Kadir Gecesi fazileti! Neler yapılır 2019?

Kadir Gecesi fazileti! Mübarek ramazan ayında olan Kadir Gecesi ibadetlerle geçiriliyor. Kadir Gecesi, Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın 27. gecesine denk geliyor. Heyecanlı bekleyişi sürerken Kadir Gecesi'nin faziletleri merak ediyor. Peki Kadir Gecesi fazileti nelerdir? Detaylar haberimizde...

Kadir Gecesi fazileti! Üç ayların sonuncusu olan ramazan ayında yer alan önemli gecelerden olan Kadir Gecesi'ne az bir zaman kaldı. Kadir Gecesi,ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır.İşte Kadir Gecesi fazileti! Merak edilen detaylar haberimizde...

KADİR GECESİ'NİN FAZİLETLERİ
“Her kim iman ederek ve karşılığını yalnızca Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır.” Buhari

Bu hadisi şerifte, Kadir gecesinin ihya eden müminlerin geçmiş günahlarının tamamen affedileceği belirtilmektedir. Buradan anlaşılmaktadır ki bu gecede ibadette bulunma hususunda, müminler için büyük bir teşvik söz konusudur. Kadir gecesini ihya etmek demek hadis alimlerinin beyan ettiği üzere oyun ve eğlencenin her türünden uzak durmak ve bununla birlikte herkesin kendi gücü nisbetinde çeşitli ibaadetlerle meşgul olması demektir. Çeşitli ibadetlerle meşgul olmaktaki murat öncelikle teravih namazını eda etmek, gecenin çoğunda, zikirlerin en faziletlisi olan “Sübhanellahi ve’l hamdülillahi vele ilahe illahlahu vallahu ekber vele havle vela kuvvete illa billahil ayiyyil azim kelimeyi tayyibesini durmadan tekrar etmek.

Allah Tealaya dua ve niyazda bulunmak. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) salavatı şerife getirmek. Kadir gecesini ihya etmek, bunlardan iarettir. Kadir gecesine mahsus bir namazın var olduğuna dair sağlam bir rivayet bulunmamaktadır. Tabii ki arzu edildiği takdirde nafile veya kaza namazı kılınabilir. Fakat nafile namazlarda, teravih namazında olduğu gibi her selam verdikten sonra salavatı şerife okunmalıdır.

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir, sözlükte, hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Dini literatürde, "leyletü'l kadr" şeklinde Kur'an-i Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur'an-i Kerim'in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. "Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir"

Görüldüğü üzere bu ayette, Kur'an-ı Kerim'in Kadir gecesinde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiği anlaşılmaktadır.

Kadir gecesi, yüce dinimiz İslam'ın en şerefli, en faziletli ve en ihtişamlı gecelerinden en başta gelenidir. Kadir gecesi, İslam güneşinin, Kuran meşalesinin dünyayı aydınlatmaya başladığı mübarek bir gecedir. Bu gece, kalbi Kuran nuru ve peygamber müjdesi ile parlayan, alnı secde izleri ile nurlanan müminler için af ve mağfiret gecesidir.

.KADİR GECESİ İBADETLER NELERDİR?

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:
1- Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.
2- Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî.)
3- Birkaç sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
4- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
5- Az da olsa İslâmiyet’i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
6- Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.
7- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.

Bakan Fidan: İnsanlığa karşı işlenen suçlar ödüllendirilemez Mersin'de ESPERANZA B gemisi yan battı Manchester City Feyenoord maçı canlı izle Tabii Spor 1 şifresiz izle
Sonraki Haber