Kahramanlar bir hastalığa daha umut oldu
Türk bilim insanları Profesör Uğur Şahin ve Doktor Özlem Türeci, geliştirdikleri yüzde 95 etkili koronavirüs aşısıyla tüm dünyanın gündemine yerleşti. Ancak Şahin ve Türeci, sadece bununla yetinmedi ve MS hastalığına karşı tarihte ilk kez mRNA teknolojisinin kullanıldığı ve fareler üzerinde başarılı sonuçlar veren deneysel bir aşı geliştirdi.
ABD’li Pfizer ile beraber geliştirilen koronavirüs aşısıyla isimlerini tüm dünyanın duyduğu Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu biyoteknoloji şirketi bir hastalığa daha umut oldu.
Haberci RNA teknolojisiyle tedavi çalışmalarını sürdüren biyoteknoloji şirketinin deneysel multiple skleroz (MS) aşısı farelerde olumlu bir sonuç ortaya koydu.
SİNİR HÜCRELERİNİ KORUYAN YAPIYA SALDIRIYOR
Otoimmün hastalıklar adı altında konumlandırılan MS (Multiple Skleroz) omurilikte ve beyinde iletileri taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın doğal akışında çalışmaması halinde oluşuyor. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi akışını ileten omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel hasarın bir sonucu olarak oluşuyor.
ANORMAL BAĞIŞIKLIK TEPKİSİNİ ÖNLEMEK İÇİN YARATILDI
BioNTech’in deneysel enflamatuar olmayan aşısı ise miyelin tabakasına karşı oluşan anormal bağışıklık tepkilerini en aza indirmek için meydana getirildi.
Science dergisinde yer alan "Deneysel otoimmün ensefalomiyelit tedavisi için enflamatuar olmayan bir mRNA aşısı" adlı çalışmada, BioNTech'teki araştırmacılar, Almanya'daki Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz Araştırma Enstitüsü’ndeki diğer meslektaşları ile beraber, deneysel otoimmün ensefalomiyelit (EAE) modeline dayalı MS'in çeşitli fare modellerinde mRNA aşısının sonuçlarını teste tabi tuttular.
MS HASTALIĞINI FARELERDE ENGELLEDİ
Değerlendirmeye alınan tüm fare modellerinden ulaşılan sonuçlar, aşının MS hastalığının gelişimini önlediğini veya hastalığı erken aşamada durduğunu açık bir şekilde gözler önüne serdi. Öte yandan hayvanların motor sinirlerinin işlevine de tekrar sahip olduğunu gösterdi. Bununla beraber, tedavi altına alınan farelerin beyin ve omuriliğinde önemli olarak değerlendirilebilecek şekilde az sayıda proinflamatuar bağışıklık hücresi ve daha az miyelin hasarının oluştuğu kaydedildi.
Diğer taraftan, bilim insanları, tedavi edilen farelerin genel bir bağışıklık bastırma belirtisi göstermediğini belitti. Bu durum ise MS hastaları için mevcut bağışıklık bastırıcı tedavilerle ilişkili olumsuzlukların üstesinden gelebileceğine dair büyük bir umut yarattı.