Kaygılandıran gelişme! Çocuklar arasında yeni bir salgın mı başlıyor? Mehmet Ceyhan yanıtladı...

İngiltere Sağlık Sistemi, koronavirüse yakalanan çocuklarda yeni bir tür 'toksik şok' benzedi semptomlar ve hastalıklar gelişmeye başladığı uyarısında bulundu. Hastalığa yakalanan çocuklarının ağızlarından vücudunun farklı bölgelerine kadar yayılan enfeksiyonlar yeni bir salgının habercisi mi? İngiliz uzmanları kaygılandıran gelişmeyi Ahmet Hakan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a sordu

Aylardır yeni tip koronavirüs (SARS-CoV2) salgını ile mücadele eden Dünya bugün İngiltere'den gelen haberle bir kez daha irkildi. 

Tedirginliğin nedeni İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi tarafından yayınlanan uyarıda, son 3 haftadır ülkede çocuklar arasında gözlenen yeni bir vaka olgusuna dikkat çekildi.

Bu vakalarda şiddetli karın ağısı, sindirim sistemi sorunları, dil ve ciltte kızarıklık ve şişlik ile nefes alma güçlüğü gibi belirtiler görüldüğü ifade edildi.

Üstelik bu çocukların tamamı da Kovid-19'a yakalanmış çocuklar değildi. Bu tip semptomlar görülen çocuklar yoğun bakıma ihtiyaç duyuyordu.

Uyarı henüz korona illetini yenememiş dünya için yeni bir salgının işaret fişeği miydi? 

CNN Türk'te Ahmet Hakan, Tarafsız Bölge'de konuğu olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a bu endişe veren gelişmeyi sordu. 

Prof. Ceyhan'ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: 

"Bu sadece koronavirüsle bağlantılı değil. Genellikle viral enfeksiyonlar -örneğin su çiçeği en sık buna neden olur. Bazen gripten sonra olur- bağışıklık sistemini zayıflattığı için bunların üzerine invazit bakteriler dediğimiz, oldukça ağır seyreden, bazen şoka yol açan bakteriler eklenir. Mesela et yiyen bakteri diye bir şey çıktı bir ara su çiçeğinden sonra gelişen. Aslında boğazımızda bademcik iltihabı yapan halk arasında beta denilen Stroktokok bakterisiydi. Henüz ne olduğunu araştırıyorlar ama stafilokok streptokok dediğimiz iki bakteriden biri gibi görünüyor. Ama bunun tek nedeni bu viral enfeksiyonların bağışıklığı baskılaması. Çok şaşılacak bir durum değil. Dünyanın her yerinde bu böyle oluyor. Bizde de hatta Hacettepe'de de koronavirüs geçirdiği için invazit enfeksiyon gösteren vakalarımız var bizim de. Bu böyle çok şaşılacak, alarm verilecek bir durum değil. Haber öyle bir şekilde verilmiş ki, yeni bir salgın başlıyor falan. Bunlar salgın şeklinde seyretmezler. Böyle viral enfeksiyonların salgın olduğu dönemlerde daha önce ayda 5 vaka görülüyorsa, mesela 10 vakaya çıkar sayıları. Ama dikkat çekmek için bunlar bildirilir."

"

Malatya'dan sonra Muğla da sallandı İtalyan bakandan mesaj: G7 ülkeleri tutuklanması konusunda uzlaşabilir MasterChef Türkiye 25 Kasım haftanın takımları nasıl oluştu?
Sonraki Haber