Ege'nin incisi İzmir'de mutlaka ziyaret etmeniz gereken 5 tarihi yer

Eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan İzmir, Türkiye'nin en gözde turistik şehirlerinden biridir. Eğer yolunuz İzmir'e düşerse mutlaka bu 5 tarihi yeri ziyaret etmelisiniz. İşte mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerler...

Tarihi güzellikleri, havası ve eşsiz doğal güzelliğiyle Ege'nin incisi İzmir, Türkiye'nin en önemli trustik şehirlerinden biridir. Arkaik, Helenistik, Klasik, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İzmir, en çok ziyaret edilen tarihi mekanlar arasında yer alıyor.

Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir,  Ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel bakımından önde gelen şehirlerden biridir.

Ege bölgesinin en gözde ili İzmir'in ismini nerden alındığı tam olarak bilinmesede bazı efsanelere göre adını, Efes'teki kraliçenin isminden aldığı söylenir.

Köklü bir tarihe sahip olduğundan dolayı birçok antik kent, kilise, cami, köşk, han ve müzeleri içerisinde barındıran İzmir’de görülmesi gereken birçok mekân bulunmaktadır. İşte o tarihi mekanlar...

EFES ANTİK KENTİ VE HARABELERİ

Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır. Dünyaca ünlü bir tarihi yerdir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki  şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanır.

Anadolu'nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı da Efes'te yer alır. Efes'teki Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Hellenistik ve Roma dönemlerinde en görkemli zamanlarını yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti. Efes, Bizans Dönemi tekrar yer değiştirmiş ve ilk kez kurulduğu Selçuk'taki Ayasuluk Tepesi'ne gelmiştir. Efes tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları geniş bir alana yayılır. Yaklaşık 8 km²lik bir alana yayılan bu kalıntılar içinde kazı-restorasyon ve düzenleme çalışmaları yapılmış, ziyarete açık olan yerdir.

EFES ANTİK KENTİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde, Selçuk’a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası’na uzaklığı ise yalnızca 19 km. Antik kent hem konumu hem de tarihi değeri ile her yıl yerli ve yabancı fark etmeden 2 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlıyor.

Efes kentine ulaşım için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan bir tanesi İzmir merkezdeyseniz  Basmane – Söke ya da Basmane – Denizli güzergâhlarında çalışan banliyö trenlerini kullanabilirsiniz. Selçuklu garından indikten sonra bu antik kente 650 metrelik bir yürüme mesafesi ile ulaşabilirsiniz.

Diğer yöntem olarak eğer İzmir'e uçakla geldiyseniz  İzmir Adnan Menderes Havalimanında araç kiralayarak, 45 metre mesafeyle antik kente ulaşabilirsiniz.

Kente giriş ücreti olarak 25 TL verip müze kartından faydalanabilirsiniz. Normal giriş ücreti ise 60 TL’dir. Antik bölgede bulunan Roma harabelerini (Yamaç Evler) görmek için ekstra 20 TL ücret alınmaktadır.

MERYEM ANA EVİ

Meryem Ana Evi, Selçuk’a 9 km. uzaklıktaki Bülbül Dağı üzerinde bulunmaktadır. İsa’nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra St. John’un Meryem Ana’yı Efes’e getirdiği bilinmektedir. 1891 yılında Lazarist papazlar Alman rahibe A.Katherina Emmerick’in rüyası üzerine Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği evin araştırmalar sonunda bu ev olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Özellikle Hristiyan din inancına sahip olan ziyaretçileri burayı öncelikli olarak görmeye gelmektedir. Buraya sık sık gelerek hacı olmaktadırlar.

MERYEM ANA EVİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Meryem Ana Evi ve kutsal alanı İzmir Hava Limanı’ndan 70 km. Selçuk (Efes)’tan 9 km mesafede bulunmaktadır. Meryem Ana Evi’ne gidebilmek için herhangi bir halk otobüsü bulunmamaktadır. Meryem Ana Evi’ne ulaşabilmek için şahsi arabalar dışında sadece taksilerden faydalanmak mümkündür.(Selçuk garajı ve Efes ören yeri taksi durakları.) Bunların dışında Efes üst kapıdan doğa içinde 1 saatlik yürüyüş ile Meryem Ana Evi’ne ulaşmak mümkündür.

