Kazakistan ayaklanmasının arkasında FETÖ mü var?

Nedim Şener: Kırgızistan’ın ardından Kazakistan’daki olaylarda rolü ortaya konulan FETÖ, ABD istihbaratı CIA’ın bölgeye yaydığı bir virüs olarak tehlike oluşturmaya devam ediyor.

Kazakistan'da akaryakıt zammıyla patlak veren olayların bilançosu netleşiyor.

2 Ocak'ta başlayan olaylar güçlükle kontrol altına alınırken gösterilerde 2'si çocuk 164 insan yaşamını yitirdi. Gözaltına alınanların sayısı ise 4 bini geçti.

Hürriyet yazarı Nedim Şener'den de Kazakistan olayları hakkında dikkat çeken bir yazı geldi.

Şener, "Orta Asya’daki CIA virüsü FETÖ (1)" başlığını taşıyan makalesinde FETÖ'nün Türk Cumhuriyetlerindeki etkisine değinerek, Kazakistan'da yaşananlara FETÖ parantezi açtı.

Nedim Şener şunları kaydetti;

"Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Kırım Milletvekili Ruslan Balbek, RIA Novosti ajansına, Kazakistan’daki ayaklanmaları değerlendirirken şunları söyledi:

“IŞİD’in elleri Kazakistan toprakları üzerinde ayaklanmalar örgütlemede görünür, vahşice öldürmeler ve saçma talepler onların tarzıdır. Ama darbenin organizatörü Fetullah Gülen’in eğitim kurumlarında Türkiye’de eğitim gören Kazaklar Ankara’da, ’karargâh’da oturur.

Kazakistan laik bir ülke ve halkı yanıltıcı radikal doktrinlerle aldatmak mümkün değil, ancak devleti yener ve Orman Yasası’nı bu enkazın üzerine yerleştirirseniz IŞİD en iyi durumdadır.”
“Astana bugün yabancı eğitim kurumlarına öğrenci göndermesinin meyvelerini alıyor. Başlarına Gülen ve onlar gibi olanlardan ideolojik bir virüs kaptılar. Ayrıca Kazakistan radikaller için ilginç ve Rus Müslüman Cumhuriyetleri bir sıçrama tahtası.”

İSTİHBARATÇI PUTİN, CIA VİRÜSÜ FETÖ’YE KARŞI

Ruslar, topraklarında ve bölgede Fetullahçı Terör Örgütü tehlikesini erken teşhis eden ülkelerdendir.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, 1992-1994 yılları arasında FETÖ, Amerika’nın ezeli düşmanı Rusya ve Rusya’nın etki alanı Orta Asya’ya yerleşti ve operasyon aracı olarak harekete geçirildi. Rusya yanında art arda bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan ile Moğolistan’da hızlıca okullar açtı. Örgütün Orta Asya faaliyetlerinin genişlemesinde, yıllar sonra FETÖ elebaşının ABD’de kalıcı vize almasında rolü olan eski CIA elemanı Graham Fuller, CIA Ortadoğu Masası şefi ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Marc Grosman ile eski MİT görevlisi olan FETÖ ve CIA bağlantılı Enver Altaylı’nın rolü de önemliydi.
Sovyetler döneminde KGB olan ismi FSB olarak değiştirilen Rus istihbaratı, 90’ların sonuna doğru sayıları hızla artan FETÖ okullarında çalışan yabancı öğretmenlerin CIA elemanları olduğunu tespit etti.
1999 yılında Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’a yönelik suikast girişiminin arkasında rol alan kişilerin, ülkedeki FETÖ okullarında öğretmenlik yapan CIA bağlantılı kişiler olduğunun ortaya çıkması dönüm noktası oldu.

ÖZBEKİSTAN’DA, KERİMOV’A SUİKASTTA FETÖ PARMAĞI

ABD’nin kırmızı ve yeşil pasaportunu taşıyan siyasi statüye sahip “ABD Dostluk Köprüsü” adlı bir yapılanma adıyla Özbekistan’a getirilen 70 kişi tespit edildi.

Kerimov, suikast girişimi sonrası tüm öğretmenleri sınır dışı etti, 2000 yılında da 16 okulun tamamını kapattı.

1990’lı yıllar boyunca Rusya’nın yaşadığı, siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri çöküş, 2000 yılında eski bir KGB elemanı olan Putin’in Devlet Başkanı seçilmesiyle durdu.

Rusya, rakibi ABD’nin istihbarat aracı olan “Fetullahçıları” yakın takibe aldı. 2003 yılından itibaren ülkedeki tüm okulları mahkeme kararıyla kapatıldı. Öğretmenler sınır dışı edildi, 2008 yılında ise eğitim dışında kalan, iş dünyası, STK dahil ideolojisi de yasaklandı.

FETÖ, ABD TARAFINDAN KULLANILIYOR VE KORUNUYOR

Rusya, Türkiye’de bir kesimin yıllarca “Cemaat”, “Hareket”, bir kesimin “F Tipi yapılanma” “Fetullahçılar” dediği 15 Temmuz 2016’dan sonra da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) diye adlandırılan yapılanmanın Amerika Birleşik Devletleri, istihbarat örgütleri, Adalet Bakanlığı gibi devlet kurumları tarafından desteklenen, kullanılan ve korunan bir istihbarat ve operasyon aracı olduğunu ilk gören ve tedbir alan ülkedir.

2016 yılında FETÖ’cü bir Emniyet mensubu tarafından Ankara’da Büyükelçi Karlov’un öldürülmesinden sonra Rusya, FETÖ’nün faaliyetlerini daha yakından takip ediyor.

O yüzden Ruslan Balbek’in Kazakistan konusundaki sözlerini bölgedeki tüm ülkeler açısından dikkate almak gerekiyor.

FETÖ’NÜN ‘ALAMUT KALESİ’ KIRGIZİSTAN

Yalnızca Kazakistan değil, 2020 yılında Kırgızistan’daki ayaklanmada da FETÖ’nün rolü ortaya çıkmış, yönetim değişmiş, Milli Eğitim Bakanlığı’na da FETÖ mensubu Almazek Beisenaliev atanmıştı. 2021 yılındaki seçimlerde Sadır Caparov, ülkesindeki FETÖ yani Amerika tehlikesini en iyi bilen kişilerden.

Sivil ve askeri bürokrasi yanında iş dünyası, STK’larda da büyük etkiye sahip FETÖ yapılanması; şimdi hakkında FETÖ soruşturması yürütülen eski Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından bizzat korunuyordu.
Bu nedenle Kırgızistan, benim “FETÖ’nün Alamut Kalesi” dediğim ve kendisini en güvende hissettiği yerdi.

VİRÜS İLE HÂLÂ ETKİLİ MÜCADELE YOK

Ancak, milliyetçi Caparov Cumhurbaşkanı seçildikten kısa süre sonra, FETÖ’nün Kırgızistan’da yaşayan Orta Asya imamı Orhan İnandı, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Türkiye’ye getirildi. İnandı, 15 Temmuz’dan bu yana 32 ülkeden getirilen 142 FETÖ mensubu arasında en önemli isimdi.

Kırgızistan’ın ardından Kazakistan’daki olaylarda rolü ortaya konulan FETÖ, ABD istihbaratı CIA’ın bölgeye yaydığı bir virüs olarak tehlike oluşturmaya devam ediyor. Bunda bölge ülkelerinin Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen hâlâ FETÖ’ye karşı etkili bir mücadele yürütmemesinden kaynaklanıyor. Bunu da bir sonraki yazımda anlatacağım."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber