İthal gıdaya yerli kontrol kiti!

Yurt dışından gelen gıdalarda kanserojen madde bulunup bulunmadığını test eden gıda kontrol kiti, TÜBİTAK tarafından AFLAMAM adıyla yerlileştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı yerli kitlerden almak için protokol imzaladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gelişmeyi "yerli üretimin teşvik edilmesi açısından güzel bir örnek teşkil etmektedir.” sözleri ile değerlendirdi.

Yurtdışından gelen veya ihraç edilen gıdalarda kansorejen ya da sağlığa zararlı mikotoksinlerin tespitinde kullanılan saflaştırma kolonları, Türkiye’de yerli imkanlarla üretildi.

TÜBİTAK MAM’da AFLAMAM adıyla yerlileştirilen ürünün ilk müşterisi de Tarım ve Orman Bakanlığı oldu. TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı ile protokol imzaladı.

Hem AFLAMAM’ın üretiminde hem de protokol aşamasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sürece öncülük etti.

TAMAMI İTHAL
Protokole ilişkin ilk duyuruyu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medyadan yaptı. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Varank, “Gıdalarda kansorejen aflatoksinlerin tespitinde kullanılan ve tamamı ithal edilen kitleri yerlileştirdik. Dünyada bir kaç firmanın ürettiği, kamu ve özel laboratuvarlarımızda yüzbinlerce tüketilen bu ürün ihtiyacı, artık TÜBİTAK MAM'ın geliştirdiği "Aflamam" ile karşılanacak.” diye yazdı.

GÜZEL BİR ÖRNEK
Varank, bu protokol ile bundan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerli ve milli olarak üretilen AFLAMAM’ı kullanacağını kaydederek, ”Bu güzel gelişmeye öncülük eden Tarım ve Orman Bakanımıza @bekirpakdemirli teşekkür ediyoruz.Tarım ve Orman Bakanlığıyla yaptığımız bu çalışma, ‘Kamu alımlarının Türkiye sanayisinin teknolojik yoğunluğunun yükseltilmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi’ açısından güzel bir örnek teşkil etmektedir.” ifadelerini kullandı.

YILDA 500 BİN ADET
Böylece, Türkiye’ye yurt dışından gelen veya ihraç edilen gıdalarda kanserojen veya sağlığa zararlı madde tespiti yapan gıda kontrol kitlerinin yerlileştirilmesi için ilk adım atılmış oldu. Buna benzer 5 kontrol kitinin bulunduğu, bunların da tamamının ithal olduğu öğrenilirken, bu kitlerden Türkiye’de yıllık 500 bin adet tüketildiği ifade edildi.

Fethiye'de Her Şey Dahil Tatil Deneyimi: Letoonia Club & Hotel 7 aylık Yusuf bebeğin feci ölümü! Annesi neye uğradığını şaşırdı... Cadılar Bayramı dehşeti: Kalabalığa ateş açıldı! Ölü ve yaralılar var
Sonraki Haber