Kara ölüm hortladı!

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde 'kara ölüm' bilinen ve dağ sıçanlarından bulaşan 'bubonik veba' yeniden hortladı. Hastalık tedavi edilmediği takdirde bir gün içerisinde öldürüyor. Yaz aylarında yaşanan salgının ardından bir dağ sıçanı yediğini belirten 25 yaşındaki bir kadında 'bubonik veba' tespit edildi. İç Moğolistan'ın 21 bölgesinden 17'sinde salgın riski bulunduğu belirtilirken, onlarca kişinin karantinaya alındığı kaydedildi.

Dünyayı etkileyen koronavirüs salgını etkisini azaltmadan sürdürürken, Çin'in kuzeyinde çok daha tehlikeli bir hastalık olan 'bubonik veba'  ile ilgili ürküten bir gelişme yaşandı. 

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde yaz aylarında görülen ve halk arasında 'kara ölüm' olarak bilinen ‘bubonik veba’ salgını yeniden ortaya çıktı.

Hemen tedaviye başlanmaması halinde 24 saat içinde ölümle sonuçlanan hastalıkla ilgili bu yıl İç Moğolistan’da 22 şüpheli vaka belirlenmişti.

Bu vakalardan altısı doğrulanırken, Hövsgöl’de 38 yaşındaki bir adam, Gobi-Altay’da 15 yaşındaki bir çocuk ve Hovd’da 42 yaşındaki bir adam olmak üzere üç kişi öldü.

17 BÖLGE KARA ÖLÜM RİSKİ ALTINDA

Daily Star’ın haberine göre hastalık bu kez de Hovd’da yaşayan 25 yaşında bir kadında tespit edildi.

Enfekte olmuş bir dağ sıçanı yedikten sonra rahatsızlandığı belirtilen kadına, yapılan testler sonucu ‘bubonik veba’ teşhisi kondu. Kadın ve temaslısı 19 kişi karantina altına alındı.

Yetkililer dördüncü seviye alarm durumuna geçtiklerini duyurdular.

Olası salgına karşı halk uyarılırken 21 bölgeden 17’sinde ‘bubonik veba’ riski olduğu belirtildi.

SALGINA KARŞI AV YASAĞI

Uyarıların ardından tedbir olarak hastalığı taşıma ihtimali bulunan hayvanların avlanması ve yenmesi yasaklandı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bubonik veba, pireler ve vahşi kemirgenler aracılığıyla insanlara geçiyor. Zamanında ve etkili bir tedavi uygulanmazsa hastalık 24 saat içinde ölüme yol açabiliyor.

AĞRILI ŞİŞLİK VE İLTİHAPLI AKINTI

Hastalık belirtilerinde, bakterilerin vücuda girdiği yere en yakın lenf bezlerinde ağrılı şişme ve iltihaplanma oluşuyo. İleri dönemlerde iltihaplı lenf nodları açılarak akıntılı bir hale bürünüyor. Tedaviye hemen başlanmazsa bakteri vücudun her yerine yayılıp akciğer ve septisemik forma dönüşerek ölüme yol açabiliyor. Ve bunlar sadece 24 saat içinde yaşanıyor. 

Bursa'da gıda deposu yangını: 40 itfaiye aracı ile müdahale edildi! Feribot seferlerine olumsuz hava engeli: Yarın bazı seferler iptal! MasterChef Türkiye'de 2. isimli ceketin sahibi belli oldu? İşte o isim
Sonraki Haber