Kene ısırığının belirtileri nelerdir? Kene ısırmasında ne yapılır? Kene ısırığı nasıl anlaşılır?

Kene ısırığının belirtileri nelerdir? Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle kenelerin 1 buçuk ay daha önce çıktığı bildirildi. Birçok kişi bu uyarıların ardından kene ısırığının belirtilerini, kene ısırmasında neler yapılabileceğini merakla arama motorlarından araştırmaya devam ediyor. Peki, Kene ısırığının belirtileri nelerdir? Kene ısırmasında ne yapılır? Kene ısırığı nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde...

Kene ısırığının belirtileri nelerdir? Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde olduğu için, uzmanlar bu sene  vakaların artabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Birçok kişi kene ısKırım Kongo Kanamalı Ateşiırığından nasıl korunması gerektiğini, belirtilerini, kene ısırığının nasıl anlaşılacağını merakla araştırmayı sürdürüyor. Kene ısırığının belirtilerini sizler için araştırdık. Peki, Kene ısırığının belirtileri nelerdir? Kene ısırmasında ne yapılır? Kene ısırığı nasıl anlaşılır? Detaylar haberimizde...

KENE ISIRMASI BELİRTİLERİ NASIL OLUR?

Kene ısırması belirtileri gözlerde ve yüzde kızarıklık, göğüste noktasal, vücutta yaygın cilt altı kanamaları, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan gibi ciddi bulgular şeklinde kendini gösterebilir. Hepatit gelişimine bağlı olarak, ciltte sarılık ve idrarda koyulaşma saptanabilir. Kene ısırığının beşinci gününden sonra karaciğer - böbrek - akciğer yetmezliği ve santral sinir sistemi bozuklukları gelişebilir. Hasta, hastalığın ikinci haftasında karaciğer, akciğer veya böbrek yetmezliği tablosu ya da DIC (Yaygın Damar İçi Pıhtılaşma Bozukluğu) nedeni ile kaybedilebilir. İyileşme ise genellikle 10. günden sonra başlar.

KENE ISIRMASI KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR? HASTALIĞIN KULUÇKA SÜRESİ NE KADARDIR?

Bir kenenin insandan kan emmesi ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması arasında, ortalama 2 günlük bir zaman geçmektedir. Yakınmalar İştahsızlık, baş ağrısı, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları, mide ağrısı, kusma ve bazen de ishal şikâyetleri ile ani olarak başlar.

KENE ISIRDIĞI TAKDİRDE VÜCUTTAN NASIL ÇIKARTILIR?

Öncelikli olarak ve mümkünse, kene vücuda yapıştığı zaman kesinlikle ondan kurtulmak için müdahalede bulunulmamalı ve bir an önce sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Kenenin kan emdiği hortumu çıkıntılı olduğundan, müdahale anında kolay kolay çıkmaz. Bu nedenle keneyi çıkartmak için kesinlikle zorlamamak gerekir. Keneye yanlış müdahale halinde kene, sıvısını erkenden vücuda kusar ve virüs alınmasına neden olur. Eğer keneyi vücuttan çıkartmak zorundaysak, bir cımbız ile kenenin baş tarafından tutarak müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde karnından tutularak yapılacak bir işlemde, virüsü vücuda dağıtma riski çok daha yüksek olacaktır. Kene, kan emerek beslenen bir parazit olduğu için hayvanların üzerine, buradan ortama, oradan da insanlara kolaylıkla geçerek birçok hastalığın taşınmasında etkin rol oynar. Canlı yavru doğurmaz, yumurta sistemi ile çoğalırlar. Dişi kene, yumurtalarını gelişebileceği birçok alana bırakır. Bu larvalar, belirli dönemlerden sonra ergin kene olana kadar birçok safhadan geçer. Coğrafi alan içerisinde, üzerinde konakladıkları hayvanlar vasıtasıyla bir yerden başka bir yere taşınması son derece kolaydır. Kenelerin yaşam merkezi yeşil alanlar, özellikle uzamış otların bulunduğu ve çalı çırpı olan bakımsız bölgelerdir. Duvara tırmanabilirler. Yaşam alanınız yakınlarında, kontrolsüz başıboş hayvanlar geziyor, dinleniyor veya besleniyorsa, kene ısırılmasıyla karşı karşıya kalmamak için çok dikkatli olmalısınız.

KENE ISIRMASINDA İLK YARDIM NASIL OLMALIDIR?

Kene ısırması sonucunda "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi"nden şüpheleniliyorsa en yakın sağlık kurumuna vakit geçirmeden başvurmak gereklidir. Maalesef Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının spesifik bir tedavi biçimi yoktur. Hastaya kan ve kan türevleri verilir. Ayrıca antiviral ilaçlar kullanılarak hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması hedeflenir. Kenelerin Bulaştırdığı Hastalıklar Ve Bulaşma Yolları Keneler genelde hayvanların ve insanların üzerine yapışır ve bu canlıların kanı ile beslenirler. Kenelerin, yaratılış itibari ile ayaklarının ucunda çengel şeklinde vantuzları vardır. Bu sayede canlının üzerinde rahat bir şekilde sabit kalabilirler. Kene, avının üzerine yapıştıktan sonra, derinin içine hortumunu sokup kan emerek beslendikçe, 11–12 mm kadar esneyebilir. Kan emişini tamamladıktan sonra kendisini yere atıp, kanıyla beslendiği canlıdan uzaklaşır. Beslendikten sonra, deriden ayrıldığı anda bir sıvı salgılar ve bu sıvı ile vücuda virüs bulaştırır. Kırım Kongo virüsü, taşıyıcı hayvandan alınırsa, bu hastalık 12-13 gün içinde belirtisini gösterir. Kene ısırmasıyla Kırım Kongo virüsü alınırsa, hastalığın belirti zamanı 1– 4 güne düşer.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN VE KENE ISIRIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALISINIZ?

Kene yönünden şüpheli bölgelerden uzak durun.
Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda, çıplak ayakla dolaşmayın, kısa giysiler giymeyin, mümkünse açık renkli (kenelerin kolaylıkla fark edilebilmeleri açısından), uzun kollu ve uzun paçalı giysiler tercih edin.
Vücudunuzu düzenli olarak kontrol edin.
Kenelerin üstüne kimyasal dökmeyin, kibrit ile yakma gibi işlemlerden kaçının.
Kırım Kongo Kanamalı Virüsü, insandan insana bulaştığı için hastalarla temastan kaçının. Veya gerekli tedbirleri alarak temas kurun.
Mecburi durumlarda ortamı veya vücudun bir bölümünü dezenfekte etmek için, kolay temin edilebildiği ve her yerde bulunabileceği için, çamaşır suyu kullanın.

Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Ünlülerin avukatı Ayhan Sağıroğlu vefat etti
Sonraki Haber