İstenmeyen mesajlara son!

Vatandaş, telefonuna ve mailine gönderilen yüzlerce bildirimden bıkarken, İleti Yönetim Sistemi web, e-Devlet ve mobil uygulama üzerinden 7 Ocak’tan itibaren kullanıma açıldı. İstenmeyen iletilerden kurtulmak isteyen vatandaşlar, mesaj gönderme izni verdiği hizmet sağlayıcı sayısını görünce hayrete düşerken, çoğu kişi izinlerin büyük bölümünü iptal etmeyi tercih etti.

İYS’den mesaj ya da telefon araması veya ikisi birlikte iptal edilebilirken, şirketlerin ret bildiriminin ardından üç iş günü sonrası ticari amacı olan elektronik ileti göndermeye son vermesi gerekiyor. Belirlenen bu zamana uymayanlar için ise sitede şikayet bölümü kullanıma geçecek. Fakat bu süreç, 45 günlük kontrol ve değişiklik süresinin bitiminin ardından faaliyete geçecek.

16 Şubat tarihinin ardından vatandaşlar, bildirim iptali başvurusuna rağmen kendilerine reklam iletmeyi sürdüren şirketleri dolduracakları form ile yine sitede bulunan seçenek üzerinden şikayet edebilecek.

TAM 750 BİN KİŞİ İŞLEM YAPTI

TOBB’un kurmuş olduğu söz konusu sistem ile vatandaşlar oldukça pratik ve kolay bir şekilde istemediği şirketlerden gelen iletilerinden kurtulabiliyor. Edinilen bilgiye göre 5 günde 750 bin kişi, vatandaş.iys.org.tr sistemine giriş yaparken, 14 milyona yakın izin verisini değiştirdi. Böylece her bir kişi ortalama 19 izinde değişiklikte bulunmuş oldu.

Öte yandan yetkililer, İYS’nin tanınmasıyla beraber önümüzdeki süreçte bu sayının daha da aratacağına dikkat çektiler. Vatandaş, İYS’ye girdiğinde bazı firmaların listede olmadığını görürken, yetkililer sistemde şimdilik ticari elektronik ileti onay sayısı 150 binin üzerinde olan firmalanın yer aldığını ifade etti. Onay sayısı 150 binin altında kalan diğer şirketlerin İYS’ye kaydetmesi gereken son tarih 31 Mayıs 2021 olarak kararlaştırıldı. Böylece vatandaşlar, 1 Haziran 2021’den itibaren bu şirketleri de İYS ekranında kontrol edebilecekler. Bu sistemle ticari ileti göndermek isteyen yani telefon yoluyla ya da SMS, e-posta yoluyla pazarlama yapmak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler, İYS sistemine kayıt yaptırmak zorunda olacaklar. Bu kişi ve firmalar, İYS üzerinde onayı olmayan hiçbir kimseye sesli, yazılı elektronik ileti gönderimi yapamayacak.

İYS NEDİR?

İYS, 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, TOBB tarafından sunulan bir veri tabanı sistemi.

Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama iletişimi amacıyla çağrı merkezi üzerinden arama, SMS, e-posta yoluyla ticari elektronik ileti göndermek için alıcılardan aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve ret hakkını kullanabilmesine, ticari elektronik şikayetlerini ilgili yerelere iletebilmesine ve işlem yapabilmesine imkan tanıyor.

Gürcistan'da siyasi kriz derinleşiyor! Alperen Duymaz kimdir, nereli? Kaç yaşında ve hangi dizilerde oynadı Inter Como şifresiz canlı maç izle İtalya Ligi şifresiz maç
Sonraki Haber