Kelebek etkisi! Otomobil, kömür ve şekerde kriz kapıda

‘Pasifik’te kelebek kanat çırpsa, Atlantik’te fırtına olur’ meteorolojik bir deyimdir ve bugünkü ekonomik hava durumunu çok güzel anlatır. Dünyanın bir köşesindeki olaylar, her tarafta fırtına kopartır. Bunun örneği zaten uzun süredir yaşanıyor. Kızıldeniz'deki çatışmalar nedeniyle mal sevkiyatı durma noktasına gelmiş, küresel emtia fiyatlarında yüzde 20’lik fiyat artışı yaşanmıştı. Şimdi durma noktasına gelen deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine şimdi de ABD’deki Baltimore Limanı eklendi.

Köprü kazası nedeniyle kapatılan gemi trafiği kabus senaryosunu gerçeğe dönüştürdü. Özellikle otomobil, kömür ve şeker gibi ürünlerin tedarikinde aksama bekleniyor…

Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü, 26 Mart’ta Singapur merkezli Synergy Group tarafından işletilen ancak kargo taşımak üzere Danimarkalı deniz taşımacılığı şirketi Maersk tarafından kiralanan Dali adlı yük gemisinin çarpması sonucu çöktü. Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün çökmesinin ardından köprüye çıkan tüm karayolları trafiğe kapatıldı, Baltimore Limanı’ndaki gemi trafiği bir sonraki duyuruya kadar durduruldu.

Trafiğin ne zaman açılacağı bilinmiyor

Baltimore Limanı’ndan yapılan açıklamada, limana giren ve çıkan gemi trafiğinin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı ancak bu durumun limanın kapalı olduğu anlamına gelmediği, kamyonların terminallerdeki işlemlerinin sürdüğü aktarıldı. Açıklamada, gemi trafiğinin ne kadar süre durdurulacağının ise bilinmediği belirtildi. Kazanın ardından Maersk’den yapılan açıklamada da köprünün hasar görmesi ve bunun sonucunda oluşan enkaz nedeniyle Baltimore’un Helen Delich Bentley Limanı’na ulaşmanın şimdilik mümkün olmayacağı aktarıldı.

Açıklamada, şirketin bölgede güvenli geçiş sağlanana kadar Baltimore’u tüm hizmetlerinin dışında tutacağı duyuruldu. Baltimore’a gidecek kargonun ise yakınlardaki diğer limanlardan boşaltacağı belirtilen açıklamada ancak bunun gecikmelere neden olabileceği bildirildi. Yetkililer ise kazanın liman operasyonlarını aylarca etkileyebileceğine işaret ediyor.

ABD’nin otomobil sevkiyatında en yoğun limanı
ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre, Baltimore Limanı toplam tonaj açısından ABD’nin 17. en büyük limanı konumunda bulunuyor. Baltimore Limanı’nın ticaret hacmi açısından ise ülkenin 9. en büyük limanı olduğu belirtiliyor.
Otomobil üreticileri durumu değerlendiriyor
Baltimore Limanı, özellikle otomobil ticaretinde önemli bir merkez olarak öne çıkıyor. Otomotiv üreticilerinin çoğu kazanın ardından bölgedeki operasyonlarını değerlendirdiklerini, operasyonlarını başka limanlara yönlendirmek zorunda kalacaklarını ancak önemli bir aksama beklemediklerini belirtiyor. Volkswagen, konuya ilişkin açıklamasında, tesislerinin konumu nedeniyle gemi operasyonları üzerinde herhangi bir etki beklenmediğini ancak bölgedeki trafiğin yeniden yönlendirileceğinden kamyon taşımacılığında gecikmeler yaşanabileceğini belirtti.

Doğu kıyısında lojistik faaliyetleri sekteye uğrayabilir
Francis Scott Key Köprüsü’nü her gün kullanan 30 bin ila 35 bin otomobil ve kamyonun çoğunun ise tünellere yönlendirilmesi ve bunun trafikte gecikmelere neden olması bekleniyor. Tünellere girmesine izin verilmeyen tehlikeli madde taşıyan araçların ise daha uzun bir yoldan yönlendirileceği aktarılıyor.
Ekonomistler, köprünün çökmesinin ABD’nin doğu kıyısında lojistik faaliyetleri sekteye uğratma tehlikesi taşıdığına dikkati çekiyor. Bazı ekonomistler, nakliye maliyetlerinde artış olasılığına rağmen malların başka limanlara yönlendirilmesi seçeneğinin olması nedeniyle aksamaların bir bütün olarak ABD ekonomisi için sorun olmayabileceğini belirtiyor.

O bankadan faiz indirimi için müşterilerine jet açıklama geldi Müge Anlı Esma Yavuz olayı Nedir? İsrail Palmira'ya PYD-YPG koridoru için mi saldırdı?
Sonraki Haber