İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Azerbaycan'a gidiyor; Macron'u yine kızdıracak!

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Bakü’ye davetini kabul etti. Ziyaretin yakın zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.

SÜPERHABER-ÖZEL

İtalyan lider Giorgia Meloni yakın zamanda Azerbaycan’ı ziyaret edecek. Roma’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Meloni, Aliyev’in Bakü’ye davetini kabul etti. Meloni, resmi temaslar için İtalya’da bulunan İlham Aliyev’i Roma'daki Başbakanlık sarayı Çigi’de ağırladı.

İTALYA-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ

Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İtalya ziyaretini oldukça verimli olarak nitelendirerek İtalya-Azerbaycan ikili ilişkileri gündemi hakkında detaylı tartışmaları vurguladı ve yeni iş birliği alanları belirledi. Odak noktası, özellikle sanayi ve enerji alanlarında ekonomik ve ticari ilişkileri genişletmek ve insani ve kültürel alanlarda iş birliğini derinleştirmekti. ADA Üniversitesi ile İtalyan üniversiteleri arasındaki bir ortaklık olan İtalya-Azerbaycan Üniversitesi projesi de insani ve kültürel bağları güçlendirmede önemli olarak kaydedildi.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ

Enerji sektöründeki ikili iş birliğini, özellikle İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini sağlamada kilit rol oynayan TAP projesinin önemini övdüler. Ayrıca TAP'ın iletim kapasitesini artırma potansiyeli hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Görüşmede ayrıca İtalya'nın Eni SpA ile SOCAR arasında yeni iş birliği alanlarının belirlenmesi ve üçüncü ülkelerde ortak projeler yapma olanakları ele alındı.

İki lider, Azerbaycan ve İtalya'nın üçüncü ülkelerdeki ortak yatırım projelerine katılımına değindi. Orta Koridor'un önemini vurguladılar ve İtalyan şirketlerinin bu koridoru kullanma olasılıklarını tartıştılar.

Meloni, Azerbaycan'ın Ukrayna'ya yaptığı insani yardım için minnettarlığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e, 11–22 Kasım 2024 tarihleri arasında Azerbaycan’da düzenlenecek olan 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29)'na davet için teşekkür etti ve etkinliğe katılma niyetini vurguladı. Giorgia Meloni, İtalya'nın Azerbaycan'da COP29'un başarılı bir şekilde düzenlenmesi için gerekli tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

İtalya-Azerbaycan Ekonomik İşbirliği Komisyonu'nun rolü ele alınarak, komisyonun bir sonraki toplantısının gelecek yıl yapılması konusunda mutabakata varıldı.

MACRON’U KIZDIRACAK

Meloni’nin İlham Aliyev’i kabulündeki mutabakat görüntüsü ve İtalyan Başbakanı’nın Bakü’ye gidecek olması, Fransız Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un hoşuna gitmeyecek. Yıllarca Karabağ’ın Ermenistan tarafından işgalini destekleyen Fransa, şimdi de Macron yönetiminde Ermenistan’ı silahlandırıyor.

Azerbaycan’a karşı düşmanca tutumunu sürdüren Fransa’nın en büyük rakiplerinden biri İtalya. Roma’daki yönetim, özellikle Meloni’nin Başbakanlığı ile birlikte Fransa’nın Afrika politikasına karşı bir politika izliyor.

Meloni’nin dönem dönem Macron’a karşı gerek sözleri gerek beden diliyle soğuk davranması da gündem olmuştu.

MSB duyurdu: 57 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi Ömer Çelik: Cenazeler siyasi partilerin nutuk atacağı yer değil İsrail onu bulamıyor: Hamas Lideri Yahya Sinwar'ın sırrı belli oldu!
Sonraki Haber