BERGAMA MÜZESİ

İzmir’in Bergama ilçesinde 1936 yılından beri hizmet veren Kültür Bakanlığı’na bağlı bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede çoğu Bergama ve çevresinde yapılan kazılardan çıkmış eserler, Etnografya bölümünde bölgenin halı, kilim, kumaş dokuma örnekleri, el işlemeleri sergilenir.

BERGAMA MÜZESİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Bergama Müzesi İzmir’in Bergama ilçesinde yer almaktadır. İzmir’den otobüs ile Bergama’ya ulaşıp buradan Bergama Müzesi’ne gidebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 5 TL' dir. Bergama Müzesi haftanın her günü yaz aylarında 08:00 ile 19:00; kış aylarında 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

KIZLARAĞASI HANI

İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisidir. Anıtsal bir özelliğe sahip olduğu gibi, mimari özelliği bakımından tek örnek olması Osmanlı hanları arasında ona özgünlük kazandırmaktadır. Han'ın inşa kitabesindeki tarihe göre 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kemeraltı'nda bulunan en eski yapılardan biridir. Alt katı alışveriş, üst katı da konaklama için kullanılmıştır.

Kızlarağası Hanı 4 bin metrekarelik kareye yakın dikdörtgen planlı, avluya bakan kısımları iki katlı, ‘Çuha’ ve ‘Cevahir’ bedestenleri adları taşıyan, tek katlı 2 bedesteni olan, yaklaşık 500 metrekarelik avlusu ile görkemli bir yapıdır. Avlasunda bulunan iki katlı mescit günümüzde işlevini yitirmiş, alt katı kahve ocağı, ikinci katı ise işyeri olarak kullanılmaktadır.

1988–1993 yılları arasında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları, halı, kilim, gümüş takı, giyim eşyası ve malzemeleri, deri kıyafetler ve çarpıcı hediyelik eşyaların satışını yapan dükkânları bulmanız mümkündür.

KIZLARAĞASI HANI NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Metro kullanarak Kızlarağası’na gitmek için Konak İstasyonu’nda inmeniz gerekmektedir. Kızlarağası, İzmir Konak’ın arka kısmında yer almaktadır. Tarihi Kemeraltı’nın yer aldığı bölgede bulunan hana, dar sokaklardan geçerek ulaşıyorsunuz. Ayrıca Konak’a giden bütün otobüslere binebilir ve Konak’ta inerek buraya ulaşabilirsiniz.

TARİHİ ASANSÖR

İzmir için sembolik bir ruha sahip olan Tarihi Asansör halka kolaylık sağlamak amacı ile iki cadde arasındaki bağlantıyı kurmak amaçlı 1907 yılında inşa edilmiştir. İzmir’in körfez manzarasını sunan Tarihi Asansör, içerisinde restoran ve kafe hizmete sunulmuştur.  İzmir’i seyre dalmanın en kolay ve en güzel yollarından biri olan Tarihi Asansör Karataş’ta yer almaktadır. 

TARİHİ ASANSÖR NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Tarihi Asansör, İzmir'in merkezinde bulunmaktadır. Tarihi Asansöre ulaşım oldukça kolaydır. İzmir'in her yerinden otobüse binerek, Tarihi Asansöre ulaşabilirsiniz. Karşıyaka'dan, tarihi mekana gelebilmek için Konak Vapuruna binip ardından Konak'ta inmeniz gerekmektedir. 

İtalyanlar Arda Güler'in yeni takımını duyurdu! Bodrum maçında oynanacak zemin Okan Buruk'u korkutuyor Komik cuma mesajları! Esprili cuma mesajlarına örnekler
Sonraki Haber