İstanbul’un en geç ve en yaşlı bina sayısı ortaya çıktı! O ilçelere dikkat

Deprem sonrasında incelemelerini hızlandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yeni bir rapor geldi. Raporda şehrin en yaşlı ve en genç binalarının yer aldığı ilçelerin tespiti ortaya kondu. İşte detaylar…

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından gözler bir kez daha İstanbul’a döndü. Yıllardır İstanbul’da bir deprem bekleyen uzmanlar, bir kez daha İstanbul depremine dikkat çekti. Vakit kaybetmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise, bir yandan deprem bölgelerine destek verirken; bir yandan da önemli bir toplantıya imza attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortak bir tespit raporu hazırladı. Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantının ardından paylaşılan raporda kentte 2000 ve öncesinde yapılmış bina sayısı hesaplandı. Tespitlere göre, 818 bin 339 eski binanın olduğu kentte ilçe ilçe rakamlar da raporun içerisinde yer aldığı.

EN YAŞLI BİNALAR FATİH’TE

Yayınlanan rapor kapsamında İstanbul’da 2000 ve öncesi binaların en çok olduğu ilçeler ortaya çıkmış oldu. Listenin başında 39 bin 786 adet eski binaya sahip olan Fatih ilçesi var. Yapımı 2000 öncesi olan 35 bin 353 binası bulunan Üsküdar, ikinci sıradayken, 34 bin 618 ile bina ile Bağcılar üçüncü; 34 bin 592 bina ile Pendik dördüncü; 34 bin 333 bina ile Beykoz ise beşinci sırada konumlandı. Diğ2r ilçelerin eski binası sayısı ise şu şekilde:

  • Ümraniye: 33 bin 727
  • Sarıyer: 33 bin 68
  • Küçükçekmece ve Silivri: 25-30 bin
  • Beyoğlu, Maltepe, Esenyurt, Kartal, Kağıthane, Sultanbeyli, Sultangazi, Eyüp ve Gaziosmanpaşa: 20-25 bin
  • Bahçelievler, Arnavutköy, Şişli, Bayrampaşa, Kadıköy, Esenler, Şile, Ataşehir, Avcılar ve Sancaktepe: 15-20 bin
  • Büyükçekmece, Başakşehir, Çekmeköy, Tuzla, Zeytinburnu, Beşiktaş ve Çatalca'da ise 10-15 bin

EN GENÇ BİNALAR ADALAR’DA

Yayınlanan rapora göre, en genç bina sayısına sahip olan İstanbul ilçesi Adalar. Yapım tarihi 2000 ve öncesine ait bina sayısının en düşük kaldığı bu ilçede sadece 5 bin 325 adet yaşlı bina saptandı. Listede ikinci sırayı alan Beylikdüzü’nde 6 bin 262 yaşlı bina varken; üçüncü sırada bulunan Güngören’de 9bin 800 adet, Bakırköy’de 9 bin 961 adet yaşlı binanın olduğu bilgisi paylaşıldı. Öte yandan raporu hazırlayan uzmanlar, bölgede 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde oluşabilecek hasar için de öngörülerde bulundu. Buna göre, İstanbul’da 301 bin binanın hafif hasarla depremden kurtulması beklenirken, 137 bin binanın orta; 39,5 bin binanın ağır; 13,5 bin binanın ise çok ağır hasar alması kaçınılmaz.

ABD'nin ardından İngiltere de karar aldı! E-Ticaret Stopaj Vergisi 2025 Trabzonspor Adana Demirspor canlı izle beIN Sports 1 şifresiz canlı
Sonraki Haber