İstanbul'un Fethi kaç yılında? İstanbul elbet bir gün fethedilecektir bu kutsal amaç hangi destanda başlamıştır?
İstanbul'un Fethi'nin 568. yıl dönümü geldi çattı. Vatandaşlar bu kutlu günde İstanbul'un fethi tarihi nedir sorusuna yanıt aramakta. Peki, İstanbul elbet bir gün fethedilecektir bu kutsal amaç hangi destanda başlamıştır?
İstanbul'un Fethi'nin 568. yıl dönümünde bu büyük olayın tarihteki yeri ve önemi her zaman ön planda yer almıştır. Fatih Sultan Mehmed'in komutanlığındaki Osmanlı ordusunun; o dönem Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan dönemdeki adıyla Constantinopolis'i fethettiği ve böylece Bizans İmparatorluğu'nu yok etmesinin üzerinden tam 568 yıl geçti.
Yalnızca Türk tarihinin değil aynı zamanda Dünya tarihinin akışını değiştiren bu olay Peygamber Efendimiz'in "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur." sözleriyle tekrardan anılıyor.
İstanbul'un Fethi Kaç Yılında?
II. Mehmed, bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed, Avrupa'da tanınan adıyla: Grand Turco (Büyük Türk) veya Turcarum Imperator (Türk İmparatoru) 30 Mart 1432'de Edirne'de dünyaya gelip 3 Mayıs 1481'de ölmüştür. Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahıdır. İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.
II. Mehmed, 21 yaşında İstanbul'u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi. Fetih'ten sonra Fethin Babası anlamına gelen "Ebû'l-Feth", daha sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve "Kayser-i Rûm" unvanları ile anıldı.
Hz. Peygamber (sav)’ın vefatının ardından, İslam toprakları fetih hareketleri ile oldukça genişlemiştir. Emeviler ile başlayan İstanbul savaşları, 1453’te Fatih’in İstanbul’u fethi ile sonuçlanmıştır. Coğrafi konumu sebebi ile tarih boyunca siyasi, ticari, ve askeri açıdan önemli olmaya devam etmiştir. İstanbul, geçmişten günümüze kadar cazibe merkezi olmayı korumuştur.
‘‘İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.’’
İstanbul’un bu özelliği sebebi ile Müslümanlar da bu şehre gelmek için birçok kez kuşatmaya çalışmıştır. Ancak sahabeden itibaren İstanbul kuşatmaları 8 asır sürmüştür. İstanbul’un fethi için büyük bir çaba, önemli bir motivasyon gerektiği de ortadadır. Müslümanların İstanbul üzerinde bu kadar istekli olmasının sebebi İstanbul’un askeri, siyasi, coğrafi, ticari önemli ile sınırlı kalmaz. Elbette Hz. Muhammed’in İstanbul’un fethine katılanları müjdeleyen hadisi de etkili olmuştur.