İzmir'in kurtuluşunun kaçıncı yıl dönümü? 9 Eylül 1922'de ne oldu?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan Büyük Taarruz’dan sonra 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir, Yunanlılardan alındı. Özgürlüğün simgesi olarak da 9 Eylül İzmir'in kurtuluşu olarak anılmaya başlandı. Peki, İzmir’in kurtuluşunun kaçıncı yıl dönümü? 9 Eylül 1922'de ne oldu? İşte detaylar…

1. Dünya Savaşının hemen sonunda İtilâf Devletleri, Osmanlı Devleti ile 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Ateşkes Antlaşması’nı imzaladıktan sonra Anadolu'yu işgal etmeye başladılar. Türk milleti işgal hareketleri esnasında vatanını kurtarmak için 1919 yılında yer yer direniş hareketleri başlattı. 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basması bunun bir başlangıcı oldu.

30 AĞUSTOS ZAFERİ KAÇINCI YIL DÖNÜMÜ?

İzmir’in kurtuluşunun bu yıl 102. yıl dönümüdür.

9 EYLÜL 1922’DE NE OLDU?

Birinci İnönü, İkinci İnönü, Aslıhanlar-Dumlupınar ve Sakarya Meydan Muharebeleri ile vatanın düşmanın elinden kurtarılması adına önemli adımlar atıldı. 26 Ağustos 1922 sabahı dikkat ve titizlikle hazırlanan taarruz planı devreye alındı. 26-30 Ağustos 1922’de yapılan Büyük Taarruz, Türk İstiklâl Harbi’nin son safhası oldu. 30 Ağustos’ta Başkomutan Meydan Muharebesi’nde Yunan ordusunun en önemli bölümü etkisiz hale getirildi.

31 Ağustos günü Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi (ÇAKMAK), Batı Cephesi Komutanı İsmet (İNÖNÜ) ordu komutanları Yakup Şevki (SUBAŞI) ve Nurettin Paşa’ları karargahını kurduğu Çalköy’ünde toplayarak, kaçmakta olan Yunan kuvvetlerinin hızla takip edilmesi emrini verdi. 1 Eylül’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak şu tarihi emrini verdi: “Bütün arkadaşlarımın Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverlik kaynaklarını yarışırcasına esirgemeden vermeye devam eylemesini isterim. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”.

Çalköy’de verilen bu tarihi emir oldukça önemliydi. 31 Ağustos tarihinde başlayan amansız takip sonunda Türk kuvvetleri 2 Eylül’de yıkıntılar haline gelmiş Uşak’a giriş yaptı. Burada Yunan Ordusu Başkomutanı General Trikopis tutsak edildi. Türk askeri hiç dinlenmeden ve uyumadan bölgedeki Türklerin yardımına koştu.

9 Eylül günü 1 nci Kolordu Kemalpaşa’ya, 2 nci Kolordu Manisa’ya, 4 ncü Kolordu Turgutlu’ya ulaştı. Kuzeyde Kazancıbayırı’n da Yunan mevzilerine taarruz eden 3 ncü Kolordumuz düşmanı atarak Bursa’ya kadar ilerledi. Türk süvarileri üç yılı aşkın süredir yas çeken İzmir halkının sevinç göz yaşları arasında İzmir’e giriş yaptı.

Süvarilerimiz, İzmir’e girerken birkaç yerde hafif ateşle karşılaşmaktan başka bir olay yaşanmadı. Kordonboyu’ndan geçerken bir İngiliz müfrezesi tarafından selamlandı. ve Türk bayrağı Hükümet Konağına ve Kadifekale’ye çekildi. Birinci Süvari Tümeni Komutanı Mürsel Paşa bir Fransız harp gemisi telsizi vasıtasıyla, İzmir’e girildiğini Ankara’ya bildirdi.

Galatasaray'dan Kayseri'de gövde gösterisi! 5 gollü galibiyet Piyasaların gözü Merkez Bankası faiz kararında! Koton maaşları 2024: Kasiyer, Satış Danışmanı, Tasarımcı
Sonraki Haber