KAÇ MEHMETÇİK GİDECEK? GÖREV NE?

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

Azerbaycan'a asker gönderilmesine ilişkin TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tezkereyle birlikte askerlerimizin ne zaman bölgeye gideceği, kaç askerimizin yola çıkacağı ve hangi görevlerin yapılacağı ile ilgili detaylar merak edilirken, SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, Ankara kulislerinden edindiği bilgileri SuperHaber izleyicileriyle paylaştı.



“KOCA YUSUF’LAR HAZIR”

Metehan Demir, "Covid-19 ile mücadele döneminde Türkiye’nin yardımlarını ileten Koca Yusuf'lar devrede. Hava kuvvetleri ve kara kuvvetleriyle yapılan koordinasyon toplantılarında önemli olan hava lojistiğinin sağlanmasıdır. O birliklerin oraya intikalinde kara kuvvetleri de olacaktır ama esas hava kuvvetleri kritik rol oynuyor. Bu transferde Koca Yusuf, A400M uçakları, C-130’lar hava hava kuvvetleriyle koordinasyonu tamamlandı, hepsi hazır. Uçar birliklerle bu nakliye harekatı tamamlanacak. Bu hafta içinde ilk öncü grubun gitmesi beklemiyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapılan toplantılarda bu gözlem noktalarındaki koordinasyonun sağlanması, Rusya ile birlikte çalışılması anlamında Rusça bilen subaylar da dahil olmak üzere gözlem noktalarında görev alacak kritik kurmay heyeti ve teknik personel bizzat isim isim belirlendi. Kendilerine de emir tebligatı da yapıldı. En geç 2-3 hafta gibi bir sürede intikalin tamamlanması bekleniyor. Oradaki işlerin lojistik imkanlarının ne şekilde temin edileceği, nerelerde kalınacağı, hayatın nasıl ilerleyeceğine dair detaylar kalem kalem planlanıyor. Çok zordur birlik harekatıyla bir başka yerde intikalin sağlanması, bir başka ülkeyeye gidilerek başka bir coğrafyada bunun altyapısının sağlanması için birbirinden farklı operasyonların olduğu toplantıda rica edildi. Bu hafta içinde ilk öncü ekibin gitmesi bekleniyor. İlk önce paldır küldür gidilmiyor. Öncü ekip kalınacak araziyi, imkanları ve eksikleri tespit ediyor. Neyin nereye göre konuşlandırılması gerektiği oluşturulduktan sonra ardından da peyderpey birliklerin intikali başlıyor. Önce askerin kalacağı ve yatacağı yer belirlenmesi lazım. Bu da beraberinde ikmal, lojistik ve donatım gibi birimlerin önden gitmesi anlamına geliyor. Çünkü askeri harekattan ziyade orada güvenliği sağlayacak birliğimizin güvenliği, yerleşmesi ve imkanların temini önemli. Aldığım bilgilere göre hafif silahlı birlik, ağır silahlı birlik ya da bir operasyonel anlamda birlik gitmeyecek. Gerekirse devriye yapabilecek zırhlı araçları da kapsayan, ama ağır topçu ya da ağır harekat birimlerini kapsayacak bir unsurun olmadığı, ancak zırhlı araçlarla devriyelerin etkin şekilde gerçekleştirildiği, gerekirse aynı zamanda kendi güvenliklerini sağlayabilecekleri, mühimmatın ve teçhizatın sağlandığı birlikler olacak. İlk önce tugay seviyesinde asker gitmeyecek. Ancak bulunulmasıyla miktarı azımsanmayacak. Sayı olarakta çok büyük bir sayıdan bahsedilmeyecek ama oradaki gerekli etkinliği sağlayacak bir yapı olarak tarif ediliyor. Ben tahmin ediyorum, ilk giden birlik ona öncü olması açısından kim nereye yerleşecek diye bakacaklar. Sonuçta bölük-tabur cinsinde tanımlayabileceğimiz askeri birlik gidecektir ama bir tugay şu an itibariyle hem fazla, hem de gerek yok. Zamanla gelişmelere göre düzenlenir. Türk askeri ilişkileri ve Azerbaycan ile dostluk kardeşlik ilişkileri, Ermenistan’ın bu terör saldırısından sonra farklı bir çerçeveye oturdu." ifadelerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz… 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor! Özlem Gürses teröriste 'Kürt' TSK ve SMO'ya 'IŞİD yapısı' dedi! Önce terör örgütü başını yayına çıkardı sonra cahilliğini itiraf etti! Cumhurbaşkanı ErdoğanFilistin Direnişi Sergisi'ni ziyaret etti MHP lideri Bahçeli DEM Parti Eş Başkanı Tuncel Bakırhan'ı alkışladı