Japonya’nın o golü kafa karıştırdı! Hakem VAR’a gitti, pozisyon 3 dakika incelendi
2022 FIFA Dünya Kupası E Grubu maçında dün akşam Japonya ile İspanya karşı karşıya geldi. Japonya rakibini 2-1 mağlup ederek gruptan lider çıktı. Japonya'nın 2 . golü hakemlere zor anlar yaşattı. Hakem VAR'a gitti ve pozisyon 3 dakika boyunca incelenerek karara varıldı.
2022 Dünya Kupası’nda E Grubu nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Kupanın favorileri arasında gösterilen İspanya ve Almanya'nın bulunduğu grupta Japonya tarihi bir başarıya imza attı. Rakibini devirerek gruptan lider çıkmayı başaran Japonya'nın 2. golü kafaları karıştırdı. Gol öncesi yaşanan pozisyon tartışmaları beraberinde getirdi.
Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda E Grubu'nun son maçında İspanya ile Japonya karşı karşıya geldi. Japonya rakibini attığı 2 gol ile yenmesini bildi.
KAFA KARIŞTIRAN GOL
Zorlu karşılaşmanın 51'inci dakikasında Doan'ın sağdan getirdiği top içeriye çevrildi. Kimsenin dokunamadığı topu son anda çizgi üzerinde Mitoma içeriye çevirdi ve top kaleci Simon'un üstünden geçti. Tanaka çizgide topu tamamladı ve Japonya, İspanya karşısında 2-1'lik üstünlüğü buldu. Bu sırada maçın hakemi düdüğünü çaldı ve topun dışardan çevrildiğini işaret etti.
3 DAKİKA VAR'DAN İNCELENDİ
Gol öncesi Mitoma'nın son anda içeriye çevirdiği topun çizginin üzerinde olup olmadığı büyük tartışmaları beraberinde getirdi. Kameralara yansıyan görüntü futbolseverler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Japonya'nın ağlara gönderdiği topta hakemler de zor anlar yaşadı ve karar vermek zorlandı. Pozisyonda yaklaşık 3 dakikalık bir VAR incelemesi yapıldı. Ardından ağlara giden topta meşin yuvarlağın tamamının çizgiyi geçmediği kaydedildi ve gol geçerli sayıldı.
TEKNOLOJİK ARKA PLAN
Yaşana pozisyon Dünya Kupası'nda kullanılan 'Al Rihla' isimli topun sunduğu teknolojik yenilikleri akıllara getirdi. Futbol için birçok yenilik sunan top, içerisinde yer alan sensörler aracılığıyla ofsayt ve çizgi tartışmalarını çözme vaadi ile sunulmuştu.
Son teknolojik gelişmelerden yararlanarak tsarlanan topun geçtiğimiz günlerde şarj edildiği sosyal medyada kısa süre içerisinde dikkatleri çekmiş ve saniyede 500 veri toplayabildiği öğrenilmişti.
DÜNYA O POZİSYONU KONUŞUYOR
Japonya'nın golü öncesinde topun çizgiyi geçip geçmediği yönünde dünya basını tartışma başlattı.
USA Today, topun çizgiyi geçtiğinin düşünülmesinin kamera açıları sebebiyle olduğunu belirterek fotoğrafa bakılınca çizgiyi geçmediğinin görüldüğünü belirtti.
Almanya'nın önde gelen basın aracı BILD ise Japonya'nın golünü 1966 Dünya Kupası Finali'nde Geoff Hurst'ün Almanların kalesine attığı golü örnek göstererek, "o golde top çizgiyi nasıl geçtiyse dün de Japonya'nın golü öncesinde top öyle çizgiyi geçmişti" ifadelerini kullanarak tepki gösterildi.
Telegraph ise yine aynı şekilde topun izdüşümünü ön planda tutarak "Topun çimlerin üzerindeki kısmı açıkça çizginin üzerinde olmasına rağmen, 'topun eğriliği' nedeniyle belirli bir kısmı çizginin üzerinde. Bunu, köşe vuruşunu kullanan futbolcuların topu çeyreğin biraz dışına koymasına benzetebiliriz, bu kurala uygundur" ifadelerine yer verilmiş.
Globo.com, Brezilya'da yayınlanan Troca de Passes programında topun çizgiyi neden geçmediği tartışıldı ve izdüşüm olarak görsellerle detaylı bir şekilde anlatıldı. Programda yorumcu olan Sandro Meira Ricci, optik illüzyonun açıya bağlı olarak yanıltıcı olabildiğini ifade ederek bir görüntü ile kararın doğruluğunu gösterdi.
SKORER