Kardeşe zekat verilir mi? Fakir kardeşe zekat vermek caiz mi?

Zekat, müslüman vatandaşlar için farz bir ibadettir. Gerekli zenginlik seviyesine ulaşan her kişi, sahip oldukları mal varlığı ölçüsünde zekat vermekle mükelleftir. Peki, zekat kardeşe verilir mi?

Zekat kardeşe verilir mi, fakir erkek kardeşe zekat vermek caiz mi merak ediliyor. Zekat vermekle yükümlü olan Müslümanlar, 80 gram altına, 30 sığıra veya 40 keçiye eşdeğer mal varlığına sahip olanlardır.

ZEKAT KARDEŞE VERİLİR Mİ?

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır. Çünkü bunda hem zekât borcunu ödeme, hem de sıla-i rahim vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sadakasını hısımına veren için iki ecir vardır: Hısımlık ecri ve sadaka ecri.” (Buhârî, Zekât, 44; İbn Mâce, Zekât, 24) buyurarak bunu teşvik etmiştir.

KİRA GELİRLERİ ZEKATA TABİ MİDİR?

Bir yıllık borcu ve aslî ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altını veya bu miktar değerinde malı yahut parası olan kimseler, dinen zengin sayılır. Kira gelirlerinin zekâta tâbi diğer mal ve gelirlerle birlikte, temel ihtiyaçlar ve borçlar çıktıktan sonra nisap miktarına (80.18 gr. altın veya değeri) ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde kırkta bir ( % 2,5) oranında zekâtının verilmesi gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 165, 190-191).

Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ'dan acı haber Alkollü içecek sektörü radarda! Çok sayıda adrese baskın Youssef En-Nesyri devre arasında Fenerbahçe'den ayrılıyor
Sonraki Haber