İşte İstanbul’daki riskli okullarda son durum!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra İstanbul’da da riskli olduğu belirlenen bazı binalar vardı. Bunlar arasında birçok okul da yer alıyordu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, riskli olarak değerlendirilen binalara ilişkin son detayları paylaştı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte 1999 öncesinde inşa edilen okullara ilişkin, ''İstanbul'umuzdaki 1223 okulumuz yeniden yapıldı ve güçlendirildi. 128 okulumuzla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor." bilgisini verdi.

Vali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2006'da kurulan İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından, 1999 öncesi inşa edilen 1418 okulun deprem etüt ve analizlerinin tek tek gerçekleştirildiğini belirtti.

"367 OKUL YIKILIP YENİDEN YAPILDI"

Bu çalışmalarda 1351 okulun riskli olduğunun tespit edildiğini aktaran Yerlikaya, şöyle devam etti:

"İPKB tarafından riskli bulunan okullarımızdan 367'si yıkılıp yeniden yapıldı. Yeniden yapılan okullarla 5 bin 202 ilave derslik kazanıldı. Bu 32 derslikli 162 okul demek. Ayrıca 769 okulumuz güçlendirildi, 87 okulumuz MEB ve diğer kurumlarımızca yeniden yapıldı, güçlendirildi.

Geriye kalan 128 okulumuzun 35'indeki öğrencilerimiz geçen yıl, 93'ü bu yıl depreme güvenli okullara nakledildi. Sonuç olarak, İstanbul'umuzdaki 1223 okulumuz yeniden yapıldı ve güçlendirildi. 128 okulumuzla ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor."

İSTANBUL’DAKİ 93 OKULDA ZORUNLU NAKİL

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından İstanbul’da da riskli olduğu değerlendirilen 93 okul ve eğitim kurumundaki öğrenciler, yeni okullara nakledildi. 51 bin 995 öğrenci ile 2 bin 765 öğretmen dün farklı okullarda ders başı yaptı. Bu ani taşınma hem okulların hem de öğrenci ve velilerin düzenini etkiledi. Öyle ki taşınacak öğrencilere yer açılması için bazı okullar ikili eğitime geçerken bazıları ise başka okullarla birleştirildi.

Karara veliler bir taraftan tepki gösterirken çocuklarının güvenli okullara geçişi sağlandığı için de memnunlar. Bazı veliler ise okullara kaydolurken 25 bin TL’yi aşkın bağışlar yaptıklarını belirterek eski okullarının tam gün eğitim, etüt imkânlarından faydalanamayacakları için verdikleri paranın ne olacağını sorguluyorlar. Ayrıca yeni okul için servis masrafının eklenmesine de tepki gösteriyorlar.

Beşiktaş’taki Lütfi Banat İlkokulu da Ali Yalkın Ortaokulu’na taşındı. Veli ve öğrencilerin yorumları şöyle:

Seçgül Öztürk (Veli): Okul uzak olduğu için servise vermek zorundayız. Ayrıca eski okulda etütler vardı. Çoğu veli, çocuklarını başka okullara kaydettirmeyi düşünüyor.

Miraç Efe Öztürk (Öğrenci): Taşınma kararına üzüldüm. Depremden korkuyorum ama deprem öldürmez, bina öldürür. Yeni binanın sağlam olduğunu söylediler.

Burçak Temizsoy (Veli): Okulların açılmasına 2 gün kala haber verildi. Deprem olması mı bekleniyordu? Yeni okul evimize çok ters. Mecburen servisle gidip gelecek.

Eren Kıyak (Veli): Tüm programımızı eskiye göre kurmuştuk. Bu durumun zorlukları olacak ama okul sağlam en azından.

Muhlis Koçer (Öğrenci): Diğer okulun öğrencileri gelince ikili eğitime döndük. Artık erken kalkacağız.

Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Aylin Betül Ayhan Nereli? Instagram Hesabı Malatya'nın Doğanşehir İlçesinde 4,6 Büyüklüğünde
Sonraki Haber