JİTEM nedir? Jitem davasında ne oldu?

Mehmet Ağar ve Korkut Eken gibi isimlerin yer aldığı Jitem davasında sonuca varıldı. Bu çerçevede 'JİTEM nedir?' veya Jitem 'davasında ne oldu?' gibi sorular meraklı kullanıcılar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki JİTEM nedir? Jitem davasında ne oldu? İşte detaylar...

Jitem davasında karar çıkması üzerine başta Mehmet Ağar olmak üzere tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Bu çerçevede 'JİTEM nedir?' veya Jitem 'davasında ne oldu?' gibi sorular meraklı kullanıcılar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki JİTEM nedir? Jitem davasında ne oldu? İşte detaylar...

JİTEM NEDİR?

Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele veya kısaca JİTEM, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi içinde kurulan bir terörle mücadele oluşumudur.

JİTEM olarak nitelendirilse de, oluşumun kurucularından olan Ahmet Cem Ersever, verdiği bir röportaj sırasında isminin aslında Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı olduğunu (JİGK) söylemiştir.

JİTEM'in varlığı devlet kurumları tarafından uzun süre doğrulanmamış olsa da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın JİTEM ile ilgili başlattığı soruşturmada devlet, JİTEM'in var olduğunu resmi olarak kabul etmiştir. 

Güneydoğu'da pek çok faili meçhul cinayetten sorumlu olduğu iddia edilen kurumun, bölgede gerçekleştirilen pek çok cinayet ve infazın devlet yetkililerince gerçekleştirildiğini belirtilmektedir. Kamuoyu bu faili meçhul cinayeti işleyen devlet yetkililerinin JİTEM mensupları olduğunu düşünmektedir.

JİTEM NE YAPTI?

PKK'nın hızla yayılmasıyla Türkiye, NATO üyesi ülkelerde kurulan ve varlığı ilk olarak Uğur Mumcu tarafından ortaya çıkarılan Özel Harp Dairesi kontrolünde gizli bir teşkilatlanma oluşturarak JİTEM'i kurmuştur. Hedef PKK'yı ve PKK'ya yönelik destekleri ortadan kaldırmaktı. 

JİTEM adına çalışan askerlerin veya kurum tarafından görevlendirilen sivillerin bölgede birçok faili meçhule ve işkencelere karıştığı, insanların köylerinden göç ettirildiği iddia edilmektedir.

JİTEM DAVASINDA NE OLDU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede bulunan 19 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması, 16 Nisan 2014'te görüldü. İncelemeyi tamamlayan BAM, 5 Nisan 2021'de beraat kararlarını bozarak yeniden yargılamanın yapılması için dosyayı, Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Uzun süredir devam eden Jitem davası 26.05.2023 itibarıyla son buldu. Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında sanık ve müşteki avukatları hazır bulundu. Müşteki avukatları, sanıkların cezalandırılmalarını ve hükümle birlikte tutuklanmalarını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin suçlu olduklarına dair dava dosyasında somut bir delilin bulunmadığını belirtti. Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Buna göre yargılama aşamasında ölen sanık Ziya Bandırmalıoğlu'nun dosyasının düşürülmesine hükmedilirken, sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Enver Ulu, Yusuf Yüksel, Lokman Külünk, Abbas Semih Sueri, Nurettin Güven ve Muhsin Korman'ın beraatine karar verildi

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber