Kanal İstanbul temeli ne zaman atılıyor? Maliyeti ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul konusunda ilk tarihi verdi. Kanal İstanbul projesi için Haziran sonunu işaret edilirken maliyeti konusunda da araştırmalar başladı. Peki, Kanal İstanbul maliyeti ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından "Benim çılgın projem" olarak gösterilen Kanal İstanbul için geri sayım resmen başladı. Erdoğan geçtiğimiz günlerde "Haziran ayının sonunda Kanal İstanbul'u şehrimize kazandırmak üzere temeli atıyoruz" açıklaması sonrasında dikkatler yeniden ay sonuna çevrildi.

Kanal İstanbul Ne Zaman Açılıyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından daha önceden 2011 yılında açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi kapsamında 6 köprü inşa edileceği belirtildi. Söz konusu köprülerden ilkinin temeli de Haziran ayının sonunda atılacak.

Yaklaşık maliyeti 15 milyar dolar olan Kanal İstanbul Projesi kapsamındaki yapılacak 6 köprünün maliyeti ise 1,4 milyar dolar olacak.

Çevresine iki şehrin inşa edileceği kanalın yapımı sırasında 500 bin kişiye istihdam sağlanacak. Yaklaşık 200'e yakın bilim insanıyla hazırlanan ve en az 5 yıl sürmesi beklenen projede, hiçbir yeşil alan zarar görmeyecek.

Kanal İstanbul Neden Yapılmalı?

Yılda yaklaşık olarak 43 bin geminin geçiş yaptığı İstanbul Boğazı, doğal bir suyolu olarak bilinir. Gemi trafiğinde yer alan tonajlardaki artış, teknolojik gelişmeler ile birlikte gemi boyutlarının daha da büyümesi, akaryakıt ve bununla beraber tehlikeli ya da zehirli madde taşıyan gemilerin çoğunlukta olması İstanbul için her zaman bir riski bünyesinde barındırır.

İstanbul Boğazı’nda suyolu ulaşımında keskin dönüşler, kuvvetli akıntılar ve buna bağlı olarak gemi trafiği her zaman mevcuttur. Boğazın her iki yakasında da milyonlarca insan yaşamaktadır. Boğaz, gün içerisinde milyonlarca insanın hem ticaret hem yaşam hem de geçiş yerlerinden birisidir. Bu gemi trafiği her geçen zamanda riskleri de beraberinde getirir. 100 yıl kadar öncesinde 3-4 bin olan yıllık gemi geçişi son yıllarda 45-50 bine kadar çıkmıştır.

Boğazdaki seyir emniyeti açısından uygulanan tek yönlü trafik organizasyonu sebebiyle büyük gemilerin beklemesi süresi ortalama olarak 14,5 saat kadardır. Bu bekleme süresi bazen hava şartlarına bağlı olarak 4 gün kadar sürebilmektedir.

Bu çerçevede İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması ve bunun hayata geçirilmesi zorunlu kılınmıştır. Kanal İstanbul sayesinde 500 bin kadar yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla transit geçiş yapan gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin yaratacağı ölümcül olabilecek kaza risklerinin önüne geçilmiş olacak.

TJK paylaştı! İşte 22 Kasım 2024 at yarışı koşu sonuçları Kim Milyoner Olmak İster Pulp Fiction sorusu Kim Milyoner Olmak İster 200 bin liralık Tosun Paşa sorusu
Sonraki Haber