Kanal İstanbul nereden geçiyor, güzergahları nereler? Kaç yılda bitecek?

Kanal İstanbul projesi için geri sayıma geçildi. Proje ile inşa edilecek altı köprüden ilkinin temeli 26 Haziran tarihinde atılıyor. Vatandaşlar da Kanal İstanbul nereden geçiyor, güzergahları nereler sorusuna yanıt arıyor. Peki, Kanal İstanbul kaç yılda bitecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çılgın proje" olarak açıklanan Kanal İstanbul’da temel atma töreni gerçekleşiyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli projesinde ilk köprünün temeli, Arnavutköy Sazlıbosna Mahallesi ve Başakşehir Şamlar Mahallesi arasında kurulan şantiyede atılıyor.

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDİR?

Kanal İstanbul, Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu olma görevini alacak.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİN AMACI

- İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması,

- İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.

- İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması,

- Seyir emniyetinin sağlanması,

- Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması

- Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması

KANAL İSTANBUL NEREDEN GEÇİYOR?

Kanal İstanbul Projesi kapsamında, Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden Kanal Koridorunun yaklaşık 6.149 m’lik kısmı İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3.189 m’lik kısmı İstanbul ili, Avcılar ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 6.061 m’lik kısmı İstanbul ili, Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 27.383 m’lik kısmı ise İstanbul ili, Arnavutköy ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kanal İstanbul Projesi ile Entegre Yapılar Hangileridir?

Bu yapılar;

- Küçükçekmece Yat Limanı,
- Konteyner Limanları,
- Rekreasyon Alanı,
- Lojistik Merkezidir.

Kanal İstanbul'un işletme aşamasında fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirebilmesi için bazı ek tesisler ve yapılar da hayata geçirilecektir. Bu ek tesisler ve yapılar:

- Karadeniz ve Marmara Denizi Giriş Bölgesindeki Dalgakıranlar,
- Acil Bağlama Alanları ve Demirleme Alanları,
- Römorkör Bağlanma Alanları,
- Deniz Fenerleri,
- Bakım İstasyonları ve İşletme Binaları,
- VTS (Gemi Trafik Sistemi),
- Seyir Yardımcıları.

KANAL İSTANBUL KAÇ YILDA BİTİYOR?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu son açıklamasında, Kanal İstanbul projesinin 1 yıl hazırlık olmak üzere toplamda 6 yılda tamamlanacağını söyledi.

Fenerbahçe Beko'da Son Dönem Transfer Gelişmeleri Bomba iddia! Ahmet Türk ile Devlet Bahçeli bugün görüşecek mi? Değerlenecek mi? Türk Lirası için çarpıcı tahmin!
Sonraki Haber