İzmir için alarm: Balık ölümleri, denizin kararması derken...

İzmir Körfezi'nde binlerce balığın kıyaya vurması ve ardından denizin kararması kentte yaşayan vatandaşları tedirgin ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı su ve ölü balık numuneleri üzerinde laboratuvar incelemesinin de sürdüğü belirtilirken; sosyal medyada karbondioksit haritası adı altında dolaşıma sokulan bir harita kentte endişeleri arttırdı.

This browser does not support the video element.

20 Ağustos tarihine İzmir'in Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin denizde başlattığı temizlik çalışması devam ediyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı su ve ölü balık numuneleri üzerinde laboratuvar incelemesinin de sürdüğü belirtildi.

Deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye döndüğü körfezde balık ölümleri bugün Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahiline kadar yayıldı. Çok sayıda ölü balığın deniz yüzeyine çıktığı ve sahile vurduğu görüldü.

KİRLİLİĞE BAĞLI OKSİJEN EKSİKLİĞİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Suzer, AA muhabirine 1999 yılından itibaren İzmir Körfezi'nde çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Körfezde bir arıtma sisteminin bulunduğunu ancak şu anda nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğunu aktaran Suzer, şunları kaydetti:

"Buna bağlı olarak da evsel ve endüstriyel kirlilikler var. Körfezde şu anda azot ve fosfor besin elementleri de yüksek seviyede bulunuyor. Yüksek sıcaklıkla birlikte mikro alglerin patlamasına sebep oluyor. Bunlar aşırı ürediği zaman da sudaki oksijen dip seviyesine iniyor. Bunlar da balık ölümlerine kadar gidebiliyor. Çünkü suda şu anda oksijen azlığı var. Sıcaklıkla birlikte oksijen satürasyonu da düşmekte. Körfezimizde özellikle iç körfezde akıntı sistemi çok yavaş olduğu için bu tür olaylar görülüyor. Oksijensizlikten ve solungaçlardaki tıkanmalardan kaynaklanıyor bu ölümler. Bu, tabii ki kirliliğin bir etkisi."

"SU KALİTESİ EN DÜŞÜK YERLERDEN BİRİ"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın da yaptıkları çalışmalarda "İzmir Körfezi'nin Türkiye'nin su kalitesi olarak en düşük yerlerinden bir tanesi olduğunu belirlediklerini" söyledi.

Buradaki balık ölümlerinin de asıl nedeninin kirliliğe bağlı oksijen eksikliği olduğunu dile getiren Taşkın, sıcak havanın da bunda etkili olduğunu ifade etti.

Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez ise balık ölümlerine bağlı olarak bölgede yoğun bir kokunun oluştuğunu, ölü balıkların bir an önce toplanmasını istediklerini belirtti.

KENTTE ENDİŞELERİ ARTTIRAN HARİTA

Tüm bilgiler sonrası sosyal medyada dolaşıma sokulan bir harita ise kentte endişeleri arttırdı. Haritada, balık ölümleri ve deniz kararması sonrası pazartesi günü de çok yüksek seviyede karbondioksit patlamasının beklenildiği ifade edilldi. Dikkat çeken haritata kırmızı noktayla işaret edilen yerin incelenmesi ifade edildi. 

Çıplak vatandaşa kasabalı dayağı CHP'nin 'onur konuğu' Dilruba'dan pişkin sözler FETÖ'den ihraç 5 hakim yurt dışına kaçarken işte böyle yakalandı! "CHP GELİNCE 140 LİRA OLACAK" SAĞ KURTULAN İŞÇİ DEHŞET ANLARINI ANLATTI "Ahlaksız adam, askerlerin postallarını yalıyordu!"