Kayseri'de fay hattı var mı? Kayseri deprem bölgesi mi?
Kayseri deprem risk haritası bazı alındığında Kayseri fay hattı konusunda fayın nereden ve hangi ilçelerden geçtiği herhangi bir şekilde risk oluşturup oluşturmadığı sorgulanmaktadır. Peki, Kayseri'den fay hattı geçiyor mu? İşte son detaylar…
Kayseri deprem risk haritası son olarak Kahramanmaraş ve Gaziantep'te yaşanan depremler sonrasında vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ayrıntılar arasında yer aldı. Özellikle son depremleri hissedenler ve Kayseri'de ikamet edenler Kayseri'den fay hattının nereden ve hangi ilçelerden geçtiğini araştırmaktadır.
Kayseri deprem risk haritası, Türkiye'nin deprem haritası üzerinden rahatlıkla sorgulanabilmektedir. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye deprem risk harikası 2018'de AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenerek 1 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Kayseri'de Fay Hattı Var Mı?
Kayseri ili Erciyes Dağı'nın eteklerinde Kuzeydoğu-Güneybatı uzanımlı bir ovanın üzerindedir. Jeolojik anlamda büyük ölçüde geniş bir alana yayılan Kayseri'de çok genç yaşlı volkanik kayalar bulunmaktadır. Bunlar ovayı dolduran alüvyon çökelleri oluşturmakla beraber çoğu yerde de diri faylar vardır.
Kayseri ili kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay zonları tarafından sınırlanmaktadır. Bu zonlardan ilki kuzeybatıda olup Erkilet Fay Zonu olarak tanımlanmaktadır. Güneydoğuda yer alan Erciyes Fay Zonu ise Erciyes Dağı boyunca birbirine paralel çok sayıda faydan oluşmaktadır.
Kayseri Deprem Bölgesi Mi?
Kayseri deprem risk haritasına göre Kayseri'de bazı ilçelerden fay hattı geçtiği görülmektedir.
Kayseri il sınırları içerisinde Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Yeşilhisar ilçe merkezleri ile yine Kayseri'ye bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay hattı üzerindedir. Kovalı, Sarımsaklı barajları ile Çamlıca HES'in gövde aksı fay zonu üstüne ya da oldukça yakınına inşa edilmiştir.