başarısına önemli katkı sağlamıştır.

ÇAM ORMANLARI FIÇISI GİBİ

Hazine arazilerinin korunmasında tıpkı Jandarma gibi geçmişte çok büyük görev üstlenen “çam ormanları” günümüzde de ne yazıktır ki barut fıçısı gibi çok büyük yangın riski taşımaktadırlar. İstanbul’daki çam ormanlarının Beykoz, Sarıyer, Sultanbeyli, Ümraniye ve Kartal gibi ilçelerde insan yaşamıyla da et tırnak gibi iç içe olması söz konusu riski olağanüstü artırmıştır.

Orman teşkilatının özverili gayretleri bu güne kadar yaşanmış orman yangınlarını çok daha büyük felakete dönüşmeden söndürmeye yetmiştir. Geçmişte Beykoz’da, Burgaz Ada’da ve Aydos’ta yaşanan büyük orman yangınlarının çok daha büyük felakete dönüşmemesinde özverili gayretlerin yanında İstanbul’un iklim değerleri (özellikle yüksek nem) de her zaman çok önemli rol oynamıştır.

Orman yangınları ile iklim değerleri arasındaki korelasyon bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir. En donanımlı yangın filoları bile ekstrem hava koşullarında (düşük nem, yüksek sıcaklık, hızlı rüzgâr) yanıcı özelliği çok yüksek olan çam ormanlarındaki yangının büyük bir facia’ ya dönüşmesine engel olamayabilir. Bundan dolayı orman yangınlarının önlenmesinde kalıcı ve köklü tedbirlerin alınması hayati derecede önem taşımaktadır.

KÜRESEL ISINMA ÇAM ORMANLARINI TEHDİT EDİYOR

Dünyamızı da tehdit eden “Küresel Isınmanın” etkisiyle iklim değerlerinde yaşanabilecek değişiklikler tıpkı Yunanistan, İspanya ve ABD’de de olduğu gibi İstanbul’daki çam ormanlarında da büyük yangınlarına neden olabilecektir. Bundan dolayı orman yangınları açısından büyük bir risk taşıyan İstanbul’daki çam ormanlarının zaman kaybetmeden yangına daha dayanıklı ve İstanbul’un asli ağaç türlerinden olan meşe, kestane ve kayın ormanlarına dönüştürülmesi kaçınılmaz olmuştur.

Daha yaşanılabilir bir İstanbul için tıpkı “baltalık” ormanlarını “koru” ormanlarına dönüştürme projesinde olduğu gibi çam ormanlarının da yapraklı ormanlara dönüştürme çalışmalarına hemen başlanmalı ve hızla bitirilmelidir. Aksi takdirde ne yapılırsa yapılsın tüm özverili ve iyi niyetli gayretlere rağmen İstanbul’da büyük orman yangını facialarına engel olunamayacaktır.

Bugün hangi maçlar var? 5 Kasım 2024 maç programı! 10 bin asker cephede! Savaş giderek büyüyor... Öldürülen belediye başkanı ile ilgili gerçek ortaya çıktı!
Sonraki Haber