Kendime meme kanseri muayenesi nasıl yapabilirim? Meme kanseri muayenesi nasıl yapılır?

Kendime meme kanseri muayenesi nasıl yapabilirim? Meme kanseri muayenesi nasıl yapılır? Kadınların yanı sıra erkeklerde de görülebilen meme kanserinin muayenesini kendi kendinize nasıl yapabiliceğinizi araştırdık. Kendime meme kanseri muayenesi nasıl yapabilirim? Meme kanseri muayenesi nasıl yapılır?

Kendime meme kanseri muayenesi nasıl yapabilirim? Birçok kişinin erken tedavi ile kanserden kolayca kurtulabildiği artık herkes tarafından bilinmekte. Her ay hastaneye gidemiyoruz. Bu durum kendi kendimize meme kanseri muayenesi yapamayacağımız anlamına gelmez. Erkeklerde görülen meme kanseri, meme dokusunda oluşan nadir bir kanser türüdür. Meme kanserinin en sık kadınları etkilediği düşünülse de erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Kendi kendine meme muayenesi her ay (daha sık değil) yapılmalıdır. Adet gören kadınlarda en uygun muayene zamanı, kanama bittikten sonraki haftadır. Menopozdaki kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri gününde kendi kendilerini muayene etmelidirler.

AYNA KARŞISINDA MEME MUAYENESİ

Ayna karşısında ve yeterli ışığın olduğu bir ortamda üst beden çıplak olacak şekilde meme çevresi ve altı, meme başları ve koltuk altları gözle incelenir. Ayna karşısında öncelikle memelerin boyutları, simetrisi ve renginde herhangi bir anormallik, meme başlarında ve meme derisinde çökme, meme derisinde kızarıklık olup olmadığı farklı açılardan kontrol edilir. Ardından aynı gözlem kollar yukarıdayken yapılır. Bu pozisyonda memenin alt bölgeleri ve koltuk altları daha iyi gözlemlenir.

SIRT ÜSTÜ YATAR POZİSYONDA MEME MUAYENESİ

Sırt üstü yatar pozisyondaki muayenede sağ meme kontrolünde sağ kol, sol meme kontrolünde ise sol kol başın altına alınır. Muayenenin yapıldığı taraf omuz altına ince katlanmış bir havlu ya da ince bir yastık koyulur. Karşı elin işaret, orta ve yüzük parmakları birleştirilerek (2., 3., 4. parmaklar) dairesel hareketlerle meme çevresi ve koltuk altında kitle olup olmadığına bakılır.

DUŞ ALTINDA (AYAKTA) MUAYENE

Yatarak yaptığınız bütün muayeneleri duş altındayken, ayakta, tanımlanan parmakları kullanarak, tercihan sabunluyken (parmakların deride hareketini kolaylaştırır) yapabilirsiniz.

ELİNİZE YUMRU YA DA KİTLE GELİRSE

Eğer bu hareketler sırasında herhangi bir yumru ya da kitleye denk gelirseniz hiç gecikmeden bir sağlık kurumuna başvurun. Unutmayın; 20-40 yaş arası şikâyeti olmayan her kadının 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl doktora giderek meme muayenesinden geçmesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu'nun Akşener sözleri İyi Parti'yi karıştırdı! Netanyahu'ya bir kötü haber daha! MGM'den 12 ile sarı kodlu uyarı!
Sonraki Haber