Katil Salmonella bakterisi!

Salmonella, son zamanlarda gündeme asker zehirlenmesi ile geldi. Bu bakteri yüzünden 1 asker şehit olmuştur. Herkesin aklına farklı sorular geldi. Çoğu insan yediğinden korkar oldu. " Eğer bende zehirlenirsem? " dediği için hiçkimse dışarıda yemek yiyemez oldu. Peki zehirlenmeden nasıl korunulur? Salmonella nedir? Salmonella belirtileri nelerdir? Salmonella insandan insana bulaşır mı ? Tavuk alırken salmonella için nelere dikkat edilmelidir? Hepsi sizin için derlediğimiz bu haberimizde...

GIDA ZEHİRLENMESİNİN SON DÖNEMDEKİ GÜCÜ SALMONELLA

Salmonella, son zamanlarda gündeme asker zehirlenmesi ile geldi. Bu bakteri yüzünden 1 asker şehit olmuştu. Herkesin aklına farklı sorular geldi. Çoğu insan yediğinden korkar oldu. " Eğer bende zehirlenirsem? " dediği için hiç kimse dışarıda yemek yiyemez oldu. Peki zehirlenmeden nasıl korunulur? Salmonella nedir? Salmonella belirtileri nelerdir? Salmonella insandan insana bulaşır mı? Tavuk alırken salmonella için nelere dikkat edilmelidir? Hepsi sizin için derlediğimiz bu haberimizde...

Salmonella nedir?

Salmonella insan ve hayvanların sindirim sistemimi florasında bulunabilen bir bakteridir. Yaklaşık 2300 tipi vardır. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi bazı tipleri de özellikle Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Bu bakteriler kanatlı hayvanlarda ve yumurtada ortaya çıktıkları gibi aynı zamanda dana, hububat, meyve ve sebzelerde de bulaşma sonucu görülebilir. Salmonella bakterisi normal pişirme şartlarında etkisiz hale gelir, ölür.

Salmonella nasıl bulaşır?

Salmonelle bakterilerinin pişmemiş olan çiğ etlerde, tavuklarda ve yumurtada bulunma olasılığı mevcuttur.Ancak iyi pişirilen etlerde ve hazır ürünlerde olma ihtimali yoktur. Öte yandan pişirilmeden yenen bazı gıdaların, mesela meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma olasılığı vardır. ‘İyi Mutfak Hijyeni’ kurallarına uyulduğunda herhangi bir gıdadan salmonella bulaşma ve hastalık riski tamamen ortadan kalkar.

Türkiye’de durum nedir?

Türkiye’de henüz resmi olarak yapılan bir tarama çalışması mevcut değildir. Bununla beraber Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’nun, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü ve üniversitelerin katılımı ile AB ve ABD’nin benzeri bir tarama hazırlıklarına başlanmıştır. Türkiye’de 7 Temmuz 2006 tarihli ve 26221 sayılı “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Et karışımları Tebliği “ve 27.03.2000 tarihli ve 24002 sayılı “Yumurta ve Yumurta ürünleri tebliğleri”nde salmonella oranının sıfır olması istenmektedir. Ancak ülkemizde AB mikrobiyolojik kriterlerinde olduğu gibi “kesimhanede 50 adet numunede 7 adet pozitif olabilir” benzeri bir kriter ve azaltma sürecine yönelik bir zaman hedefi bildiren herhangi bir yönetmelik ya da tebliğ henüz yoktur.

Tüketiciler nelere dikkat etmelidir?

Salmonellosis hastalığından korunmak aslında çok zor değildir, çünkü bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı eti ve yumurta ürünlerini iyi pişirerek yediğimizde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmayacaktır. Ancak burada pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır, bu ısıda etin pembeliği kalmaz. Diğer taraftan çiğ et ve kanatlı ürünleri, diğer gıdalarla, çiğ yenen sebzeler ya da pişmiş pilav, ve benzeri gıdalar ile temas etmeyecek şekilde iyi muhafaza edilmelidir.

Manisa'da ne olmuştu?

Manisa'da Doğu ve Bati Kışlasında, yemin töreninden bir gün önce askerlerde başlayan bulantı, kusma ve ishal şikayetleri kısa sürede salgına dönüşmüştü. Salgından toplam bin 49 asker etkilenmişti, askerlerden Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. 207 erin tedavisinin sürdüğü, 2 askerin ise yoğun bakımda olduğu belirtilmişti.

Manisa Valisi Hakan Güvençer, testler sonucunda salgının salmonella bakterisinden kaynaklandığını açıklamıştı.

O bankadan faiz indirimi için müşterilerine jet açıklama geldi Müge Anlı Esma Yavuz olayı Nedir? İsrail Palmira'ya PYD-YPG koridoru için mi saldırdı?
Sonraki Haber