Japon nükleer santralinden 25 ton radyoaktif su sızıntısı
Tokyo Elektrik Gücü Şirketi’nin (TEPCO) Fukuşima-1 adlı nükleer santralinde, 25 ton civarında su sızıntısı tespit edildi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yaptığı yazılı açıklamada, santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Gücü Şirketi’nin (TEPCO) tespitine göre 9 Ağustos Cuma günü Fukuşima-1 nükleer santralinde, dalgalanma tankının su seviyesinde düşüş gözlenmesiyle, radyoaktif su sızıntısı gerçekleştiğini duyurdu. Nükleer güç santralinin ikinci ünitesinde yakıt soğutma sistemine bağlı pompa ve ısı eşanjörü odalarından 25 ton radyoaktif su sızıntısı gerçekleştiği bildirildi.
Harici.com.tr'nin haberine göre TEPCO, geçtiğimiz günlerde, 16 Ağustos Cuma gününe kadar odadaki radyasyon seviyesini ölçüp sızıntının neden ve nerede olduğunu tespit etmek için uzaktan kumandalı robot kullanacağını duyurdu. Şirket, soruşturma sonucunda geçici olarak havuzun soğutma pompasını kapatarak sıcaklığın çalışma sınırı olan 65 santigrat derecenin altında, 46 santigrat derece olduğunu açıkladı. Alınan önlemleriin, odadaki su sızıntısını durdurduğu kaydedildi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, bahsi geçen sızım olayının arıtılmış su deşarjı ile alakalı olmadığını vurgulayarak radyasyondan korunma standartlarını ihlal kapsamında bir bilgi almadığını açıkladı.
“RADYOAKTİF SU, REAKTÖR BİNASI DIŞINA ÇIKMADI”
UAEA’nın, 7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada bahsi geçen santralden salınan suyun trityum konsantrasyonunun, Japonya için belirlenen operasyonel sınırın oldukça altında kaldığını açıklamasıyla TEPCO, arındırılmış ve seyreltilmiş suyu boşaltmaya başlamıştı. Şirketin açıklamasına göre, 2 numaralı nükleer binasında bulunan tanklardan sızan radyoaktif suyun, taşan sular için hazırlanmış tanka akması gerekiyordu. Tank yerine reaktör binasının bodrum katında biriken su, TEPCO’nun açıklamasına göre binadan dışarı çıkmadı.
“OKYANUS DEŞARJI TEHLİKELİ RADYONÜKLİTLER OLUŞTURABİLİR”
Fukuşima Nükleer Santrali’nin eylemi, Greenpeace ve birçok sivil topluluk tarafından protesto edilmesine rağmen atık su 24 Ağustos 2023 tarihinde okyanusa salınmaya başlandı. 7 Ağustos günü yapılan su salımı, santralde gerçekleşen sekizinci su salımı oldu. Atık su salınımına karşı ülke içinde ve ülke dışında pek çok protesto gerçekleşti. Yapılan protestolar başta Tokyo, Seul ve Hong Kong olmak üzere birçok farklı bölgede yankılandı. Yaşanan son olay hali hazırda tepkileri üzerine çekmiş olan TEPCO’ya karşı tutumları artırdı.
Greenpeace’in 2020’de yaptığı açıklamaya göre okyanus deşarjının uygulanması, stronsiyum-90, Karbon-14 gibi tehlikeli radyonüklitler ortaya çıkarabilir.
Çin’in Xinhua haber ajansına göre TEPCO, 2024 yılında 14 trilyon bekerel trityum içeren kirlenmiş suyun 54 bin 600 tonunu okyanusa dökmeyi planlıyor.
Vatandaşlar, okyanusa akıtılan nükleer suyun ekolojik dengeyi bozacağından endişe ediyor.