İstifası sonrası gündeme gelen Hariri kimdir?

Hükümet yetkilisi, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, Hariri'nin Lübnan'a dönmesi için baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Oda TV'nin haberine göre, cumartesi günü Suudi Arabistan'da istifasını açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak Lübnan'da can güvenliğinin olmadığını belirtmişti. O günden bu yana ülkesine dönmeyen Hariri'nin istifası hâlâ kabul edilmedi. Peki Refik el Hariri kimdir? Detaylar haberimizde...

Geçen günlerde istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan yönetimi tarafından alıkonulduğu iddia edildi. Hükümet yetkilisi, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, Hariri'nin Lübnan'a dönmesi için baskı yapılması gerektiğini ifade etti. OdaTV'nin haberine göre, cumartesi günü Suudi Arabistan'da istifasını açıklayan Hariri, Hizbullah ve İran'ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlayarak Lübnan'da can güvenliğinin olmadığını belirtmişti. O günden bu yana ülkesine dönmeyen Hariri'nin istifası hâlâ kabul edilmedi. Peki Refik el Hariri kimdir? Saad El Hariri kimdir? Detaylar haberimizde...

REFİK EL HARİRİ KİMDİR?

İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Beyrut Arap Üniversitesi Ticaret Bölümü'nden mezun oldu. Bu dönemde okul masraflarını karşılamak için çeşitli gazetelerde redaktör olarak çalıştı.

Daha sonra 1965 yılında Suudi Arabistan'a giden Hariri, burada öğretmen olarak görev yaptı. Bu dönemde Kral Fahd'ın kız kardeşiyle evlendi ve 1969’da CICONEST isimli şirketi kurdu. 1970'li yıllarda da büyük petrol şirketleriyle iş anlaşmaları imzaladı. Bunun yanında bir Fransız inşaat şirketini de satın alarak büyük ihalelere girmeye başladı. Ayrıca bankacılık, bilişim, yayın ile medya sektörlerinde de çalışmalarda bulundu.

Hariri, 1987'de de Suudi Arabistan'dan vatandaşlık hakkı elde etti.

LÜBNAN İÇ SAVAŞI VE SONRASI

Finansörlüğünü yaptığı 1988 Taif Anlaşması'nın ardından Lübnan'da iç savaş çıktı ve yeni bir dönem başladı. Bu anlaşma gereği birbiriyle çatışma hâlindeki tüm silahlı grupların silahlarının toplanmasına başlandı. Zaman içinde istikrar sürecine girilmeye başlandı. Kamusal, sosyal alanlarda Özelleştirme girişimleri ve kaynakları yabancı sermayeye açmada çok başarılı olmasının yanı sıra, icraatları ile insanların değerlerine saygılı, ülkesini kalkındırma konusunda da gayretli olduğu da görülmeye başlandı ve "Beyrut'u yeniden inşa eden" biri olarak anıldı.

1992 yılında da Lübnan'ın başbakanı oldu ve bu görevini 1995 senesine kadar sürdürdü. Hariri ailesine ait Suudi Arabistan merkezli Oger grubunu kurdu ve grubun başına oğlu Saad Hariri getirildi. 1996'da ulaştırma bakanı oldu.

İKİNCİ BAŞBAKANLIK DÖNEMİ

2000 yılında Lübnan halkının desteğiyle ikinci kez Başbakanlık koltuğuna oturma imkânı elde etti ve 2004 yılı Ekim'ine kadar da bu görevi sürdürdü. 2002 yılında Dünyanın en zengin dördüncü kişisi oldu. Ekim 2004'te bazı konularda, özellikle Suriye çizgisinde bir politika sürdüren Cumhurbaşkanı Emil Lahud ile ortaya çıkan ihtilaflardan dolayı istifa etti.

BOMBALI SUİKAST

Refik el Hariri, 14 Şubat 2005'te, Beyrut'taki St. George Oteli yakınlarındaki bir kavşakta bir tonluk TNT patlayıcılı saldırı ile öldürüldü. Suikast sonrasında Suriye istihbaratına yönelik çeşitli suçlamalar yöneltildiyse de, 2010 senesinde Refik Hariri'nin oğlu dönemin Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suriye'yi suçlamakla hata edildiğini ifade etti.

SAAD HARİRİ KİMDİR

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu.

Lübnan halkının önemli bir kısmı ve başta Fransa olmak üzere bir çok Batılı ülke ve İsrail, Hariri cinayetinden Suriye rejimini sorumlu tutmuştu.

Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Saad Hariri, 2009-2011 yılları arasında da başbakan olarak görev yaptı.

Hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016'da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri'nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016'da güvenoyu almıştı.

Fenerbahçe son dakika Talisca haberi! Al Nassr kadrodan çıkardı Al Gharafa Al Nassr maçını canlı izle Smart Spor şifresiz izle Ronaldo Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu için çember daraldı!
Sonraki Haber