Kara Şahin düştü sıra Türkiye’nin ATAK’ında
Bir zamanlar Amerikan helikopterlerinin uçtuğu ülkelerde şimdi Türk yapımı ATAK helikopterleri, SİHA ve İHA’lar uçuyor. Bunun ilk adımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye 2011’de yaptığı ziyaretle atıldı. Aslında bu ziyaret Irak’la imzalanan anlaşmanın da habercisi oldu. Türkiye, Afrika’da ve bölgesinde oyun değiştirici ve yeni oyun kurucu haline geldi. İşte detaylar...
Amerikalı film yönetmeni Ridley Scott, 2001 yılında bir film çekti… Özgün adı: Black Hawk Down yani Kara Şahin Düştü… Amerikan savaş helikopteri Black Hawk filme adını verdi. Konusu, 1993'te Somali’de geçiyor. Amerikan çıkarlarına hizmet etmeyen yerel lider Farah Aidid ve adamlarının Amerikan askerleri tarafından tutuklanması sırasında yaşanan çatışmaları anlatıyor. Amerikan askerleri ağır kayıp vererek Pakistan üssüne kaçıyorlar. ABD, Birleşmiş Milletler teşkilatı eliyle yıllarca Afrika’da tahakküm kurdu. Bunu demokrasi ve insan hakları kılıfıyla yaptı. Amerika, Birleşmiş Milletler’den istediği kararı çıkarıp istediği yere bayrağını dikti. Bunu Somali, Afganistan, Irak, Libya ve Suriye’de de yaptı. Ama artık dönem değişti. Bir zamanlar Amerikan helikopterlerinin uçtuğu ülkelerde şimdi Türk yapımı ATAK helikopterleri, SİHA ve İHA’lar uçuyor. Bunun ilk adımı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye 2011’de yaptığı ziyaretle atıldı. Aslında bu ziyaret Irak’la imzalanan anlaşmanın da habercisi oldu. Türkiye, Afrika’da ve bölgesinde oyun değiştirici ve yeni oyun kurucu haline geldi. Suriye’de emperyalist emellere karşı yapılan Barış Pınarı ve Zeytin Dalı harekatları bunu ispatı oldu. Türkiye şimdi, Somali halkının yeraltı zenginliklerini kazan-kazan kuralı çerçevesinde ekonomiye kazandıracak. Bu yılın başında Somali ile imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye, 2025'te Somali açıklarında derin deniz sondajlarına başlayarak gaz ve petrol arayacak.
Dün Somali Cumhurbaşkanı Hasan Mahmud, başkent Mogadişu'ya demirleyen Türk savaş gemisini ziyaret etti.
Mahmud, "Türkiye ile yürürlüğe giren anlaşma meyvelerini vermeye başladı. İmzalanan 10 yıllık ikili anlaşma kapsamında Somali Karasuları Türkiye tarafından kontrol edilecek ve korunacak.” dedi.
Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, daha önce yaptığı açıklamalarda da, “Dünyada bir numara olan Türk silahlarını satın alacağız” demişti.
Mahmud, Somali'nin artık karasularının tüm sorumluluğunu üstlendiğini ve bu sorumluluğu yerine getirmek için Türkiye'nin en iyi ortak olduğunu vurguladı.
Somali'nin okyanuslarının kendi başlarına koruyamayacak kadar sınırlı bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Mahmud, Türkiye'nin teknolojik ve finansal desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
“Bize karşı silah ambargosu 31 yıl boyunca uygulandı ve şimdi tamamen kaldırıldı. Artık karasularımızın tüm sorumluluğunu üstleniyoruz. Dünya Somali'nin okyanuslarını korsanlığa ve diğer tüm kötülüklere karşı koruyordu. Şimdilik Somali'nin bunu yapabilme kapasitesi çok sınırlı. Bu yüzden Türkiye'den destek istiyoruz. Türkiye, Somali'nin bu toprakları koruma konusundaki uluslararası sorumluluğunu yerine getirmesine yardımcı olacaktır. Türkiye bunun için en iyi ortak.”
Silah ambargosunun kalkmasıyla birlikte Somali'nin artık Türk teknolojilerine ve silahlarına sahip olma kapasitesine sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Mahmud, Türkiye'nin teknolojisinin bir numara olduğunu ve Somali'nin de yakın zamanda bu teknolojilere sahip olacağını belirterek, “Somali'nin artık bu tür Türk teknolojilerine ve silahlarına sahip olmak için yasal kapasitesi var. Ambargo altındayken Türkiye bize İHA'larını göndererek destek oluyordu. Şimdi bu ambargodan kurtulduğumuz için bunlara sahip olmak istiyoruz. Teröristlere karşı kendimizi savunmak için savunma ekipmanlarına ihtiyacımız var. Bu bugün ya da yarın olmayacak ama ileride birçok ülkenin yaptığı gibi biz de bu teknolojilere sahip olacağız. Türkiye’nin teknolojisi bir numara. Somali de yakında bu teknolojilere sahip olacak.” dedi.
Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat'ta savunma ve güvenlik konularını da içeren Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı.
Somali Bakanlar Kurulu, Türkiye ile 10 yıllık Deniz Güvenliği Anlaşmasını onaylayarak Türkiye'ye Somali karasularında tam yetki verdi.
Buna göre Türkiye deniz güvenliği operasyonlarını denetleyecek ve Somali donanmasının yeniden inşasını desteklemek ve yasadışı balıkçılıkla mücadele etmek üzere Mavi Su Ekonomik Bölgesi kaynaklarının %30'unu alacak.
Türk Deniz Kuvvetleri halihazırda Somali açıklarında ve Aden Körfezi'nde 2009'dan bu yana korsanlık ve silahlı soygunla mücadele için BM misyonu kapsamında faaliyet gösteriyor.
Türkiye, Somali'nin ulusal ordu kurma çabalarına katkıda bulunmak amacıyla son yıllarda Somalili askerleri eğitiyor. Ankara'nın Mogadişu'da büyük bir askeri üssü var ve havaalanını bir Türk firması işletiyor.