Kadir İnanır'ın hastalığı pıhtı atması nedir?

Kadir İnanır dün gece fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Beyne fıhtı atması sonucu hastaneye kaldırılan Kadir İnanır vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Kan hücrelerinin bazıları damar içinde meydana gelen pıhtının damarın duvarlarına yapışması sonucu pıhtı atması oluşur. Bu hastalığın detaylarını araştıran internet kullanıcıları hastalığın detaylarını ve bilgilerini merak ediyor. Peki, pıhtı atması nedir? Nasıl olur ve tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Pıhtı atması nedir? Kadir İnanır dün gece hastaneye kaldırıldı. Hayati tehlikesi bulunmayan İnanır'ın pıhtı atması sonucu hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Kan dolaşım yolu ile de bir organa sıçrayabilir. Pıhtı atması sorunu damarları tıkamış olan pıhtının damarlardan ayrılarak kan dolaşımına karışmasıdır. Pıhtı atma sorunu aniden gelişebileceği gibi zamanla da etki gösterebilir. Özellikle uzun uçak seyahatlerine özel önlemler alınmalıdır. Uyku hapı kullanmayarak uçak içerisinde otururken bile bacak egzersizleri ve kısa yürüyüşlerle hareket kısıtlılığının önlenmesi hayati önem taşımaktadır. Peki, pıhtı atması nedir? Nasıl olur ve tedavisi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

PIHTI ATMASI NASIL FARK EDİLİR?

Pıhtı atması beyinde meydana gelmiş ise kişinin konuşma merkezine giden pıhtı konuşmaya engel oluşturacaktır. Bunun dışında görme ya da duyma sinirlerine giden bir damar da meydana gelmiş ise görme ya da duyma kaybına neden olacaktır. Beynin hangi noktasında pıhtı atımı meydana gelmiş ise o bölgenin işlevine zarar verecektir. Bunun dışında kalbe giden bir damar da bu problem yaşanır ise kalp krizine neden olabilir. CT taraması ve manyetik Rezonans kullanımı ile bu sorun fark edilebilir. MR çekimi ile hangi bölgede sorun yaşandığı tespit edilerek sorunun boyutu anlaşılabilir. Yapılacak bir takım testler sayesinde de bu belirtiler ışığında nasıl bir tedavi süreci izlenmesi gerektiğine karar verilebilir. Pıhtı atması sorunu aniden gelişmiş ise belirtileri fark etmeden hasta fenalaşabilirken yavaş ilerleyen bir süreç bulunuyorsa halsizlik, yorgunluk, bölgesel sıkıntılar, tansiyon sorunu kendisini gösterecektir. Akciğerde nefes darlığı sorunu ve göğüs ağrısı kendisini gösterir.

PIHTI ATMASI NEDİR?

Pıhtı Atması Belirtileri: Pıhtı atması sorunu damarları tıkamış olan pıhtının damarlardan ayrılarak kan dolaşımına karışmasıdır. Bu hastalıkta hasta felç geçirebilir ya da daha da ileri bir boyutta bir etkiye maruz kalarak yaşamını yitirebilir. Pıhtı atma sorunu aniden gelişebileceği gibi zamanla da etki gösterebilir.

Beyin, kalp ve böbreklere giden damarlarda meydana gelen pıhtı atması hayati risk taşır. Bu pıhtı vücudun her noktasında gerçekleşebilir. Kan dolaşım yolu ile de bir organa sıçrayabilir. Vücutta ki tüm işlemler beyin sayesinde koordine edilmektedir. Beyinde ki sinirler sayesinde insan vücudu sinirlerini kontrol eder. Beyinde pıhtı sıçraması sorunu bu sinir hücrelerinin zarar görmesine ve haliyle kişinin koordinasyon sistemine zarar vermektedir. Beyin yapısında binlerce damar kanalı bulunmaktadır. Bu damarlar yolu ile beyne ulaşan pıhtı bölgesel olarak zarara yol açacaktır.

PIHTI ATMASINA NE SEBEP OLUR?

Pıhtı atması, kan hücrelerinin bazıları sebebi ile damar içinde meydana gelişen pıhtının damarın duvarlarına yapışması ile oluşur. Bu damar duvarlarına yapışmış olan pıhtı duvardan ayrılırsa, kan dolaşımına karışmış olur ve beyne pıhtının ulaşmasına neden olur. Beyin dışında pıhtı atması olayı kalpte, bacaklarda, akciğer ve böbreklerde de yaşanabilir. Pıhtı atması sorunu kalp ve akciğeri beslemekte görev yapan bir damarda pıhtılaşma yaşanmış ise kişinin hayatını riske atar.

Ciddi hayati sorun niteliği taşır. Beyinde pıhtı atması sebebi ile uzun seyahat yapan kişilerde, uzun süre hareketsiz kalan bireylerde oldukça sık yaşandığına şahitlik edilmektedir. Uzun süre hareketsizlik de bacaklarda kan toplanmasına neden olacaktır. Bununla birlikte toplardamarda pıhtı oluşmaya başlar. Bu toplar damarda oluşan pıhtı da yerinden koptuğu zaman kan dolaşımı yolu ile pıhtı atması dediğimiz soruna neden olmuş olacaktır. Daha öncesinde kalp krizi geçirmiş bireyler, kalp kapakçığı sorunu yaşayan hastalar, kalp ritmi bozukluğu yaşayan hastalar, ileri yaşlarda ki kişiler ve genetik kökenli olarak bu sorunun yaşanma olasılığı yüksektir.

PIHTI ATMASININ TEDAVİSİ NE?

Kalp ve akciğer de pıhtı atılması durumunda hastanın hayati riski bulunmaktadır. Zaman geçmeden en acil şekilde müdahale edilmesi gerekir. Evde yapılabilecek bir tedavi süreci bulunmamaktadır. Tıbbi bir müdahale gerektirir. Gerektiği durumlarda cerrahi müdahalede yapılır. İlk aşamada hastaya kan sıvılaştırıcı ilaç verilerek değerleri stabil tutulmaya çalışılır.

KADİR İNANIR KİMDİR?

Kadir İnanır, 15 nisan 1949'da Ordu'ya bağlı Fatsa ilçesinde Mehmet İnanır, Rukiye İnanır çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Kadir İnanır, kalabalık ailesinin son çocuğudur. 14 tane kendisinden büyük kardeşleri vardır. Fatsa'daki ilkokul ve ortaokul eğitimi sırasında da yeteneğini çeşitli okul gösterilerinde sergiledi. Kadir İnanır, yatılı olarak okuduğu İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nin ardından gidemediği üniversiteye yıllar sonra Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo Televizyon Bölümü'nü bitirdi.

1967 yılında Ses dergisi'nin düzenlediği "Sinema Artisti Yarışması"'nda finale kaldı. Bir sonraki yılda (1968) düzenlenen Saklambaç gazetesinin "Fotoroman Artisti Yarışması"'nda da birinci oldu. Bir süre fotoromanlarda oynadıktan sonra Yedi Adım Sonra (1968) adlı filmdeki küçük bir rolle sinemaya başladı. İlk kez başrolde oynadığı 1970 tarihli, Atıf Yılmaz'ın yönettiği Kara Gözlüm filminde Türkan Şoray'la başrolleri paylaştı. Daha sonra Şoray'la birçok film daha çevirerek Türk sinemasının erkek yıldızları arasına girdi.

Toplam 182 sinema filminde ve 7 televizyon dizisinde rol alan İnanır'ın en uzun soluklu dizisi Marziye adlı yapım oldu. 5. Adana Altın Koza Film Şenliği'nde Utanç (1973) adlı filmle En İyi Erkek Oyuncu seçilen Kadir İnanır, başrollerini Fatma Girik, Serpil Çakmaklı, Nur Sürer, Erdal Özyağcılar ile paylaştığı 1985 yapımı Yılanların Öcü adlı Şerif Gören filmiyle ise 23. Antalya Film Şenliği'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülününün sahibi oldu. Kadir İnanır, 1990'da Med Cezir Manzaraları adlı film ile 3. Ankara Film Şenliği'nde de En İyi Erkek Oyuncu dalında ödülün sahibi oldu.

1995-1996 yılları arasında Kanal D'de yayınlanan Böyle Gitmez adlı bir haber programının sunuculuğunu yaptı. Türk Sinemasında son dönem 2000 yapımı Komser Şekspir adlı filmde yer alan ünlü oyuncu, 24 yıl aradan sonra 2003 yılında Gönderilmemiş Mektuplar adlı filmde Türkan Şoray'la yeniden biraraya geldi. Birbirine yakıştırılan bu ikili, bu filmle de büyük ilgi topladı. 2005 yılında Memduh Ün ve Tunç Başaran'ın yönettiği, Fatma Girik ile birlikte başrollerini paylaştığı, Sinema Bir Mucizedir adlı yapımda oynadı.

O günden beri Trump görüşmedi! İşte Leyen'in çağırılmadığı o davet! Rus Gemileri Tartus Limanı açıklarında izin bekliyor Meteoroloji uyardı: Ani sıcaklık değişimlerine dikkat! Yağış geliyor
Sonraki Haber