Kazakistan'da protestocular valilik binasını bastı, havalimanını ele geçirdi

Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'nın merkezi iki gündür, LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı düzenlenen protestolara sahne oluyor. Polise karşı demir çubuk kullanarak Valilik binasına giren protestocular, Almatı Havalimanı'nı ve 5 uçağı ele geçirdi. Düzenlenen operasyonda havalimanı ve uçaklar geri alındı. Göstericiler, 120 civarında dükkan, 100 civarında ofis ve yaklaşık 200 restoran ve kafeyi de yağmaladı.

This browser does not support the video element.

Kazakistan’ın Almatı şehrinde başlatılan operasyon kapsamında havalimanının göstericilerin elinden alındığı açıklandı. Almatı Vali Yardımcısı Yercan Babakumarov, yaptığı açıklamada, şehirde teröre karşı özel operasyon başlatıldığını bildirdi.

Babakumarov, söz konusu operasyon kapsamında Almatı Havalimanı'nın da göstericilerin elinden alındığını duyurdu. Vali Yardımcısı Babakumarov havalimanının tekrar faaliyete geçirilmesi için harekete geçildiğini açıkladı.

'YURT DIŞINDA EĞİTİLMİŞ TERÖR GRUPLARI'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, söz konusu göstericilerin yurt dışında eğitilmiş terör grupları olduğunu ve gösteriler sırasında Almatı Havalimanı'nı ve içinde yabancı hava yolu şirketlerine ait uçakların da olduğu 5 uçağı ele geçirdiklerini söylemişti.


VALİLİK BİNASINA GİRDİLER

Kazakistan'ın eski başkenti Almatı'nın merkezi iki gündür, LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı düzenlenen protestolara sahne olurken, protestocular polise karşı demir çubuk kullanarak Valilik binasına girdi.

Kazakistan'da gösteri alanlarına plakasız araçlarla çok sayıda kişinin bırakıldığı görüldü. Bazı göstericilerin yüzlerini kapatmaları ise dikkati çekti. Alanda polis ve askeri araçlar ateşe verildi. Polis, göstericilere ses bombası atarak müdahale etti.

Meydana demir çubuklarla gelen göstericiler, şehrin merkezindeki Almatı Eyalet Valiliği binasına girdi. Göstericilerin, halihazırda şehirdeki Cumhurbaşkanlığı Konutuna doğru ilerledikleri belirtildi. Almatı Halk Sağlığı Departmanı, gösterilerde 190 kişinin yaralandığını, 40 kişinin ise hastanelere kaldırıldığını aktardı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, imzaladığı kararnameyle, ülkede kamu güvenliğini sağlamaya yönelik durumun ağırlaşması nedeniyle 5-19 Ocak tarihleri arasında Almatı şehri ile Mangistau bölgesinde olağanüstü hal ilan etmişti. OHAL kararı bütümn ülkeye yayıldı.

ÇOK SAYIDA YER YAĞMALANDI

Kazakistan basınına göre, ülkenin tamamında olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Almatı’da aralarında valilik binasının da bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarını basan göstericiler, 120 civarında dükkan, 100 civarında ofis ve yaklaşık 200 restoran ve kafeyi yağmaladı.

Şehirde bulunan “Kazakistan” devlet kanalının ofisini ateşe veren protestocular 120 civarında polis arabası, itfaiye ve ambulansa da hasar verdi. Almatı ve Aktau’da havaalanlarının protestocuların ele geçirmesi nedeniyle bu şehirlere uçak seferleri durduruldu. Başkent Nur Sultan’a da uçuşların durdurulduğu iddia edildi.

KOMŞU LİDERLER KAZAKİSTAN'I GÖRÜŞTÜ

Diğer yandan Belarus Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Kazakistan’daki durumla ilgili, önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile telefon görüşmesi yaptı.

 NASIL BAŞLADI?

Ülkenin Hazar Denizi kıyısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde 2 Ocak’ta araç sürücüleri LPG fiyatına yapılan zammı protesto etmeye başlamıştı. Kısa sürede Kazakistan’ın tüm petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu batı kesimindeki Aktau başta olmak üzere Atırau, Aktöbe ve Oral şehirlerinde düzenlenen destek amaçlı gösteriler öğleden sonra ülkenin diğer kesimlerine yayılmıştı.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı Yerali Tugjanov başkanlığında kurulan özel hükümet komisyonu ise LPG fiyatını litre başına 50 tengeye (0,11 dolar) düşürdüklerini açıklamıştı. Buna rağmen devam eden gösterilerde mevcut hükümetin istifasına ilişkin sloganlar atılmış, halkın sosyoekonomik durumunun iyileştirilmesine ilişkin öneriler dile getirilmişti. Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı başlatılan protestolardan hükümeti sorumlu tutarak, Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etmişti.

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Amerikalı aktör Starbucks kahvesi ikram edilince bakın ne tepki verdi Kassam Tugayları yayınladı! İşte saniye saniye çatışma anları! İsrailli vekil Netanyahu'ya tepki gösterince meclisten kovuldu! Kerkük’de sistematik işgal işte böyle işliyor... Elon Musk, Kim Kardashian'a robot yolladı!