Japon uzmandan korkutan uyarı: Türkiye hazır değil

“Deprem konuşulduğunda siz ‘Allah korusun’ diyorsunuz. Japonya’nın farkı ise şu: Biz hazırlanıyoruz, sonra dua ediyoruz” diyen Japon Morivaki, herkesin hazır olması durumunda 7.4’lük depremde bile zararın yüzde 70 azaltılabileceği görüşünde

Beklenen büyük Marmara depremine yönelik araştırmalarda bulunan isimlerden Japon deprem uzmanı, yüksek mimar Yoşhinori Morivaki, Türkiye’nin dört yanındaki okulları gezerek halkı bilinçlendirmeye çalışıyor.

Milliyet'in geçtiği habere göre, Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Depremden Korunma” adlı söyleşiye katılan Morivaki, Marmara Denizi’nde 7 ve üzeri deprem üretecek dört fayın suskunluğunu koruduğunu belirterek, “İstanbul’u etkileyecek deprem 7.4 büyüklüğünde olacak. Ne zaman ve hangi fay kırılacak, bunu bilmiyoruz. Risk çok büyük. Bu nedenle İstanbul’da her ay düzenli deprem tatbikatları yapılmalı. Deprem sonrasında ne kadar hasar olabilir, ekonomi ne kadar zarar görebilir diye hesaplamalar yapılıyor. Kamu, yerel herkes hazır olursa hasar yüzde 70 azalabilir. Deprem konuşulduğunda siz ‘Allah korusun’ diyorsunuz. Japonya’nın farkı ise şu: Biz hazırlanıyoruz, sonra dua ediyoruz. Siz yeterince hazırlanmıyorsunuz” diye konuştu.

‘İnsanlık misyonu’

20 yılı aşkın süredir Türkiye’de araştırmalar yürüten Morivaki, uyarılarını şöyle sıraladı:

“Türkiye, deprem riskine hazır değil. Türkiye ve Japonya depremden kaçamayacak iki ülke. Topraklarınızın yüzde 97’si deprem riski taşıyor. Dünyada deprem sayısı sıralamasında Japonya, dördüncü, Türkiye ise altıncı sırada yer alıyor. Ancak depremde meydana gelen ölü sayısı bakımından Japonya sıralamanın yedinci, Türkiye ise üçüncü sırada. İngilizce öğretmeni olan kızım 2011’de depremde tsunaminin yuttuğu şehirdeydi. Kızımdan üç gün haber alamadım. Bir baba olarak bunu yaşadıktan sonra şimdi Türkiye’deki çocuklara depremde ne yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Bunu insanlık misyonu olarak görüyorum” dedi.

‘Üç gün yetecek kadar su depolayın’

Olası deprem riskine karşı her vatandaşın, evinde tüm aile bireylerine en az üç gün yetecek kadar su depolaması gerektiğini de söyleyen Morivaki, şöyle devam etti:

“Bu şişeleri kolay ulaşılacak yere koyun. Çikolata gibi kalori açısından zengin ve aynı zamanda da saklanması kolay gıda malzemelerini evde depolayın. Deprem sonrasında iletişim hatları kesileceğinden, aile bireylerinin birbirlerini kolay bulabilmesi için ‘eve dönüş rotası’ belirleyin. Mümkün olduğu kadar yataklarınızı camdan uzak yerlere koyun. Yanınızda mutlaka maske bulundurun. Deprem çantası daima hazır olmalı ve kapıya yakın yerde duvara asılmalı. Evinizdeki yaşam üçgeni olabilecek yerde mutlaka düdük bulundurun. Deprem anında elektrikli, gazlı aletleri kapatıp, yaşam üçgenine kaçmalısınız.”

Formula 1'de Max Verstappen art arda 4. kez şampiyon Sonbahar esintisini içinizde hissettirecek en iyi 10 film Öğretmenler Günü telefondan nasıl kutlanır?
Sonraki Haber