"Srebrenitsa benzeri katliama sessizce tanıklık mı edilecek?"
AFP, Çin'in Hong Kong sınırındaki gizli askeri sevkiyatının görüntülerini yayınladı. Pakistan Başbakanı Imran Khan ise, Hindistan'ın aldığı tek taraflı "Cammu Keşmi" kararı sonrası bu sabah dünyaya çağrı yaparak, "Dünya Keşmir'deki Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri bir diğer katliama sessizce tanıklık mı edecek?" dedi.
Dünya genelinde artan siyasi gerilim çatışmanın eşiğine gelmiş durumda. Bunun son örneği Asya kıtasında yaşanıyor. Hindistan'ın aldığı tek taraflı "Cammu Keşmir" kararı sonrası Pakistan'dan sert açıklamalar gelirken, Çin'in özerk bölgesi Hong Kong'da da Pekin yönetimine karşı öfke yükseliyor.
1 SAAT ARAYLA İKİ KRİTİK GELİŞME
Bu sıcak gündem masadayken, bu sabah bölgede iki kritik gelişme yaşandı. Fransız haber ajansı AFP, Çin ordusunun Hong Kong sınırında çekilmiş gizli görüntüsünü yayınladı. Görüntülerde Çin ordusunun bir stadyumda geçit töreni yaptığı göze çarparken, stadyum dışında çok sayıda zırhlı askeri araç ve kamyon olduğu görülüyor. Bu görüntüler uluslararası camia da endişeyle karşılandı. Zira Pekin yönetimi, Hong Kong'daki olaylar devam ederken bölgeye asker takviyesi yapıyor.
PAKİSTAN'DAN DÜNYAYA ÇAĞRI
Asya'da yaşanan diğer krizin adı ise Keşmir... Hindistan geçtiğimiz haftalarda "Cammu Keşmir"in özel statüsünü tek taraflı olarak kaldırmıştı. Bu da bölgede krizi tırmandırdı. Pakistan tarafından yapılan sert açıklamalara bu sabah bir yeni daha eklendi. Pakistan Başbakanı Imran Khan, "Dünya, Hindistan işgali altındaki Keşmir'de Müslümanlara yönelik Srebrenitsa benzeri bir diğer katliam ve etnik temizliğe sessizce tanıklık mı edecek? Uluslararası toplumu, buna izin vermesi halinde, gelişmelerin Müslüman dünyasında radikalleşme ve şiddet döngülerine yol açacak sert yankılar ve tepkiler doğuracağı konusunda uyarmak istiyorum" dedi.
HONG KONG'DA NELER YAŞANIYOR?
Suçluların ana kara Çin dahil Tayvan ve Makao'ya iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı Hong Kong'da tansiyonu birden yükseltti. Göstericiler sokaklarda Pekin yönetimi protesto ederken, Çin güvenlik güçleriyle de zaman zaman çatışmaya giriyor. Eylemler neticesinde yasa tasarısı askıya alınsa da protestolar aylardır devam ediyor.